15.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Zdravstvo razpada, politika nad direktorja psihiatrične klinike

Piše: Gal Kovač (Nova24tv.si)

Slovenijo pretresa nova zdravstvena afera. Na psihiatrični kliniki Ljubljana naj bi zaposleni izvajali nasilje nad bolniki. O tem naj bi obstajala pričevanja tako s strani zaposlenih, kot bolnikov, ki se zdravijo na kliniki. Afera pa sedaj dobiva še dodatno, politično noto. Usklajen pogrom levice nad direktorjem zavoda kaže, da bi lahko bil Zalar stranska škoda vladnih čistk. 

Po medijskih zapisih o nasilju, da naj bi zdravstveni tehniki pretepali in vmes z vzglavnikom dušili paciente, je skušal direktor zavoda nerodno ubraniti očitkov o ignoriranju nasilja: “Lahko me sprašujete kot sodnega izvedenca, sem že stokrat povedal. Pred 20 leti je bilo prijavljenih 10 spolnih zlorab, devet je bilo resničnih. Danes od 10 ne vem, ali je ena res. Ker je to del nečesa, del sistema.” Sledil je politično medijski pogrom, odzvali so se nevladniki in predstavniki vladnih strank, mediji so sledili.

“Izjave direktorja psihiatrične klinike glede spolnih zlorab ocenjujem kot neumestne in škodljive. So odkrito špekulativne (“… ne vem, če …”) in brez ustreznega premisleka, kakšen učinek in posledice imajo na žrtve trditve, da naj bi bilo kar 9 od 10 (!) prijav spolne zlorabe izmišljenih,” je dejala pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ki sicer misli, da je parola “Smrt Janšizmu” le mejni primer in ne nujno sovražni govor.

Svoje so povedali tudi dežurni razlagalci slovenske družbenopolitične stvarnosti Inštitut 8. marec, kjer so povedali: “S to izjavo direktor klinike izkazuje popolno pomanjkanje občutljivosti in razumevanja problematike spolnega nasilja in zlorab. Izjava direktorja je skregana z dejanskim stanjem in sledi vzorcu, ki žrtvi ne verjame in ima za posledico to, da večina spolnega nasilja in posilstev ostane neprijavljena.” 

Zgodbo so zaokrožili v stranki Levica, kjer so direktorja označili kot neprimernega za vodenje: “Kdor koli, ki misli, da imamo težave s porastom lažnih pričevanj zaradi nekakšne preobčutljivosti družbe, izkazuje popolno neprimernost za položaj direktorja neke zdravstvene ustanove, torej natanko tistega tipa institucije, od katere pričakujemo občutljivost in strokovnost, ko se bodo soočali s tovrstnimi situacijami.”

Podaljšek Levice, Inštitut 8. marec (spomnimo, ustanovitelj nevladne organizacije je minister Simon Maljevac), je nato ministra za zdravje Bešič Loredana in direktorja Bojana Zalarja pozval k odstopu. Ker je bil poziv neugodno sprejet, so ob naslednjem pozivu k odstopu pozvali samo še svet zavoda in direktorja. “Direktor klinike in svet klinike pa se še po tem, ko zadeva odmeva po vseh medijih, vedejo, kot da do nasilja preprosto ni prišlo. Njihovi odzivi in ukrepanje so prepozni in neprimerni in zato morajo prevzeti odgovornost,” so zapisali na spletu.

Psihiatrična klinika Ljubljana. Vir: STA

Svet zavoda po drug strani v celoti podpira. Njihova podpora je osnovana na podlagi rezultatov poslovanja, direktor naj bi namreč nadpovprečno zagotavlja pogoje za delo in bivanje. Prav tako menijo, da niso bili podani razlogi za razrešitev. Hkrati ne vidijo razlogov za lasten odstop, ali da bi jih ustanovitelj razrešil. Povrh vsega je generali direktor dobil podporo sindikatov v zavodu in lokalne skupnosti MOL.

Kljub vsemu je vlada danes že razrešila 5 članov od devetih članov Sveta zavoda psihiatrične klinike. Sledil je ministrov poziv k odstopu direktorja.

 

Boji znotraj koalicije
Ob usklajenem delovanju politično-medijske sprege se vprašanja o resničnih motivov vpletenih zastavljajo sama po sebi. O dejanskem bistvu afere, torej o nasilju, ki naj bi ga izvajali zaposleni nad bolniki, bodo pokazali izredni nadzori. O motivih za vpletanje Golobovih koalicijskih partnerjev v afero pa lahko sklepamo na podlagi dejstev.

Danijel Bešič Loredan je namreč že od samega začetka mandata trn v peti SD in Levice, kjer bijejo boj proti t.i. dvoživkam, zdravnikom, ki poleg dela v javnem zdravstvenem sistemu opravljajo še delo v zasebnih praksah. Bešič Loredan, tudi sam “dvoživka”, tako ni bil po volji Golobovih koalicijskih partnerjev.

Zato prav nič ne čudi, da je zbor levici in SD naklonjenih nevladnih organizacij pozdravil afero, še preden so bile okrog dogajanja na psihiatrični kliniki vzpostavljena prva dejstva. Direktor zavoda Bojan Zalar tako zaenkrat deluje kot stranska škoda medkoalicijskih prerivanj. Poleg tega pa mu v SD ali Levici verjetno niso posebno naklonjeni. V času, ko so v omenjenih strankah spodbujali kršenje protikoronskih ukrepov, je ta kršitelje označil kot nepremišljene in impulzivne. Več – TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine