V državnem zboru je potekala novinarska konferenca o eklatantni zlorabi preiskovalne komisije, ki jo vodi nekdanja “neodvisna” novinarka na javni RTV Mojca Šetinc Pašek. Poslanca SDS Žana Mahniča in Janeza Magyara so namreč izločili kot člana preiskovalne komisije na podlagi tega, da se je oba poslanca določilo kot priči po zlorabi določila zakona, ki ga je Ustavno sodišče razglasilo za protiustavnega. Mahnič je zaradi nezakonitega ravnanja predsednice preiskovalne komisije že napovedal pritožbo, če bodo za to pravne možnosti. 

“Glede na vse, kar doslej počne, je ta preiskovalna komisija namenjena zlorabi zakonov in zlorabi parlamentarne preiskovalne komisije. Predvsem pa ugotavljam, da je ta preiskovalna komisija zdravilo za osebne frustracije, ki jih ima Mojca Pašek Šetinc zaradi stranke SDS in njenega predsednika Janeza Janše,” je pred mikrofoni novinarskih hiš povedal poslanec SDS Žan Mahnič.

“To, kar se gre Mojca Šetinc Pašek skupaj z Natašo Sukić in Sonibojem Knežakom ni nič drugega kot phishing, nič drugega kot zlorabljanje zakonodaje,” je uvodoma povedal poslanec, nato nadaljeval, da je Šetinc Paškova je namreč najprej zahtevala transakcijske račune od Nove24TV, Nove Hiše in od Novih obzorij, ko pa je te račune prejela, je zahtevala transakcijske račune vseh podjetij. Ko je te prejela, je zahtevala transakcijske račune vseh podjetij, ki so omenjenima podjetjema nakazovale finančna sredstva, bodisi podjetij, ki so od omenjenih podjetij prejemala finančna sredstva. “Zahteva tudi vse pogodbe, po katerih so bila finančna sredstva izplačana. Naslednji korak bo, da bo zahtevala transakcijske račune vseh podjetij, ki so poslovala s temi podjetji, ki so poslovala s tema dvema podjetjema,” je pojasnil poslanec in dodal, da se bo ta krog širil tako dolgo, dokler preiskava ne bo naletela na kakšnega Mileta Šetinca (op. njenega moža), na tej točki pa bo preiskava tudi končala.

Poslanec je nato opozoril, da so  v stranki SDS pred nekaj tedni predlagali, da se preiskava razširi na financiranje kampanje politične stranke Gibanje Svoboda prek Odlazkovega medijskega imperija, portala Necenzurirano in podjetja Vesne Vuković. Mahnič je nato opozoril, da je bila Mojca Šetinc Pašek takšni razširitvi preiskovalne komisije naklonjena, nato pa je bilo na zadnji seji preiskovalne komisije rečeno, da ne bi bilo higienično, če bi Mojca Pašek Šetinc preiskovala financiranje lastne stranke in da bo imela že z določenim obsegom preiskave preveč dela in da naj opozicijska SDS ustanovi svojo preiskovalno komisijo. “Zanimivo bi bilo zahtevati tudi vse transakcijske račune Odlazkovega imperija, transakcijske račune Vesne Vukovič in da nato sledimo toku tega denarja,” je zaključil Mahnič in dodal, da je nekje z omenjenima dvema podjetjema (op. Nova24TV in Novimi obzorji) poslovala tudi Občina Tržič in to v času, ko je bil njen župan trenutni poslanec Gibanja Svoboda Borut Sajovic.

 

Mahnič: Določitev za pričo sem pričakoval

Poslanec je nato spregovoril o zadnji potezi predsednice preiskovalne komisije, torej o tem, da so ga skupaj s poslanskim kolegom določili kot pričo in ga na tak način želeli izločiti iz preiskovalne komisije. “S strani služb državnega zbora sem že poleti slišal, da je bila zelo nejevoljna, ker sem bil jaz predlagan za člana preiskovalne komisije, in da iščejo vse načine, da me iz te parlamentarne komisije izločijo,” je povedal Mahnič.

“Mojca Pašek Šetinc ni primerna, da vodi to preiskovalno komisijo. Ne pozna zakona, kar je danes dokazala,” je povedal poslanec SDS in naštel določila zakona, kjer je napisano, da se lahko poslanca izloči, če je bil preiskovanec ali priča, kar Mahnič ni bil in tudi sedaj ni, prav tako ni s preiskovancem v sorodstveni ali zakonski navezi, ne sedi v organu preiskovanih podjetij, niti ni bil v vpleten v noben preiskovalni postopek, katerega predmet sta eno ali drugo podjetje.

Izločitev na podlagi neustavnega člena zakona

Nato je tudi opozoril, da je Ustavno sodišče odločilo, da je prav ta člen, ki sta ga tako Mojca Šetinc Pašek kot tudi Nataša Sukič zlorabili za nezakonito izločitev poslancev, sam po sebi neustaven. Po 16. in 17. točki ugotovitev Ustavnega sodišča izhaja, da tako omenjeni zakon kot tudi poslovnik ne vsebujeta ustreznega postopkovnega mehanizma, ki bi učinkovito preprečeval sistematično in naklepno oviranje dela preiskovalne komisije s predlaganjem za priče in posledičnim izločanjem članov komisije vključno s predsednico. “Menim, da je to nedopustno, na naši strani pa je tudi odločba Ustavnega sodišča RS. Če so pravne možnosti za pritožbo, se bom na odločitev tudi pritožil,” je povedal Mahnič.

Pripravlja se nova preiskovalna komisija

Ob koncu novinarske konference pa je še opozoril, da se pripravlja predlog za ustanovitev nove preiskovalne komisije, ki bo preiskovala politično odgovornost zaradi tolikšne koncentracije lastništva medijev v lasti Martina Odlazka, ozadje nenavadnih transakcij na podjetje Vesne Vukovič in ali so se ta sredstva nato stekala tudi v politično kampanjo Gibanja Svoboda. Do ustanovitve bo prišlo po tem, ko bo zagotovljena opozicijska večina v Komisiji za nadzor javnih financ in Komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Po poslančevih informacijah bosta KNOVS in KNJF ustanovljeni v kratkem.

Novinarsko konferenco je zaključil z naslednjimi besedami: “Skratka, ta preiskovalna komisija, ki jo vodi Mojca Pašek Šetinc je lov na čarovnice. Krši vse zakone, dela phishing. Ona izvaja pritisk na posameznike, poslovne subjekte, na občine in občane, izvaja pritisk na gospodarstvenike, s tem, da bodo morali neki Mojci Pašek Šetinc pojasnjevati, zakaj je zasebno podjetje oglaševalo v zasebnem podjetju.”

*Opomba: Phishing je nezakonita praksa, namen katere je žrtev oškodovati na podlagi kraje osebnih podatkov.