11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Žan Mahnič: »Robert Golob je najbolj koruptiven predsednik vlade v zgodovini Slovenije«

Piše: Petra Janša

O Peticiji za pravico žrtev komunizma do groba in spomina, ki so jo nedavno obravnavali v evropskem parlamentu, o nasprotovanju Ljudmile Novak, o ponosnih naslednikih komunistične revolucije v našem parlamentu, o zadnjih dogajanjih v koaliciji ter aferah in korupciji vladne skupine, o stavkah v zdravstvu in sodstvu, o nacionalni varnosti in politični prihodnosti Slovenije smo se pogovarjali s poslancem SDS Žanom Mahničem.

Gospod Mahnič, prav v času najinega pogovora so v evropskem parlamentu obravnavali Peticijo za pravico žrtev komunizma do groba in spomina. Nekateri pravijo, da je to zgodovinski dogodek. Se strinjate?

Peticija za pravico žrtev komunizma do groba in spomina je v lanskem letu prejela največje število podpisov od vseh peticij v evropskem parlamentu, kar zagotovo potrjuje, da gre za zgodovinski trenutek, po drugi strani pa tudi za jasno sporočilo Golobovi vladi, ki je samovoljno na predvečer nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja ta dan spomina ukinila. Vsakdo ima pravico do groba. Gre za temeljni pogoj civiliziranosti in zrelosti naše kulture. Če tega koraka vlada ne zmore storiti in tega ne razume, potem to dokazuje, da imamo na oblasti barbare, ki postavljajo krvavo revolucijo pred slovenski narod. V Sloveniji politika ni slišala glasu tistih, ki so umrli zaradi komunističnega nasilja, zato je zadeva prerasla v evropsko temo. V Bruslju preprosto niso mogli verjeti, da v državi članici EU še obstajajo politiki, ki branijo zločine avtoritarnih režimov, zato so se za pojasnilo obrnili tudi na Vlado RS.

Zanimivo je, da je evroposlanka iz vrst NSi Ljudmila Novak nasprotovala obravnavi omenjene peticije, češ da bi ta problem morali reševati doma.

Stališče Ljudmile Novak pri tem vprašanju niti ni presenetljivo glede na to, da se pri svojih glasovanjih večkrat pridruži levim evroposlancem kot pa poslancem iz Evropske ljudske stranke. Je pa zanimivo, da jo kar nenadoma moti »izvažanje« nacionalnih tem v evropski parlament. To je ni motilo, ko je v Bruslju blatila vlado Janeza Janše, v kateri je bila tudi njena stranka Nova Slovenija. Ljudmila Novak s takšnimi izjavami stranko Nova Slovenija žal postavlja ob bok tistim, ki so proti temu, da se zagotovi grob vsem žrtvam, zato razumem ogorčenje številnih članov NSi. Sovraštvo do SDS in Janeza Janše in njeno vztrajanje, da je proti vsem, kar zagovarja ali predlaga SDS, jo je tako zaslepilo, da sploh ne vidi več, da dela politično škodo izključno sebi in svoji stranki.

Verjetno ste zasledili, da je bil na omenjeni seji zelo direkten bolgarski poslanec Andrej Kovačev, ki je dejal, da dobrega komunizma ni. Pri nas pa imamo v parlamentu še vedno ponosne naslednike komunistov.

Vsak totalitarizem je zlo, pa naj gre za nacizem, fašizem, komunizem ali za islamski radikalizem. Komunizem je bil dober le za ozko elito, ki si je z represijo zagotavljala življenje na veliki nogi, medtem ko je narod živel v bedi. Iz te elite, ki je sicer ostro nasprotovala osamosvojitvi Slovenije, je v času neuspele tranzicije nastala nova elita, ki z nekaj krajšimi prekinitvami vlada naši državi že od leta 1992. Gre za ponosne naslednike Komunistične partije, kot je to v državnem zboru dejal danes državni sekretar Marko Koprivc. Gre za elito, sestavljeno iz ideološkega jedra nekdanje države, pridružili pa so se jim še tranzicijski tajkuni. V njih še vedno vre jugonostalgija in sovraštvo do slovenske države, kar dokazujejo tudi danes, ko v Državnem zboru RS sprejemajo zakon, ki bi omogočal pripadnikom narodov nekdanje SFRJ brezplačno učenje njihovega jezika in kulture. Gre za teptanje slovenščine in uvajanja srbohrvaščine v osnovne šole, kar je nezaslišano. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da to preprečimo.

Celoten intervju si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine