5.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Zaradi “tehničnih težav” na RTVS znova ni bilo prenosa maše

Piše: T. B. (nova24tv.si)

Ni bilo dovolj, da je nedavno prvo javno molitev v Odmevih komentiral proticerkveni levičarski skrajnež, tokrat se je “slučajno” že drugič zgodilo, da javna televizija ni predvajala maše z Brezja, češ da je šlo za “tehnične težave”. Tehnične težave že dvakrat prav na nedeljo in to ob isti uri? Mar ima javna televizija državljane res za norca?

Že drugič v roku dveh tednov se je zgodilo, da na prvem programu TV Slovenija ni bilo dopoldanskega neposrednega prenosa maše iz bazilike Marije Pomagaj na Brezju, je poročala Družina. In enako kot pred dvema tednoma naj bi bile tudi tokrat krive “tehnične težave”.

Programska svetnica v Svetu RTV SLO, ki zastopa registrirane verske skupnosti v državi, predstavnica Evangeličanske cerkve dr. Klaudija Sedar je za Družino sporočila, da je tehnika v nedeljo “kot že zadnjič, znova zatajila, kar je onemogočilo neposreden prenos maše z Brezja”. Obžaluje, da se je to ponovilo in upa, da se bodo tehnične težave uredile. Potrebno je poudariti, da je za snemanje odgovorna snemalna ekipa, ki pa sodeč po zapisu nekdanjega direktorja TVS Uroša Urbanije, doslej ni imela “tehničnih težav”.

“Res nenavadno – v času mojega mandata se ni zgodilo niti 1x, da bi takole tehnika zatajila. Sedaj se to dogaja na 14 dni. Ampak očitno samo pri prenosu bogoslužij. Niso najbolj tehnike vešči tile specialisti iz  @strankalevica v vodstvu @rtv”, je na Twitterju zapisal Urbanija.

Foto: zajem zaslona

Dejstvo, da se maša ni predvajala že pred dvema tednoma, je sprožila buren odziv, poroča Družina. Kot so takrat zanje pojasnili iz Službe za komuniciranje RTV Slovenija, so bile tehnične težave na zvezah prenosa, kar naj bi se očitno zgodilo tudi včeraj, dejstvo pa je, se zdi, da po “depolitizaciji” programski svet postopoma dozira “enoumje”. Dodali so še, da bo TV Slovenija tudi v obdobju od oktobra do decembra ob nedeljah redno prenašala bogoslužja iz katoliških in evangeličanski cerkva. “Ob dnevu reformacije in ob božičnih praznikih pa so načrtovani tudi praznični prenosi bogoslužij.” Gledalci se ob tem sprašujejo, ali bo v prihodnje šlo brez tehničnih težav.

Spomnimo, da je predsednik programskega sveta RTVS tudi vodja Centra nevladnih organizacij (CNVOS) Goran Forbici, ki je nekakšen “capo di tutti capi” levih nevladnih organizacij, zajedenih globoko v nedrje davkoplačevalsko financiranega proračuna. Ampak to ni ključno, ključnega pomena za razumevanje “tehničnih težav ravno v času maše”  je dejstvo, da ima Goran temu ustrezen svetovni nazor, ki ga je v preteklosti večkrat izkazal v blogih, javnih objavah za skrajno levi 8. marec in tudi objavah na Facebooku. Brez težav bi lahko dejali, da je inkognito komunist, ki se pretvarja, da je aktivistični socialist. Umik cerkvenih dogodkov na postopen in prikrit način se zdi kot primerna taktika, da se ubraniš preburnemu odzivu javnosti, ki bi sledil v nasprotnem primeru.

Predsednik sveta RTVS Goran Forbici direktorju RTV Urošu Urbaniji ni dovolil govoriti.

Pa če se vrnemo malo nazaj –  RTVS ni imela težave niti s tem, da je za komentiranje prve javne molitve pozvala proticerkvenega levičarskega skrajneža. Kaj je to!? Namesto nazorske pluralnosti prvo javno molitev v Odmevih komentira le proticerkveni levičarski skrajnež. Depolitizacija? Ne, žal odkrito enoumje, nedostojno za javno TV, ki jo plačujejo vsi,” je v odzivu na temo prve javne molitve v prestolnici kritično komentiral dolgoletni novinar dr. Jože Možina. Javne molitve namreč nista komentirala dva sogovorca iz dveh bregov, kot bi to pričakovali od javne RTVS, ampak zgolj profesor na FDV dr. Aleš Črnič, ki seveda verske zadeve vidi povsem drugače, kot je bil namen molitvenega dogodka.

Odkrito promoviranje proticerkvenih stališč in vedno bolj pogoste “tehnične težave” v času maše. Naključje?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine