2.2 C
Ljubljana
sreda, 6 decembra, 2023

Založba Nova Obzorja kazensko ovadila Mojco Pašek Šetinc in Lenarta Žavbija

Piše: Ana Horvat (nova24tv.si)

Založba Nova Obzorja je zoper poslanko in poslanca Državnega zbora RS Mojco Šetinc Pašek in Lenarta Žavbija na informacijsko pooblaščenko vložila predlog za inšpekcijski nadzor in na ljubljansko Okrožno sodišče kazensko ovadbo zaradi suma poskusa zlorabe osebnih podatkov in suma kaznivega dejanja izdaje in neupravičene pridobitve poslovne tajnosti.

Kot je zapisano v ovadbi, se poraja sum, da sta poslanca Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek in Lenart Žavbi brez zakonske ali sodne podlage in brez privolitve oškodovancev skupaj pridobila nepooblaščen vpogled v njihove osebne podatke in podatke poslovne tajnosti.

Žavbi razkril tajne podatke

Osumljenca kaznivega dejanja sta domnevno zlorabila uradni položaj predsednice oziroma člana parlamentarne preiskovalne komisije z namenom povzročitve protipravne škode tedniku Demokracija in njegovim naročnikom. Ob upoštevanju, da gre za odrasli osebi na pomembni funkciji, v kazenski ovadbi sklepajo, da sta se dejanja zagotovo zavedala, kot sta se zavedala tudi dejstva, da je njuno ravnanje v nasprotju s pravom, prepovedano in kaznivo. Glede na navedeno je zaključek ovadbe, da je šlo za kaznivo dejanje v sostorilstvu in v krivdni obliki direktnega naklepa, ki je podana glede obeh sostorilcev.

Poslanec Gibanja Svoboda Lenart Žavbi je razkril, da so v preiskavi zajeli protipravne podatke.

Kazenska ovadba poslanko in poslanca bremeni več kršitev, pri čemer ugotavlja, da je član parlamentarne preiskovalne komisije glede sumov domnevnega financiranja političnih strank v okviru zaslišanja Jožeta Biščaka spraševal o poslovnih skrivnostih, na kar je Biščak opozoril in vprašanje zavrnil, vendar je Žavbi vztrajal in v nadaljevanju v izjavi potrdil, da so “oni” pridobili oškodovančeve transakcijske račune, in naznanil, da mu je znan podatek, ki je poslovna tajnost.

Na podlagi formulirane izjave se v kazenski ovadbe zaključuje, da je pri pridobivanju osebnih in ostalih tajnih podatkov sodelovalo več oseb oziroma vsi člani parlamentarne preiskovalne komisije pod vodstvom Šetinc Paškove, zaradi česar obstajajo utemeljeni razlogu za sum, da sta poslanca v sostorilstvu kršila več členov kazenskega zakonika, in sicer poskus kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov, kaznivo dejanje izdaje in neupravičene pridobitve poslovne skrivnosti in kaznivo dejanje izdaje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

 

Kazenska ovadba je bila podana na Ljubljansko Okrožno sodišče, medtem ko je bil na Informacijsko pooblaščenko podan predlog za uvedbo inšpekcijskega nadzora nad celotno parlamentarno Preiskovalno komisijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine