6.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

(ZAUPNO) Američani omejili vojaško sodelovanje s Slovenijo zaradi škodljivih potez ministra Erjavca!

Ameriška vojska je prejšnji mesec omejila sodelovanje s slovenskim obrambnim ministrstvom. To so storili, ker je obrambni minister Karl Erjavec (DeSUS) nenadoma razglasil, da je zaradi političnih razlogov, da bi ugodil simpatizerjem v Postojni in po državi, prepoveduje vsa nočna streljanja na vadbišču Poček. Ob vajah, ki so jih vojske več držav že izvajale, pa se je celo vprašal, ali bodo naslednjič streljali po Postojni.

 

Skoraj hkrati je Erjavec zamenjal še poveljnika sil slovenske vojske Miho Škerbinca. Škerbinc velja za oficirja, ki je izrazito usmerjen k zahodnemu zavezništvu Nato in je tudi avtor opozoril in študij o hibridnem vojskovanju Rusije.

Kaj točno je Rano povedal Erjavcu?
Karlu Erjavcu so iz ameriške ambasade na uradnem srečanju sporočili, da naj na Počku ne računa na ameriško vojsko. To se je zgodilo na srečanju maja med delegacijama, ki ju je za ZDA vodil odpravnik poslov veleposlanika ZDA Gautamo A. Rano, na naši strani pa obrambni minister Karl Erjavec. Ker gre za pomemben dogodek za državo, sem uradno zahteval zabeležko vsebine tega pogovora.

Neuradno je sicer znano, da so iz ZDA Erjavcu sporočili, da potrebujejo gotov in predvidljiv dostop do vadišč, kjer lahko enote izvajajo posebne zmogljivosti, potrebne za operativno pripravljenost, ki vključujejo nočno streljanje, kar je Erjavec muhavo onemogočil. Iz ZDA so javnost opozorili tudi, da Erjavčeve najnovejše smernice izključujejo možnost uprizoritve resničnega bojnega okolja za namen in bodo zato določene aktivnosti v zvezi s tekočimi usposabljanji “na žalost okrnjene”.

Članek si lahko v celoti preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine