Šestim vidnim predstavnikom slovenske osamosvojitve je predsednik republike Borut Pahor danes na posebni slovesnosti v predsedniški palači vrnil odlikovanja zlati častni znak svobode, ki so jih z odprtim pismom simbolno zavrnili 21. junija leta 1993, so sporočili iz urada predsednika, piše STA.

Predsednik republike Borut Pahor je, kot so zapisali v njegovem uradu, ob obeleževanju 30. obletnice ustanovitve, obrambe in mednarodnega priznanja Republike Slovenije po dialogu z omenjenimi prejemniki zlatega častnega znaka svobode vzel na znanje, da so v duhu spoštovanja države in njenega dostojanstva pripravljeni sprejeti odlikovanja, ki so jih vrnili leta 1993. Na današnji slovesnosti so odlikovanja sprejeli Igor Bavčar, France Bučar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle in Dimitrij Rupel. V imenu pokojnega Bučarja je odlikovanje sprejel njegov sin Janez Bučar.

(Foto: Bor Slana, STA)

Junija 1993 so namreč vidni osamosvojitelji – Igor Bavčar, France Bučar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle in Dimitrij Rupel takratnemu slovenskemu predsedniku Milanu Kučanu v pismu sporočili, da vračajo prejeta odlikovanja zlati častni znak svobode RS. Vrnitev odlikovanja je bilo dejanje iz protesta, Kučanu pa so očitali poskuse razvrednotenja slovenske samostojnosti ter vse glasnejših pobud za oživljanje nekakšne nove Jugoslavije.

 

Peterle, Janša, Rupel, Kučan (Foto: Arhiv Demokracije)

 

Bavčar, Bučar, Janša, Kacin, Peterle in Rupel so v pismu predsedniku Kučanu poudarjali, da se je večkrat posredno ali neposredno zavzemal in zanimal za vojaške pokojnine oficirjev bivše JLA, odkup vojaških stanovanj in druge njihove probleme, mnogo manj pozornosti pa naj bi namenjal otrokom in svojcem padlih teritorialcev in policistov v vojni za Slovenijo. Med drugim so nasprotovali tudi temu, da je Kučan zlati častni znak svobode podelil tudi “sopotnikoma iz komunističnih časov” Ljubu Bavconu in Janku Pleterskemu. Znak in listino, sicer najvišje državno odlikovanje v Sloveniji, ki ga z ukazom podeljuje predsednik republike, so nato tudi fizično vrnili v predsedniško palačo.

Ob tem v Pahorjevem uradu tudi navajajo izjavo odlikovancev: “Ob jubileju osamosvojitve smo glede na vse okoliščine nastanka naše države in žrtve, ki so bile zanjo žrtvovane, v dialogu s predsednikom RS izrazili pripravljenost, da sprejmemo vrnjena odlikovanja s spoštovanjem do slovenske države. Zadovoljni smo, da je predsednik republike Borut Pahor sprejel predlog, da se v tej luči zdaj to zgodi.” Znak in listino so junija leta 1993 vrnili v plastični vrečki Bata, zraven pa so priložili pismo, v katerem so obrazložili in navedli razloge za vrnitev.

Omenjeno pismo iz leta 1993 prilagamo v celoti.

 

Predsednik SDS Janez Janša se je danes v predsedniški palači udeležil vrnitve formalno najvišjega osamosvojitvenega odlikovanja. Janez Janša, Igor Bavčar, dr. France Bučar, Jelko Kacin, Lojze Peterle in dr. Dimitrij Rupel so odlikovanje vrnili leta 1993 iz protesta, saj je takratni predsednik Milan Kučan odlikovanje le 2 leti po zgodovinskem dejanju podelil dvema posameznikoma, ki sta osamosvojitvi javno nasprotovala.

Objavljamo celotni zapis predsednika SDS ob današnji vrnitvi odlikovanja.

Zlati znak svobode smo leta 1993 vrnili iz protesta zoper akt razvrednotenja najpomembnejšega procesa v zgodovini slovenskega naroda. To formalno najvišje osamosvojitveno odlikovanje je takratni predsednik republike Milan Kučan le 2 leti po zgodovinskem dejanju podelil dvema posameznikoma, ki sta osamosvojitvi javno nasprotovala. Podobnega primera v znani zgodovini nismo našli ne takrat ne danes. Naše protestno dejanje je pripomoglo k temu, da se enake zlorabe tega najvišjega osamosvojitvenega odlikovanja niso več nadaljevale.

Po dobrih treh desetletjih slovenske državnosti razlogi, navedeni v pismu, stojijo še bolj utemeljeni. Razen enega. Zaradi katerega so se ob koncu drugega mandata aktualnega predsednika republike pojavili predlogi za ponovni prevzem Zlatega znaka svobode.

Predsednik Borut Pahor je v času svojega predsedovanja državniško simboliko nasploh večinoma vrnil na svoje mesto in zato se zdi zdi prav, da se to zgodi tudi v tem konkretnem primeru.

Kučan je na ta odziv presenečen

Prvi predsednik države Milan Kučan je v odzivu na predsednikovo vračilo odlikovanj zlati častni znak svobode predstavnikom slovenske osamosvojitve izrazil presenečenje. Kot meni, današnje dejanje ne more izbrisati dejstva, da so bila odlikovanja vrnjena državi, in argumentacije za vrnitev, ki je govorila o poskusu politične destabilizacije.

Po mnenju Kučana namreč ne more izbrisati argumentacije za vrnitev odlikovanj, ki je jasno govorila o poskusu politične destabilizacije države in ki je svoje nadaljevanje dobila z razkrivanjem trgovine z orožjem. “Ne more zabrisati njihovega takratnega hotenja zanikati rezultate predsedniških volitev,” je napisal v odzivu.

Kot je dodal, ni nikdar dvomil v utemeljenost odlikovanj, ki jih je šesterici vročil za njihov prispevek k osamosvojitvi Slovenije. Predpostavlja pa, da predsednikova odločitev o ponovni vročitvi zlatega znaka svobode pomeni tudi zavračanje in odrekanje argumentom, s katerimi so odlikovanje vrnili. “Verjamem, da je predsednik prebral pismo, s katerim so utemeljevali vrnitev in ki je bilo priloženo Bata vrečki z odlikovanji, preden se je odločil za vrnitev odlikovanj,” je še navedel Kučan.

V letu 1992 je bilo sicer skupaj podeljenih 21 zlatih častnih znakov svobode Republike Slovenije, 27 srebrnih in 113 častnih znakov svobode RS. Prvi odlikovanci, pripadniki Teritorialne obrambe in slovenske policije, so 10 zlatih odličij in 27 častnih znakov prejeli 24. junija 1992.

Predsednik republike Borut Pahor je danes šestim predstavnikom slovenske osamosvojitve na slovesnosti v predsedniški palači vrnil odlikovanja zlati častni znak svobode, ki so jih z odprtim pismom takratnemu slovenskemu predsedniku Milanu Kučanu simbolno zavrnili 21. junija leta 1993. To so naredili iz protesta zaradi, kot so navedli takrat, poskusov razvrednotenja slovenske samostojnosti ter vse glasnejših pobud za oživljanje nekakšne nove Jugoslavije. Znak in listino so nato tudi fizično vrnili, in sicer v zdaj že znameniti plastični vrečki proizvajalca čevljev.

V luči obeleževanj 30. obletnice ustanovitve, obrambe in mednarodnega priznanja Republike Slovenije pa so na današnji slovesnosti odlikovanja ponovno sprejeli Igor Bavčar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle in Dimitrij Rupel. V imenu pokojnega Franceta Bučarja je odlikovanje sprejel njegov sin, Janez Bučar.