24.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Zdus: V zakonu o dolgotrajni oskrbi so upokojenci obravnavani diskriminatorno

Piše: C. R., STA

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) ocenjujejo, da zakon o dolgotrajni oskrbi diskriminatorno obravnava upokojence, ker bodo upokojenci obvezni prispevek za dolgotrajno oskrbo plačevali od neto pokojnine. Čeprav so po eni strani zadovoljni, da je bil zakon končno sprejet, ob tem opozarjajo, da gre za nedorečen pravni akt.

DZ je v ponedeljek sprejel zakon o dolgotrajni oskrbi, v obravnavi po nujnem postopku. Zakon ureja pravice iz dolgotrajne oskrbe in od 1. julija 2025 določa plačilo obveznega prispevka v višini enega odstotka. V koaliciji so prepričani, da je zakon kakovosten, v opoziciji pa mu nasprotujejo tudi zaradi obveznega prispevka.

V skladu s sprejetim zakonom bodo delodajalci in delojemalci plačali prispevek v višini enega odstotka bruto plače, upokojenci pa v višini enega odstotka od neto pokojnine. Samostojni podjetniki in kmetje bodo plačali dva odstotka, ker so hkrati delodajalci in delojemalci. Ministrstvo predvideva, da bodo s prispevkom dobili 620 milijonov evrov letno.

Dejstvo, da bodo upokojenci plačevali obvezni prispevek za dolgotrajno oskrbo od neto pokojnine in ne iz sredstev Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, kot to velja za obvezno zdravstveno zavarovanje, po navedbah Zdusa pomeni odmik od pravne države, saj da je v nasprotju z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. “Tako bodo upokojenci imeli na razpolago še manj denarja kot ga imajo,” so opozorili v sporočilu za javnost.

“Vsi dosedanji prispevki za obvezna socialna zavarovanja se plačujejo od bruto plač in povečanje prispevnih stopenj praviloma ne pomeni znižanja plač, zato menimo, da so v tem zakonskem aktu upokojenci diskriminatorno obravnavani,” so poudarili.

Ob tem so spomnili, da je komisija za zdravstveno in socialno varstvo Zdusa 30. junija pozvala k dopolnitvi zakona, in sicer tako, da bi bili prispevki za dolgotrajno oskrbo in morebitna dodatna plačila definirana kot odbitna postavka pri osnovi za dohodnino.

Takrat so opozorili tudi, da predlog zakona še vedno ne ponuja natančne razmejitve storitev zdravstvene nege na del, ki je pravica iz zdravstvenega zavarovanja, in na del, ki sodi v dolgotrajno oskrbo. “Izvajanje zakona bo pokazalo, kako bo ta določila potrebno dopolniti, sicer obstaja tveganje dvakratnega plačila istih storitev, in sicer enkrat iz javnih sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja in enkrat iz storitev dolgotrajno oskrbo,” so zapisali.

Po pozivu je minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac 3. julija predsednico Zdusa Zdenko Jan in predsednico komisije za zdravstveno in socialno varstvo Rosvito Svenšek povabil na delovni sestanek. “Naši argumenti pristojnih niso prepričali in nad močjo argumenta je prevladal argument moči,” so kritični pri Zdusu.

V Centru za družbeno raziskovanje Cedra pa so opozorili, da je bila javna obravnava zakona o dolgotrajni oskrbi za produktiven pogovor z deležniki bistveno prekratka in da je zakon problematičen za uporabnike, zavarovance, izvajalce in ocenjevalce.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine