11.1 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Zaposleni na FDV bi po mnenju inšpektorata morali vrniti 63.635 evrov nezakonito izplačanega dodatka, postopek zoper »glavnega krivca« dekana Antona Grizolda zastaral

Piše: L.K.F.

Na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča je danes stopil nekdanji dekan fakultete za družbene vede (FDV) Bojko Bučar, ki mu tožilstvo očita domnevno zlorabo položaja v aferi izplačevanja dodatkov za stalno pripravljenost. Bučar krivdo zanika, sodni postopek zoper Bučarjevega predhodnika, nekdanjega dekana Antona Grizolda, pa je zastaral.

Kakor poroča STA, tožilstvo Bučarju očita, da naj bi kot dekan FDV v času od oktobra leta 2011 do septembra 2013 zlorabil uradni položaj z namenom, da bi sebi in drugim pridobil protipravno korist. To naj bi storil s tem, da je izdal odredbe in sklepe o stalni pripravljenost za 24 uslužbencev fakultete, za kar pa ni imel pravne podlage.

Bučar naj bi vedel, da so izplačila nezakonita

Po mnenju tožilstva naj bi Bučar vedel, da so izplačila nezakonita, vendar je zasledoval cilj povečanja plač zaposlenim, je med drugim – kot še piše STA – poudarila okrožna državna tožilka Renata Vodnjov.

Bučar, ki je približno dve leti upokojen, se je zagovarjal, da je izplačila dodatkov za stalno pripravljenost podedoval od prejšnjega dekana FDV Antona Grizolda, ob prevzemu funkcije pa ga ni nihče opozoril, da bi bilo z izplačili karkoli narobe. Takšnega svarila ni dobil niti od svojih kolegov, drugih dekanov ljubljanske univerze, s katerimi so se srečevali mesečno in pogovarjali o različnih vprašanjih, tudi dodatkih za stalno pripravljenost. Ko je prevzel funkcijo dekana, je bila fakulteta za družbene vede v nezavidljivem finančnem položaju, sodelavci pa so ga opozorili, da so do dodatkov upravičeni kot javni uslužbenci, je dejal.

Profesor na Fakulteti za družbene vede Anton Grizold. (foto: STA / Tamino Petelinšek)

Dodatke izplačeval že Bučarjev predhodnik Grizold, postopek zoper njega zastaral

Bučar je poudaril tudi, da dodatkov za stalno pripravljenost fakulteta ni izplačevala iz javnih sredstev, temveč iz sredstev, ki jih je fakulteta pridobivala iz tržne dejavnosti. Očitek tožilstva, da naj bi izplačilo dodatka za stalno pripravljenost predpisoval sam sebi, je Bučar zanikal.

Medtem ko se sojenje zoper Bučarja nadaljuje, je postopek zoper Bučarjevega predhodnika Grizolda, ki je bil dekan FDV v letih 2007-2011, zastaral. Bučarjev zagovornik Miha Kozinc je danes predlagal, naj sodišče zasliši Grizolda.

Inšpektorat za javni sektor je leta 2016 odločil, da mora skupno 40 zaposlenih na FDV vrniti 63.635 evrov nezakonito izplačanega dodatka za stalno pripravljenosti, med njimi tudi nekdanja dekana Bučar in Grizold.

Konec avgusta se Grizold in Bučar nista udeležila predobravnavnega naroka v sojenju

Spomnimo, da se 28. avgusta 2021 nekdanja dekana FDV Anton Grizold in Bojko Bučar nista udeležila predobravnavnega naroka v sojenju zaradi domnevno nezakonitega izplačevanja dodatkov za stalno pripravljenost. Njuna zagovornika sta tedaj predlagala izločitev dokazov, zbranih s pregledom računalnikov, zaseženih v hišnih preiskavah.

Ker Grizolda in Bučarja tistega dne ni bilo na sodišče, tožilec Matija Hostnik ni mogel predstaviti obtožnice Specializiranega državnega tožilstva.

Predsednik sodnega senata Bernard Tajnšek je po ugotovitvi, da obdolžena na sodišče nista prišla in da se tudi nista opravičila za izostanek, povedal, da sta vložila ugovor zoper obtožnico. Zagovornica Grizolda Sanja Sega je tako predlagala izločitev vseh dokazov, zbranih na podlagi preiskave računalnikov, ki so jih preiskovalci zasegli na FDV med hišno preiskavo 29. junija 2017. Enak predlog je podal tudi Bučarjev zagovornik Miha Kozinc.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine