8.7 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Žan Mahnič: V SDS obljubljamo, da migrantska in azilna politika ne bosta več skubili slovenskih davkoplačevalcev

Poslanec SDS in predsednik SDM Žan Mahnič je bil v ponedeljek, 21. maja, gost spletne klepetalnice v Multimedijskem centru RTV, kjer je odgovarjal na vprašanja državljanov glede volilnega programa SDS. V nadaljevanju objavljamo celoten klepet:

Lojko: Ponovno boste postali najmočnejša parlamentarna stranka. Če boste v vladi, katere so prve tri stvari, ki jih bo potrebno lotiti pod nujno?

Žan Mahnič: V SDS je strokovni svet pripravil številne konkretne predloge, kako izboljšati stanje v Sloveniji. V ta namen imamo pripravljene tudi zakonske predloge, ki jih bomo lahko vložili v parlamentarni postopek. Sicer pa: znižanje davkov, urediti zdravstvo in skrajšati čakalne vrste ter zagotoviti varnost.

Bayernkini: Slovenci v tujini bi želeli investirati v Slovenijo, vendar so pogoji nemogoči oziroma ni pravne varnosti, obstajajo birokratske ovire. Kaj boste storili v tej smeri ?

Žan Mahnič: Ker si v SDS želimo tujih investicij, ki pomenijo delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, bomo v ta namen konkretno zmanjšali birokratske in administrativne ovire na vseh področjih, predvsem pri pridobivanju okoljskih in drugih dovoljenj. V primeru, da bomo sprejeli kakšen nov predpis, bomo sočasno dva obstoječa ukinili.

Redrose: Ali ste za ponovno uvedbo naborniškega sistema popolnjevanja Slovenske vojske?

Žan Mahnič: V SDS bi katastrofalno stanje v Slovenski vojski rešili sledeče: vojake bi izvzeli iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju; začetna plača vojaka se mora začeti pri povprečni slovenski plači; druge ugodnosti za pripadnice in pripadnike SV, ki bi naredile vojaški poklic privlačen za mlade.
Bolj kot ponovni uvedbi naborništva smo naklonjeni selektivni vojaški obveznosti na način, kot ga je uvedla Švedska. S tem bi reformirali vojaško rezervo in vzpostavili Nacionalno gardo, katere naloga bi bila varovanje meja, pomoč ob naravnih in drugih nesrečah in druge naloge, ki bi jih imela, določene z zakonom o obrambi.

AndrejW: Kako boste izboljšali korupcijska tveganja v politiki, med drugim, da bodo politiki, ki imajo več 100.000 nedokazanega premoženja, za to tudi odgovarjali? Ker sodišče sedaj pravi, da to ni mogoče.

Žan Mahnič: Korupcijska tveganja obstajajo na vseh ravneh (bančništvo, sodstvo, zdravstvo.) in ne samo v politiki, kar sta v tem mandatu dokazala moja poslanska kolega Jelka Godec in dr. Anže Logar s komisijama, ki sta ju vodila. O resnem boju proti korupciji bomo lahko govorili takrat, ko bodo ti, ki so v sprejetih poročilih zapisani kot odgovorni, postavljeni pred sodišče in bodo odgovarjali za svoja dejanja. Kar se dokazovanja premoženja tiče, je potrebno primerno urediti zakonodajo in jo potem tudi dosledno izvajati.

Abcd: S kakšnimi ukrepi boste zmanjšali čakalne vrste. Boste privatizirali javno zdravstvo in tako ustvarili večjo konkurenco?

Žan Mahnič: V zdravstvu je potrebno narediti red! Denar mora slediti bolniku, saj zdravstveni sistem obstaja zaradi bolnika in ne obratno. Izboljšali bomo kakovost storitev tako, da bomo državljanom povečali dostopnost do zdravstvene oskrbe, tako v javnem kot tudi zasebnem zdravstvu. Zagotovili bomo pravo konkurenčno okolje med zavarovalnico in pogodbenimi izvajalci, zaradi česar se bodo čakalne dobe zmanjšale. Predvsem pa bomo ukrepe sprejemali skupaj s stroko in ne samovoljno, kot to počne aktualna ministrica za zdravje.

Pepe2: V Slovenijo prihaja veliko prosilcev za azil iz držav, kjer niso niti v vojni niti preganjani iz političnih razlogov. Kako naj Slovenija obravnava te primere? Bi bilo treba kaj spremeniti v azilni zakonodaji?

Žan Mahnič: Slovenija ne sme postati ciljna država za ilegalne migrante, kajti beguncev ni, saj ni vojne v nobeni od naših sosednjih držav. Zato bomo v SDS zaostrili azilno zakonodajo v smeri, kot smo že predlagali – prosilci za azil k ne morejo priti iz varne države. Predvsem pa migrantska in azilna politika ne bosta več skubili slovenskih davkoplačevalcev. V SDS imamo za te ukrepe že pripravljene zakone.

Captain_America: Glede na to, da je vaš kolega g. Grims povedal, da mislite ukiniti financiranje prostovoljnih gasilskih društev, Rdečega križa, Karitasa in ostalih NVO me zanima, kako gre ukinjanje PGD-jev skupaj s povečanjem varnosti? Prav tako me zanima, kako gresta skupaj ukinitev financiranja Rdečega križa in Karitasa s povečanjem varnosti za socialno šibke družine? Kako mislite urediti področje prostovoljnega gasilstva v primeru, da sestavite vlado? Ali bodo gasilci od 2018 dalje samo še profesionalci?

Žan Mahnič: Izjavo kolega Grimsa je leva politična opcija skupaj z njihovimi podaljški v nekaterih nevladnih organizacijah grdo vzela iz konteksta in sedaj o tem širi lažne novice. Edini v SDS smo v tem mandatu predlagali zakon o ureditvi statusa prostovoljnega gasilca, predlagali smo amandmaje k proračunu za več denarja za opremo … Ne bomo ukinili financiranja nevladnih organizacij, ki jih konkretno omenjate, njihovo delovanje bomo spodbujali in jim zagotovili še dodatna finančna sredstva. Se pa moramo vprašati o smiselnosti financiranja tistih nevladnih organizacij z denarjem slovenskih davkoplačevalcev, ki so podaljški določene politične opcije, se prijavljajo na razpise s projekti, ki so sami sebi namen, v Slovenijo vabijo ilegalne migrante, zagovarjajo odprte meje … Mirovni inštitut se je očitno prepoznal kot takšna organizacija.

Copcop: Pravite, da bi vojake vzeli iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju in začetno plačo vojaka postavili na povprečno plačo. Ta ukrep bi povzročil velik pritisk na javno blagajno in zahteve drugih javnih uslužbencev po dvigu plač. Kako boste potem zmanjšali izdatke za plače javnih uslužbencev?

Žan Mahnič: Vojaški poklic je specifičen in tega se moramo zavedati. Vojska v državi varuje vse njene konstitutivne elemente, zato mora imeti tudi temu primeren status v družbi. Poklic vojaka je neprimerljiv z ostalimi poklici, zato ga je potrebno ustrezno finančno ovrednotiti. Na račun tega, ker se odpovejo določenim pravicam, ki jih ostali državljani imajo, morajo nekje dobiti ugodnosti. Leta 2008 je plača vojaka znašala 95 % povprečne slovenske plače, danes samo še 55 %. S podobno krizo v vojski so se srečevale tudi nekatere države Zveze Nato in ukrepi so bili podobni tem, ki jih predlagamo mi. Vendar pa lahko takšne ukrepe uveljavi samo vlada, ki bo trdna in stabilna in ne bo podlegla pritiskom.

Jagoda: Ker vemo, da se mladi na veliko odseljujejo – kaj bi naredili za mlade, da jim olajšate nakup nepremičnine?

Žan Mahnič: Prazna stanovanja, ki so v posredni ali neposredni lasti države, bi prenesli na stanovanjski sklad, ta bi naredil razpise, na katere bi se lahko prijavili mladi in mlade družine pod 35 leti starosti. Pred posamezniki bi imele prednost družine in socialno šibkejši. Stanovanja bi dobili v najem po neprofitnih najemninah, po 5 letih pa bi se lahko odločili za nakup nepremičnine, pri čemer bi se jim vse do takrat plačane najemnine že štele v odkupno ceno. Zakon za takšen ukrep imamo pripravljen in ga bomo vložili v parlament.

Matjaž Germ: Pogled v prihodnost. Kdo bo po vašem mnenju v prihodnosti prevzel vodenje SDS? Logar, Zver, Tomčeva, vidite v tej vlogi tudi sebe?

Žan Mahnič: Predsednika stranke voli Kongres SDS. Doslej je to nalogo vedno odlično opravil in verjamem, da jo bo tudi v prihodnje.

Primorski partizan: Spoštovani, v kolikšni meri volilno kampanjo vaše stranke financirajo osebe iz kroga Viktorja Orbana

Žan Mahnič: Kampanja se financira skladno s slovensko zakonodajo. Naj pa se na tem mestu zahvalim vsem, ki so v zadnjih mesecih SDS donirali finančna sredstva, ki jih namenjamo za promocijo našega programa.

Vir: sds.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine