12.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Združenje novinarjev in publicistov ostro proti napovedanemu lomastenju stranke SAB v medijih

Piše: L.K.F.

»V Združenju novinarjev in publicistov z ogorčenjem opažamo, kako neposredno in brutalno stranka SAB napoveduje obračun s številnimi mediji. V svojih oglasih na družbenih omrežjih namreč odšteva dneve do volitev, ko naj bi prišel čas za pregon ‘lažnih novic’, pri čemer s sliko nakaže, da se sporočilo nanaša na Demokracijo, Nova24, Požareport, Moje Podravje, E-Maribor in številne druge,« so danes izjavili v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP).

Namen omenjene stranke koalicije KUL v Združenju razumejo kot prvovrsten napad na demokratične standarde in očitno namero podrediti si slovenski medijski prostor. »Gre za brezsramen napad na pluralnost medijskega prostora, kar pomeni vrnitev v čase medijskega enoumja, ko za kritično pisanje proti delu politike ne bo več prostora,« še izpostavljajo.

In odločno dodajajo, da gre za ugrabitev demokracije, »kar terja enotno in takojšnjo obsodbo civilne družbe, stanovskih organizacij in vseh tistih, ki iskreno mislijo, da pluralizem medijskega prostora prispeva k demokratičnosti slovenske družbe. V luči dejstva, da je ista stranka na podoben način sporočila, da bo po volitvah na program TV Slovenija uvrstila konkretne vsebine, je zadeva naravnost zastrašujoča.«

»Še bolj nevaren pa je molk, ki pomeni strinjanje s tem, kar se dogaja. Da bi takim nameram stopili na prste, bomo v Združenju novinarjev in publicistov o napovedani cenzuri in obračunu z mediji, ki niso povšeči stranki SAB, obvestiti tudi mednarodno javnost, med drugim evropsko skupino liberalcev in demokratov ALDE, ki naj razmisli, ali je SAB s svojimi napovedmi o lomastenju po medijih še primerna, da ostaja znotraj skupine, ki vsaj v svojih programskih načelih podpira liberalne vrednote in pluralnost medijev,« sporočajo namero o obvestilu mednarodne skupnosti.

Poleg tega pa od stranke SAB še zahtevajo, da svoje neprimerne oglase takoj umakne iz svojih objav na družbenih omrežjih, »volivce pa pozivamo, naj stranki s tako radikalnimi stališči odrečejo svojo podporo na volitvah.«

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine