-1 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 decembra, 2023

Združenje novinarjev in publicistov: Obsojamo maščevalno čistko na RTVS in ustavno sodišče pozivamo k odločitvi glede zakona o RTVS

Piše: M. B., C. R.

Ravnanje sedanjega vodstva Radiotelevizije Slovenija (RTVS) po mnenju Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) predstavlja pogrom nad novinarsko in uredniško profesionalnostjo in avtonomijo. Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, gre za “frontalni napad na demokracijo”, ki bi ga morali najvišji predstavniki države nemudoma ustaviti.

“Odstranjevanje oddaj, urednikov in novinarjev, ki so tudi kritično poročali o anomalijah aktualne oblasti in odpirali teme, ki so odpirale neprijetna vprašanja za vladajoče in tudi za nekatere oblastne strukture prejšnjega sistema, ima ideološke temelje in je izrazito maščevalno. Gre tudi za močan ustrahovalni moment tistih, ki bodo linč ‘preživeli’ – s sporočilom, da so lahko ob kritičnem poročanju vsak trenutek na vrsti,” so zapisali v ZNP.

Pri nobeni od zamenjav ali odstavitev ni bil razlog kakovost, temveč so vse takšne poteze potekale mimo zakonsko določenih postopkov, so prepričani. “Čistke izvaja urednica, ki je na tem mestu nezakonito, očitno zgolj z določeno nalogo. Po novem zakonu o RTV je namreč treba za mesta odgovornih urednikov izvesti javne razpise, kar pa se v tem primeru ni zgodilo,” so navedli.

“Maščevalnost je tako očitna, da je hitrejša od premisleka in argumentacije, pri čemer nastaja škoda, ki resno ogroža poslanstvo RTV, ki ji zakon med drugim nalaga celovito obveščanje o političnem dogajanju doma in v zamejstvu,” so dodali.

Po njihovih besedah ob tem prihaja do dodatnega upada zaupanja v RTVS, saj domača in evropska demokratična družba po njihovem mnenju ne more prenesti tako radikalnih posegov v novinarske in tudi splošne civilizacijske standarde. “Ob tem se odpira vprašanje, kje je dno tovrstnega početja,” so poudarili.

Predsednico države, predsednika vlade, varuha človekovih pravic, svet za pregon sovražnega govora, preostala novinarska združenja, civilno družbo in ostalo javnost so v ZNP pozvali, naj s “svojim glasom razuma ustavijo ‘mesarjenje'” javne radiotelevizije. “Ideološko čista RTV Slovenija ni v interesu nikogar. Medijskega prostora ne bogati, ampak ga siromaši,” so prepričani.

Kot so dodali, odgovornost za trenutno dogajanje nosi tudi ustavno sodišče, ki je odpravilo začasno zadržanje novele zakona o RTVS. Ustavne sodnike so zato pozvali, naj čim prej dokončno odločijo o ustavnosti novele.

Evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS) je v zvezi s trenutnim dogajanjem na RTVS na Evropsko komisijo v petek naslovil prednostno poslansko vprašanje, ki sta ga podpisala tudi evropska poslanca Romana Tomc (EPP/SDS) in Franc Bogovič (EPP/SLS). Pozval jo je k opredelitvi o “politični kadrovski čistki na RTV Slovenija”.

Na po njihovih besedah nedopustne in sramotne politične posege v javno radiotelevizijo so v izjavi za javnost v petek opozorili tudi predstavniki civilnodružbenih gibanj Prebudimo Slovenijo, Vseposvojitev, Nova Slovenska zaveza in Združeni ob lipi sprave.

Javni zavod RTV Slovenija mora po njihovih besedah omogočati, da njegove oddaje izražajo raznolike svetovne nazore, politična prepričanja in kulturne potrebe raznih krogov slovenskega prebivalstva, tako mestnih kakor podeželskih, tako modernih kakor tradicijskih. Nazori, občutja in teženja raznolikih socialnih, kulturnih in duhovnih profilov Slovencev morajo biti zakon in mera, po kateri se ravnajo uredniki pri izbiri vsebine programov, so zapisali.

Celotno sporočilo za javnost ZNP objavljamo spodaj:

ZNP: Obsojamo maščevalno čistko na RTVS in ustavno sodišče pozivamo k odločitvi glede zakona o RTVS

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) ob pogromu nad novinarsko in uredniško svobodo, profesionalnostjo in avtonomijo, ki smo mu priča, izražamo osuplost in ogorčenost. Odstranjevanje oddaj, urednikov in novinarjev, ki so tudi kritično poročali o anomalijah aktualne oblasti in odpirali teme, ki so odpirale neprijetna vprašanja za vladajoče, kakor tudi za nekatere oblastne strukture prejšnjega sistema, ima ideološke temelje in je izrazito maščevalno. Gre tudi za močan ustrahovalni moment tistih, ki bodo linč “preživeli”, s sporočilom, da so lahko ob kritičnem poročanju vsak trenutek na vrsti.

Izvajalci čistk ne RTV Slovenija do zdaj niti v enem primeru kot razlog odstranitve ali zamenjave niso navedli kakovost, pač pa so menjave in odstranitve potekale ekspresno in mimo postavljenih in uzakonjenih postopkov. Čistke izvaja urednica, ki je na tem mestu nezakonito, očitno zgolj z določeno nalogo. Po novem zakonu o RTV je namreč potrebno za mesta odgovornih urednikov izvesti javne razpise, kar pa v tem primeru ni bilo (21b. člen, prvi odstavek).

Maščevalnost je tako očitna, da je hitrejša od premisleka in argumentacije, pri čemer nastaja škoda, ki resno ogroža poslanstvo RTV, ki ji zakon med drugim nalaga celovito obveščanje o političnem dogajanju doma in v zamejstvu (4. člen, 1. odstavek). Dodatno upada zaupanje in velik del javnosti obrača hrbet taki RTV. Takega medijskega nasilja domača in evropska demokratična družba ne more prebaviti. Pri tem gre tudi za brezsramno teptanje občih civilizacijskih standardov, pri čemer se odpira vprašanje, kje je dno tovrstnega početja. Ustaviti ga je treba, preden bodo odpoklicali, kot se je izrazila predstavnica novinarskih aktivistov, “zadnjega psa”.

ZNP ravnanja sedanjega vodstva na RTV razume kot frontalni napad na demokracijo, zato pozivamo predsednico države, predsednika vlade, varuha človekovih pravic, Svet za pregon sovražnega govora, preostala novinarska združenja, civilno družbo ter posameznike in ostalo slovensko in evropsko javnost, ki ji pluralnost medijev in medijska demokracija še vedno nekaj pomenita, da svojim glasom razuma ustavijo “mesarjenje” na RTV Slovenija. Ideološko čista RTV Slovenija ni nikomur v interesu. Medijskega prostora ne bogati, ampak ga siromaši.

Na ZNP smo že od vsega začetka opozarjali, kaj bo prinesel novi zakon o RTV Slovenija. Slednje je očitno vedela tudi četverica ustavnih sodnikov, ki je odpravila začasno zadržanje zakona, ne da bi raje o njem odločila. Zato odgovornost za trenutno dogajanje na RTV Slovenija nosi tudi ustavno sodišče. Čemu imeti ustavno sodišče, če to ni sposobno odločati o pobudah za presojo ustavnosti zakonov in s tem izvajati naloge, ki mu jih narekujeta ustava in zakon. Ustavne sodnike zato pozivamo, da čim prej dokončno odločijo o ustavnosti novega zakona o RTV Slovenija.

Upravni odbor ZNP, 23. 9. 2023

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine