4.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Zdravko Počivalšek ostaja minister za gospodarski razvoj in tehnologijo; slaboumno interpelacijo ekstremistične opozicije je večina poslancev državnega zbora odločno zavrnila

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek tudi po četrtkovi razpravi o interpelaciji ostaja na položaju. Interpelacijo, ki so jo predlagali v opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB, je podprlo 37 poslank in poslancev, proti jih je glasovalo 51.

Interpelacijo so podprli vsi poslanci iz vrst predlagateljev, z izjemo poslanca SAB Franca Kramarja, ki ga v DZ ni bilo, in poslanca SD Gregorja Židana, ki se je vzdržal. Židan je sicer iz vrst SMC med poslance SD prestopil potem, ko je bila interpelacija že vložena.

Proti pa so glasovali vsi poslanci koalicije in SNS, pa tudi oba manjšinska poslanca. Da bi razrešitev ministra uspela, bi sklep o nezaupnici in razrešitvi Počivalška, ki je sledil razpravi o interpelaciji, moralo podpreti najmanj 46 poslank in poslancev.

V interpelaciji so opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB sicer ministru očitale nepregleden sistem naročanja, zavajanje z navedbami o zakonsko nedopustnih neposrednih poslih s tujimi podjetji ali državami.

Minister Počivalšek je že v uvodnem odgovoru na interpelacijo zavrnil očitke o neetičnem, klientelističnem in koruptivnem sodelovanju pri favoriziranju podjetij. Zagotovil je, da se niso vnaprej dogovorili za posle, stran od oči javnosti in si kriznih razmer niso izmislili.

Zagotovil je, da so vsi sodelujoči pri nabavi zaščitne opreme delali po najboljših močeh. Obtožbe so bile po njegovih trditvah neresnične, pretirane in zlonamerne. Tistim, ki iščejo njegove prstne odtise pri poslih z državo ali so iskali koruptivne in za državo škodljive dogovore, pa je sporočil, da izgubljajo čas.

V sklepnem nastopu je minister še dodal, da je šlo za najzahtevnejše nabave v zgodovini samostojne Slovenije, za katere so izbrali verjetno edini možen način. Neposredni nakupi bi bili tvegano početje, enostavnih poti do mask in ventilatorjev pa v takratnih razmerah ni bilo. Glede števila ventilatorjev, primernih za zdravljenje covida-19, na začetku epidemije pa je povedal, da je podatek dobil od ministra za zdravje.

Seja DZ je sicer v 15 urah postregla z vsebinsko bolj ali manj znanimi očitki opozicijskih predlagateljev in protiargumenti koalicijskih poslancev. Eden drugega niso prepričali.

Prvak SNS Zmago Jelinčič pa je interpelacijo označil za sramotno in ocenil, da ji je botrovala bolečina po izgubi oblasti.

Koalicijski poslanci so tako uvodni kot končni odgovor Počivalška pospremili z aplavzom, tudi v predstavitvi stališč poslanskih skupin pa so ocenili, da je interpelacija neupravičena in neutemeljena ter gre za politični boj proti ministru in vladi.

V razpravi je Bojan Podkrajšek iz SDS je ocenil, da je Počivalšek ravnal preudarno in v korist državljank in državljanov. Da je bila nabava zaščitne opreme transparentna, je prepričan tudi njegov poslanski kolega Dejan Kaloh. Kot je ocenil, je namen opozicije poskus destabilizacije vlade, a bo zgolj pri poskusu tudi ostalo.

Mojca Žnidarič iz SMC je prav tako ocenila, da pri razpravi ni šlo za maske, za ventilatorje in za zdravje, pač pa za to, da ena politična opcija skuša zrušiti drugo.

Po mnenju poslanca NSi Jožefa Horvata je bil vzrok za interpelacijo v tem, da se je Šarec po odstopu konec januarja uštel in mora zdaj obračunati s svojim bivšim potencialnim partnerjem.

Po mnenju Franca Jurše iz DeSUS pa je bilo interpelacija zgolj farsa in predstava, s katero so predlagatelji želeli spodkopati prizadevanja celotne vladne ekipe pri soočanju z epidemijo.

Interpelacija Počivalška je prva interpelacija ministra vlade Janeza Janše, ki je mandat nastopila pred tremi meseci. Je pa v parlamentarni postopek že vložena tudi interpelacija ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek po uspešno prestani interpelaciji ugotavlja, da so poslance očitno prepričali njegovi argumenti. “Obračam se naprej k izzivom, ki jih na gospodarskem področju ne manjka,” je po okoli 15-urni razpravi dejal v izjavi novinarjem in ocenil, da bo potrebnih veliko skupnih moči, da bodo izzivom kos.

Počivalšek se je po seji DZ v izjavi zahvalil vsem poslancem, ki so glasovali proti interpelaciji, ki so jo vložile opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB. Očitale so mu nepravilnosti pri nakupu zaščitne in druge opreme, potrebne v epidemiji covida-19.

Počivalšek je spomnil, da je bila seja dolga in naporna, “a tako je vedno, ko je televizijski prenos”. Po njegovih besedah bo treba združiti veliko moči, “da bomo kos izzivom, ki Slovenijo čakajo v drugi polovici leta na gospodarskem področju”. Verjame, da imajo dobre temelje, da bodo gospodarske kazalce po krizi, ki je nastala zaradi epidemije novega koronavirusa, znova obrnili navzgor, kot so zastavili v treh zakonodajnih svežnjih za blažitev posledic epidemije.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine