23.8 C
Ljubljana
nedelja, 28 maja, 2023

Zdravstvo na robu kolapsa – kaj bosta storila Bešič Loredan in Brecelj?

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Slovensko zdravstvo je od začetka mandata ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana praktično tik pred kolapsom, pri čemer ga želijo pozdraviti z obliži, medtem ko so vse kronične bolezni, ki povzročajo notranje finančne krvavitve, nedotaknjene. Zdaj je očitno tudi minister videl, da je v slepi ulici, in je zagrozil z odstopom.

Očitno so njegove grožnje še kako resne, saj se je odzvalo samo ministrstvo. Ministrstvo ob domnevnih grožnjah z odstopom ministra poudarja njegovo politično odgovornost za izvedbo zdravstvene reforme. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se zaveda svoje politične odgovornosti do koalicijskih zavez in zdravstvene reforme, so v odzivu za STA na poročanje medijev o grožnjah ministra z odstopom zapisali na ministrstvu. Napovedujejo, da bodo v petek v javno razpravo poslali predloga zakonov o digitalizaciji v zdravstvu in prenovi ZZZS.

Težave slovenskega zdravstva pa niso v digitalizaciji ali v tem, kako je organiziran ZZZS – s kadrovskimi rošadami in reorganizacijo centralno-planske zdravstvene zavarovalnice, ampak tako, da se tej pridružijo zasebni ponudniki (ne pa da se še tisti manjši del zavarovanja, kjer imamo zasebne ponudnike, ukine in centralizira, kot to želi “Kebrova” ulica z Jenullom na čelu). Z zasebnimi zavarovalnicami in prenovo sistema javnega naročanja bo težava večne korupcije dvornih dobaviteljev zdravstvene opreme v trenutku zaključena. Seveda je to kislo jabolko, v katero socialistična vlada ne bo hotela zagrizti.

Zdravstvo pred kolapsom 

Da s slovenskim zdravstvom ni vse v redu, vemo že zelo dolgo, vsekakor pa se propad pospešuje po nastopu nove vlade. Zamenjani so bili vsi dobri direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov, po politični liniji pa so prišli novi. Na drugi strani je delo obdržala “Jankovićeva” direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana, ki jo bivši kader obtožuje, da je lastnoročno kriva za pomanjkanje družinskih zdravnikov v Ljubljani.

10 mesecev kasneje so rezultati že tu:

Ljudje v Ljubljani kot v kakšni državi tretjega sveta bolni čakajo na nujno pomoč, ker nimajo zdravnika.

Po stopnji nujnosti zelo hitro na prve preglede nad dopustno dobo čaka kar 72 odstotkov vseh čakajočih – se pravi ljudje, ki lahko zaradi zamude tudi umrejo.

Lani so po pomoti izbrisali skoraj 6 tisoč napotnic, reakcija zdravstvenega ministra pa je bila zamah z roko in besedi “se zgodi” – še več, mediji so poročali, da se še v tem letu vsak mesec nepojasnjeno izbriše več deset terminov.

Ko so stavko napovedali zdravniki, jim je minister napovedal totalno vojno in celo grozil, da bo razkril določene obremenilne osebne podatke. Takrat je ministrove besede obsodila celo KPK [seveda bi bil to v običajni državi razlog za odstop].

Minister je vmes ustavil energetsko obnovo UKC, ki jo je začela Janševa vlada, da bi s tem izgovorom odstranil direktorja Golobiča, ki ga je želel zamenjati sam predsednik vlade Golob (davkoplačevalci bomo zaradi tega obnovo plačali kar sami).

Telefonski center, ki bi ljudem svetoval, kje so še prosti družinski zdravniki, ki jih kronično primanjkuje (z velikim pompom ga je napovedal minister), je bilo nekaj dni popolnoma nedosegljivo, potem so uporabniki do operaterja vendarle prišli po pol ure čakanja, na koncu pa smo izvedeli, da so na centru delili neobnovljene podatke (svetovali so obiske družinskih zdravnikov, ki so bili že zasedeni).

Medtem ko minister napoveduje “izčrpavanje” zdravnikov, pa je brez osebnega zdravnika po ocenah okoli 190.000 prebivalcev.

Videti je, da se je Bešič Loredan skupaj z vodjo strateškega sveta Erikom Brecljem začel zavedati brezizhodnosti situacije in da samo čaka na pravi trenutek, da z nekim obskurnim izgovorom odstopi. Kot da bi ugotovil (ali kot, da mu bi nekdo povedal), da je zdravstvena reforma, ki jo pripravlja, pot v nadaljnji razkroj zdravstva. Videti je, da vlada z ali brez ministra nima rešitev in da čaka, da se zdravstvo sesede samo vase, potem pa v – še vedno povsem pokvarjen – sistem v stilu Milojke Kolar Celarc vbrizga več tranš davkoplačevalskega denarja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine