6.9 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Zamolčano dejstvo o nesreči pri gradnji cerkve v Odrancih – zaradi subverzivnega delovanja Udbe zrušena kupola pokopala osem vaščanov

Odranci so ena izmed najbolj samosvojih vasi (sedaj občina) v Prekmurju. Župan Ivan Markoja je edini župan, ki je ugovarjal Kučanovem načrtu ustanovitve nove centralno planske tvorbe  Pokrajine Prekmurje (Pomurje). To si je Kučan omislil z pomočjo svojih vernih častilec in oznanilcev.  Za nosilca te “revolucionarne” misli je izbral Dobrovniškega župana Kardinarja. O pomenu nove regije Pomurje pa bo v Beltincih po nastopu Kučanovih kulturnic ob 100 letnci združitve govoril predsednik vlade Šarec. Pomurska pokrajina je tako prvi centralno planski družbeni eksperiment Kučana (oznanil Židan) in njegovih lokalnih Prekmurskih vazalov. Drugi so Nove Pomurske lekarne. 

 

Kljub bedi in lakoti so Odrančarji v času trdega komunizma in neprestanemu nagajanu UDBE postavili eno najbolj veličastnih cerkva naokrog. Cerkev je živ dokaz žilavosti Odrančarjev in naše vere.

O župniku Lojetu Kozarju se je razpisal portal https://si.aleteia.org. Nekaj dopolnitev rabi članek Aleteie o vzrokih tragedije, ki se je zgodila leta 1966 pri gradnji cerkve. Glej povezavo do članka spodaj.
Uradno je zapisano da se je hitelo z gradnjo, da je bilo premrzlo, torej da je napako naredil izvajalec in župnik Kozar kot “investitor”, ki je preveč hitel.  Druga verzija pravi da se porušila konstrukcija zaradi nespretnega manevriranja z vprego pod samim gradbenim odrom. Na žalost je resnica drugje. Smrt svojih sovaščanov so povzročili posamezniki z usklajenim subverzivnim delovanjem pod nadzorom UDBE. Ti so z dovoljenjem in pod nadzorom UDBE odtujevali (kradli) cement in ostal gradbeni material in tako povzročali preglavice gradbincem in župniku Kozarju. Pričevalci vedo točno kje je ta material končal. (V temeljih katerih stavb v vasi.). UDBA je pred tem prav tako zapovedala izdajo dovoljenje za gradnjo, brez izračunov statike za kupolo. Računali so da se bo kupola zaradi neustrezne statitke podrla – s tem bi preprečili nadalnjo gradnjo. To se je tudi zgodilo. Nesreča je bila tako posledica subverzivnega delovanja komunističnega režima proti krajanom, predvsem pa proti RKC.O prijemih UDBE piše več Lojze Kozar v svoji knjigi “Neuničljivo upanje” 

Članek si lahko v celoti preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine