9.7 C
Ljubljana
torek, 21 marca, 2023

Zdaj je jasno: KPK je pokrila Veselov velikanski popoldanski zaslužek za snovan politični projekt!

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel se že nekaj časa spogleduje z vstopom v slovensko politiko. Kakor vse kaže, pa je le napočil njegov trenutek. Ob tem je Vesel tudi idealen kandidat za nov obraz tranzicijskega omrežja. Vse bolj se namreč kaže, da je pravno nevzdržna odločba KPK o združljivosti funkcije predsednika Računskega sodišča z opravljanjem njegove funkcije predsednika odbora za revizijo in skladnost pri Mednarodni nogometni zvezi FIFA, kjer Vesel za obstransko delo letno zasluži 246 tisoč dolarjev bruto, del načrta.

Tomaž Vesel ni bil nikoli opazen igralec na slovenskem političnem parketu. Veljal je za uradnika, ki ni vzbujal pozornosti slovenske javnosti. Tako je bilo v času predsednikovanja Igorja Šoltesa na Računskem sodišču, ko je bil Vesel le njegov namestnik. Leta 2013 je s pomočjo glasov sedanje največje vladne stranke postal predsednik Računskega sodišča. Mandat se mu izteče v sredini leta 2022. Ravno takrat so načrtovane tudi redne parlamentarne volitve.

Vse bolj kaže, da si je Vesel v času vodenja Računskega sodišča ustvaril svojo vplivno poslovno in politično mrežo z igralci tranzicijskega omrežja. Med osrednjimi imeni sta definitivno pravnomočno obsojeni medijski tajkun Martin Odlazek in predsednik UEFA Aleksander Čeferin. Naši viri so nam še sporočili, da ima Vesel v Piranu vikend blizu vplivnega igralca zdravstvenega lobija Boruta Miklavčiča.

Medijski tajkun Martin Odlazek, vodja poslanske skupine SD Matjaž Han in predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel (Foto: STA/Najdi.si)

Tomaž Vesel sploh ne bi smel zasesti položaja na Fifi
Saga o Veselovi službi se je začela leta 2016. Na kongresu Fife je bil izvoljen za predsednika komisije za revizijo in skladnost pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa). Že takrat sploh te funkcije ne bi smel zasesti, ker v pravilih Fife izrecno piše, da to funkcijo lahko zasede le tisti, ki ni prej deloval pet let v nogometu na nobeni funkciji. Za Vesela pa je dokazano, da je bil v drugem mandatu Aleksandra Čeferina imenovan za podpredsednika Komisije za mladinski nogomet. Sedanji vodja RČ je bil na to funkcijo izvoljen leta 2015.

Vesel se je hitro zapletel v škandal, ko je pokrival čudni letalski polet svojega šefa na Fifi, Giannija Infantina iz Mehike v Švico v višini 246 tisoč dolarjev. Infantino se je izgovarjal, da je moral iti na nujen sestanek k Čeferinu v Švico. Hitro se je izkazalo, da se je trenutni predsednik Fife zlagal, saj je bil Čeferin na službeni poti v Armeniji. Sporni polet je v svojem poročilu pokril prav Vesel.

 

Tomažu Veselu pa je grozila tudi prepoved opravljanja nogometnih funkcij do konca življenja. Leta 2018 sta visoka uslužbenca Fife, Tomaž Vesel in Marco Villiger, vložila tožbo proti generalni sekretarki Fife, Senegalki Fatmi Sambi Diouf Samouri. Obtožbo je zavrnil etični komite Fife. Obema, Veselu in Villingerju, so grozile resne pravne posledice, je v letu 2018 poročal norveški Josimar v članku Unfriendly fire under Fifa. Pravni strokovnjaki so potrdili za Josimar, da bi se zaradi vložene lažne obtožbe Tomaž Vesel lahko soočil s prepovedjo dosmrtnega opravljanja funkcije v nogometu.

 

Vzrok za napad Samourarove je bila obtožba, da je družinska sorodnica z nekdanjim napadalcem Liverpoola, Senegalcem El Hadji Dioufom. Nekdanji vrhunski napadalec angleškega nogometnega velikana je bil namreč ambasador za promocijo kandidature Maroka za svetovno nogometno prvenstvo leta 2026. Oba sta navedbe zanikala in jih označila za smešne. V primeru, da bi ta povezava obstajala, bi etični odbor FIFA odločno odstranil tako Samourovo kot Dioufa.  Vendar med njima ni bilo dokazanih nobenih družinskih razmerij. Celotna obtožba se je izkazala za neresno, ko je Diof povedal, da je bil krščen kot Diallo.

Tomaž Vesel je zaradi tega prekršil člen 61.3 etičnega kodeksa pri Fifi. V njem je zapisano, da vsaka oseba, ki vloži pritožbo zoper osebo, za katero ve, da je nedolžna, z namenom, da bi škodovala tej osebi, ali na kakršen koli drug način sprejme zlonamerne ukrepe z namenom škodovanja tej osebi, za katero ve, da je nedolžna, se sankcionira.

 

Vodja Fife Giani Infantino in vodja Euefe Aleksander Čeferin. (Foto: epa)

Je KPK “pokrila” Veselove popoldanske zaslužke za načrtovan politični projekt?
Prva luknja v zgodbi se pojavlja že na začetku, saj Vesel in ne KPK nista predložila pisnega dovoljenja za opravljanje dejavnosti. Enako soglasja Veselu za opravljanje dejavnosti ni dal niti Državni zbor RS. Več pravnih strokovnjakov, poznavalcev slovenske zakonodaje in strokovnjakov za korupcijo je potrdilo, da je Vesel v primeru opravljanja dela na Fifi kršil več členov slovenske in evropske zakonodaje.

Ne gre tudi v račun, da je Vesel večkrat povedal, da je v Sloveniji vedno plačal davke od svojih dohodkov v Švici, a trdi, da njegova funkcija nima pridobitne dejavnosti. Vse besede Vesela so padli v vodo, ko smo dokazali na primeru sodne odločbe Sodišča Evropske Unije, kjer je večkrat zapisano da je Fifa gospodarsko združenje in opravlja pridobitno dejavnost. Le nejeverni Tomaži lahko verjamejo, da je organizacija z več kot šest milijard dolarji letnih prihodkov nepridobitna organizacija.

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel in predsednik KPK Robert Šumi (Foto: STA)

Vrhunec pa predstavlja Veselovo letno plačilo na Fifi. Ali res plačuje davke v Sloveniji, kot je v javnosti večkrat zatrdil, opravlja pridobitno dejavnost. Zakaj predsednik Računskega sodišča ne prizna svojih grehov, odstopi in se odpravi na svojo novo politično pustolovščino kot novi izbranec tranzicijskega omrežja, pa je vprašanje za 246 tisoč dolarjev letno. Vsaj do naslednjih parlamentarnih volitev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine