19.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Zblojenost na kvadrat! V LMŠ pod vodstvom Marjana Šarca so kritični do ekstremistične Levice, hkrati pa se ji sluzavo prilizujejo

Poslanska skupina LMŠ je v petek popoldne v sporočilu za javnost zapisala, da bodo ne glede na nadaljnji potek sodelovanja z Levico nadaljevali s projekti iz sporazuma z Levico, ker tudi sami verjamejo, da je večina dobrih in pomembnih za ljudi. Dodali so, da je sodelovanje odvisno predvsem od Levice, a tudi od vseh partnerjev v koaliciji.

»Treba se je zavedati, da mora prav vsak izmed partnerjev znati kdaj stopiti korak nazaj, da vsi skupaj stopimo dva naprej,« so v sporočilu za javnost zapisali v poslanski skupini LMŠ.

Kot navajajo, si prizadevajo izvajati projekte, zapisane v sporazumu. »Vendar pa to ne gre tako hitro, niti ni preprosto. Koalicijo sestavlja pet političnih strank, vsaka ima svoje želje in veliko napora in časa je potrebno vložiti da najdemo za vse sprejemljivo rešitev. Na drugi strani pa imamo še pogodbeno partnerico Levico, s katero se je ravno tako treba usklajevati,« so zapisali. Dodali so, da ima tudi sporazum, ki so ga podpisali, svoje pomanjkljivosti, »predvsem pri operativni izvedbi«.

V zadnjih dneh so se namreč odnosi med koalicijo in Levico znova zaostrili. Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je v četrtek dejal, da je sodelovanje z Levico na slabi točki ter da tak način sodelovanja, kot ga imajo, ni primeren za manjšinsko vlado. Dodal je, da ne vidi potrebe po tem, da bi še podpisali tak sporazum. Da sodelovanje vlade z Levico, kot so si ga zamislili ob oblikovanju vlade, ne deluje, je ocenil tudi prvak DeSUS Karl Erjavec.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec pa je v odzivu dejal, da način delovanja koalicije in izjave nekaterih partnerjev očitno kažejo na odločitev, da bo koalicija krmilo preusmerila bolj v desno. Če ni volje za spoštovanje dogovorov in glede na ukrepe v zadnjem času, bodo po njegovi besedah zelo težko še naprej na kakršen koli način sodelovali.

Premier Marjan Šarec pa je po zadnji zaostritvi odnosov med koalicijo in Levico dejal, da si še vedno želi nadaljnjega sodelovanja. Ob tem je spomnil na sporazum o sodelovanju, ki predvideva, da lahko vlada podporo išče tudi drugje, če ne uspejo najti skupnega jezika. »Če kakšen ukrep Levici ni po volji, še ne pomeni, da je ta vlada desna,« je še dejal v četrtek.

Na vprašanje, kakšno pot sodelovanja z Levico vidi naprej, je Šarec dejal, »da je najbolje iti po zlati sredini in se ne preveč ozirati ne na eno ne na drugo stran«, glede na to da so sredinska opcija. Kot je poudaril v izjavi za medije ob robu odprtja Konference slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije, si nadaljnjega sodelovanja z Levico želi, kar da jim je tudi povedal na sestanku pred dvema dnevoma.

Če pa se v stranki odločijo drugače, je to njihova odločitev, ki jo bo Šarec obžaloval. »Člane Levice izredno cenim, so zelo načitani, izobraženi, vedo, kaj so današnji izzivi. Manjka pa jim prakse z vodenjem sistemov. Vse terja svoj čas, ne gre vse tako na hitro,« je pomodroval igralec v vlogi premierja in zanikal, da vlada ni uspela izpeljati nobenega z Levico dogovorjenega projekta.

»Z vsakdanjim ustvarjanjem nemira in tiskovnimi konferencami je težko delati v miru. Če ste kdaj cvrli krofe, veste, kako je treba imeti kuhinjo zaprto, toplo. Če pa vsakih pet minut nekdo hodi v kuhinjo, krofi ne bodo uspeli. Približno tako je s temi projekti,« je ob tem še pomodroval nekdanji komik, ki se je proslavil z likom vaškega posebneža Serpetinška.

 

           

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine