18.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 julija, 2022

Zaslišanje Stojmenove Duh zaznamovali agresivni izpadi poslanke Levice, Nataše Sukič

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Kandidatka za ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je prestala današnje zaslišanje pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Da je bila predstavitev kandidatke ustrezna, je menilo devet članov komisije, štirje so bili proti. Zaslišanje je zaznamovala predvsem poslanka Levice Nataša Sukič, ki je igrala vlogo nekakšne “motilke” razprave, in sicer z napadi na izpraševalce na pristojnem odboru.

Kandidatka za ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je pred odborom DZ napovedala analizo stanja na področju digitalne preobrazbe in nadaljevanje dosedanjih ukrepov, ki so se izkazali kot dobri. Med prioritetami je navedla zmanjšanje digitalnega razkoraka in oblikovanje podlage za učinkovito digitalno preobrazbo družbe.

Nataša Sukič. (foto: Nova24TV)

Kandidatka za ministrico brez listnice, pristojno za digitalno preobrazbo, je v predstavitvi pred člani odbora DZ za notranje zadeve zagotovila, da z ekipo ne bodo rušili tega, kar je bilo v preteklosti narejeno dobro. “Skrbno bomo pregledali dosedanje delo, delo strateškega sveta, delo posameznih resorjev. Pogledali bomo, kaj je narejeno, kakšni so bili ukrepi, kaj je treba dopolniti in kaj narediti od začetka,” je dejala.

Napovedala je, da bodo zagotovili digitalno usposobljeno prebivalstvo in zmanjšali digitalni razkorak tako geografsko kot po spolu, starosti in materialnem statusu. Prizadevali si bodo tudi za zagotavljanje dostopa do IKT za socialno ogrožene skupine in poskrbeli za ustrezno in dostopno digitalno infrastrukturo vseh gospodinjstev, ki bo ne glede na lokacijo omogočala hiter prenos podatkov. Napovedala je visoko stopnjo digitalizacije javnih storitev in upoštevanje pravila, da se za podatke vpraša le enkrat.

Kako bo zadržala strokovnjake?
Poslanec SDS Andrej Hoivik je spraševal o dveh strateških paketih Strateškega sveta za digitalizacijo, iz katerega je Stojmenova Duh odstopila. Ker je bilo v prvem paketu potrjenih 40, v drugem pa 25 ukrepov, ga je zanimalo, ali bo nadaljevala z delom prejšnje vladne službe, za katero je ocenil, da je dobro opravljala svoje delo. Hoivik je prav tako izpostavil koalicijsko pogodbo, kjer piše, da mora Slovenija postati za investitorje privlačna država in da ne bodo šli v nižanje davkov, zato se mu zdi ironično, da v koalicijski pogodbi hkrati ironično piše, da bodo razveljavili zakon o dohodnini. Prav tako ga je zanimalo, ali kot ministrica zagovarja, da se bo dohodnina dvignila iz 45 na 50 odstotkov in ali bo kot ministrica zagovarjala uvedbo digitalne kapice. Po njegovem je digitalna kapica nujna, da obdržimo IT strokovnjake in inženirje, da bodo ostali v Sloveniji. Naša država na davčnem področju še vedno zaostaja za skandinavskimi državami, ki so po indeksu najvišje.

Foto: Nova24TV

Debato je nato zmotila poslanka radikalne Levice Nataša Sukič, da se vprašanja o davkih ne nanašajo na konkretno področje, toda poslanec Hoivik ji je odvrnil, da je služba za digitalizacijo horizontalne narave in bo ta odločala tudi o področjih financ.

Stojmenova Duh je Hoiviku odgovorila, da je svet za digitalizacijo strokovni in ne političen svet, ob tem pa bodo pregledali ukrepe prejšnje vlade ter koristne ukrepe izvajali naprej. Po njeno davki niso bili tisti, zaradi katerih je ostala v Sloveniji, in niso edini, ki naredijo okolje privlačno za delo. “Obstajajo drugi načini za privlačnost dela za strokovnjake,” je dejala. Kateri so ti načini, ni pojasnila.

Bo ukinila olajšave za investicije v digitalizacijo?
Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je kandidatki za ministrico prav tako zastavila vprašanje o davkih, saj jo je zmotilo, da v koalicijski pogodbi piše, da bodo razveljavili določbe zakona o dohodnini, ki omogočajo davčne olajšave za naložbe v digitalno preobrazbo in zeleni prehod. Prav tako je želela od kandidatke izvedeti oceno dela trenutnega ministra Marka Borisa Andrijanič in ob tem dodala, da ji je žal, da je izstopila iz sveta za digitalizacijo. Nadalje je zastavila vprašanja o digitalizaciji zdravstva, pravosodja in odnosa do zlorab digitalizacije ter zasvojenosti otrok z “ekrani”.

Foto: Nova24TV

Kandidatka za ministrico podpira kroženje možganov, da naberejo čim več izkušenj, toda glede davkov meni, da je pravično, da tisti, ki zaslužijo več, tudi več plačujejo. Po njeno bodo IT strokovnjaki tudi sami starejši in bodo potrebovali storitve. Minister Andrijanič je po njenih besedah prijeten gospod, njegovo delo pa težko oceni, saj marsikaj naj ne bi bilo predstavljenega. Napovedala je interoperabilnost v zdravstvu. Odnos do zlorabe digitalizacije bi reševala s pomočjo digitalno pismenih staršev in z obravnavo v šolskem sistemu. Zopet bi na pomoč poklicala nevladne organizacije.

Poslanec Hoivik je nadaljeval z vprašanji, ki se tičejo mednarodnega okolja, in spomnil na Davos, kjer je Andrijanič vodil okroglo mizo najpomembnejših politikov in gospodarstvenikov, saj ga je zanimalo, ali bo nadaljevala njegovo delo zunaj meja Slovenije. Andrijanič je prav tako navezal stik z Ukrajino. “Ali boste nadaljevali začeto delo z ukrajinskimi prijatelji?

Poslanec SDS Janez Magyar je izpostavil, da prihaja iz okolja, kjer nekatere zadeve niso enako pokrite kot v mestih. Optična povezava je zelo pomembna in tega je v Prekmurju zelo malo, zato ga je zanimalo, kako bo pristopila, da bo zapostavljena regija drugače priključena, kar je pomembno za konkurenčnost. Z digitalizacijo bi po njegovem lahko doprinesli tudi k premostitvam višjih cen energentov.

Po vprašanju poslanca Magyara se je znova oglasila Sukičeva in ga napadla zaradi vprašanj, ki se po njenem ne tiče pristojnega odbora. Na koncu se je vmešala celo kandidatka za ministrico, da ima dovolj replik in motenja razprave.

Sorodne vsebine