4.2 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Žan Mahnič za Demokracijo: Minister Poklukar ob vsakem nastopu pred mediji ali pred parlamentarnim odborom kot papagaj ponavlja, da slovenska policija učinkovito varuje našo južno mejo. Kdor vsaj malo spremlja situacijo, dobro ve, da ni tako!

Pogovarjali smo se s poslancem SDS Žanom Mahničem, tudi predsednikom Slovenske demokratske mladine, ki se v državnem zboru predvsem posveča vprašanjem varnosti.

Kot poslanec SDS se še posebej ukvarjate s področjem varnosti. Kako ste sprejeli novico, da je slovenska vlada kupila štiri blindirana vozila? Kot pojasnjujejo, naj bi bila vozila namenjena prevozu tujih delegacij, vendar je teh v času sedanje vlade zelo malo.

Najprej sem pomislil, da gre za šalo, sploh glede na ceno, o kateri se je na začetku govorilo. Kasneje se je ta izkazala za še višjo, kot so jo najprej predstavili. Država seveda potrebuje takšna vozila, vendar jih ima Slovenija že sedaj na voljo in so primerna za prevoz oseb, ki takšna vozila potrebujejo. Problem pa je, da takšnih oseb – pomembnih svetovnih voditeljev – k nam ni, ker se Sloveniji izognejo, kolikor se le da. Predsednik vlade Marjan Šarec v enem letu svojega mandata še ni bil na omembe vrednem obisku v tujini, prav tako pa ni bilo omembe vrednega tujega obiska pri njem. Slovenija je pod njegovo vlado še bolj izolirana, kot je bila že prej.

Ali je s stališča varnosti mogoče upravičiti takšen nakup? Ali morda vlada s tem implicitno pritrjuje mnenjem, da se je nevarnost terorističnih napadov zaradi uvoza migrantov v zadnjem času povečala?

Država takšna vozila seveda potrebuje. Ne za prevoz članov vlade, ampak za prevoz mednarodnih gostov. Tisti, ki imajo pri nas škarje in platno v rokah, vseskozi govorijo, da je Slovenija varna država. To lahko zveni tudi kot povabilo nepridipravom, da pridejo k nam in poskrbijo za kakšen varnostni incident. Če so npr. na obisku v Sloveniji najpomembnejši voditelji tujih držav, ki so pogosto tarča groženj, bi lahko dejansko kdo med obiskom v Sloveniji poskusil svoje grožnje tudi uresničiti. Zato vsekakor potrebujemo takšna vozila, pri katerih pa je vedno vprašanje cene in načina pridobitve. Po mojem prepričanju je vlada neracionalno ravnala z davkoplačevalskim denarjem, ko je odštela več kot 800.000 evrov za takšno vozilo. Lahko bi jih npr. vzeli na lizing ali pa si jih preprosto sposodili pri Audiju ali BMW.

(Več v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine