2.6 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Zdravko Počivalšek za Demokracijo: Kaj pa naj bi v taki situaciji počel? Naj bi bil salonski funkcionar, sedel v fotelju in čakal, da se uradniški mlini odvrtijo v običajnem tempu? Dajte no … To nisem jaz.

Pogovarjali smo se s podpredsednikom slovenske vlade, ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter predsednikom Stranke modernega centra Zdravkom Počivalškom, ki je v preteklih dneh postal tarča dominantnih medijev in opozicije.

 

DEMOKRACIJA: Gospod minister, naj se najprej dotaknemo teme, ki v zadnjih dneh polni medijski prostor, to je nakup zaščitnih sredstev, predvsem zaščitnih mask, s katerim se ukvarja Zavod RS za blagovne rezerve, ki spada pod vaš resor. Zanima me, kako to, da smo se ob razglasitvi epidemije novega koronavirusa 12. marca in nastopu nove vlade dan kasneje znašli v situaciji, ko smo bili skoraj brez ustreznih zaščitnih sredstev?

POČIVALŠEK: To je vprašanje za tiste, ki so bili do tedaj odgovorni za nakup te opreme. Zavod za blagovne rezerve in posredno ministrstvo, ki ga vodim, to gotovo nista. Obstaja jasen seznam stvari, ki morajo biti v skladiščih zavoda v vsakem trenutku. In te so bile zagotovljene, postopki nabave za nadomeščanje sproščenih količin pa v teku. Nabave zaščitne opreme za potrebe zdravstva, civilne zaščite in drugih pa do te krize niso potekale centralno prek našega zavoda.

Tisti, ki danes že pišejo obsodbe na račun nakupov zaščitne opreme in hitijo s političnimi obračuni, bodo morali prej ali slej pošteno pogledati dejstva, in ta so: ko smo januarja in februarja spremljali izbruh epidemije na Kitajskem in so vsi resni strokovni viri že napovedovali širitev epidemije tudi v Evropo, smo se pri nas delali, kot da smo nedotakljivi. S tega mesta ne bom spraševal odgovornih v zdravstvu pa še kje, zakaj niso takrat dvignili glasu in povedali, da nimajo dovolj zaščitne opreme za morebitne krizne razmere. A če kdo meni, da je bila to odgovornost in naloga gospodarskega ministra, se pač moti. Jaz sem takrat delal to, kar je moja odgovornost: pripravil sem prvi sklop ukrepov za pomoč gospodarstvu.

DEMOKRACIJA: Se pravi, da je bilo treba hitro ukrepati, pri čemer je bilo jasno, da zaščitnih sredstev praktično v vseh evropskih državah močno primanjkuje. In seveda tudi v svetu …

POČIVALŠEK: To, kar smo v Sloveniji in Evropi doživljali sredi marca, ko je bila epidemija uradno razglašena, je bil totalni kaos. Sam sem bil v gospodarstvu skoraj 30 let, pa česa takega ne pomnim. Padla so vsa pravila trga, države so zasegale konvoje medicinske opreme, zapirale meje, kitajski proizvajalci te opreme so bili večinoma še v karanteni in mi smo delili usodo mnogih, tudi bistveno večjih držav. Bom uporabil primerjavo … Bili smo kot človek, ki se utaplja v deroči reki in se je pripravljen oprijeti vsakega debla, ki priplava mimo. Tako je bilo.

Ko je začela delati sedanja vlada, je bil sprejet sklep, da moramo nabavo zaščitne opreme speljati prek Zavoda RS za blagovne rezerve. Zakaj ravno zavod in ravno resor, ki ga vodim? Morda zato, ker drugih junakov, ki bi si upali prevzeti to zahtevno, nehvaležno, a nujno nalogo, ni bilo.

DEMOKRACIJA: No, kljub izrednim razmeram in izredno povečanemu povpraševanju po zaščitnih sredstvih vam je uspelo pridobiti precejšnje količine zaščitnih sredstev. V opoziciji pravijo, da gre pri tem za nestransparentne in negospodarne nakupe in da nekatere zaščitne maske ne ustrezajo zahtevanim standardom. Kako jim odgovarjate?

POČIVALŠEK: Zdaj, ko vsi laže dihamo, je opozicija prišla iz varnih skrivališč, kamor je pobegnila ob izbruhu zdravstvene krize. Danes je lahko biti pameten. Tudi sam vsega, kar smo naredili, danes ne bi več ponovil na enak način. A bili smo v situaciji, ko je šlo za človeška življenja. Pika.

Delali smo vse, kar smo vedeli in znali, da bi zdravstvu in ljudem na prvih linijah boja z virusom zagotovili dovolj opreme. Vsak dan je pomenil nov preobrat, za 12 ur naprej včasih nismo vedeli, ali se nam bo izšlo ali ne. Vsi smo delali v dobri veri.

Tudi jaz, ki mi danes očitajo, da sem vrtel telefone in priganjal k delu. Poudarjam: priganjal k delu. Nisem sestavljal seznama dobaviteljev, nisem iskal certifikatov, nisem se šel biznisa.

Kaj pa naj bi v taki situaciji počel? Naj bi bil salonski funkcionar, sedel v fotelju in čakal, da se uradniški mlini odvrtijo v običajnem tempu? Dajte no … To nisem jaz. Vsi, ki me poznajo, vedo, da sem človek akcije. Da se ne izmikam odgovornosti. Zato kdaj dobim kak udarec več, a tega sem vajen.

(Celoten intervju si preberite v novi številki revije Demokracija.)

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine