8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Žalostna vest: Od tega sveta se je poslovil upokojeni ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran; deloval je v dobro slovenskega naroda, je dejal premier

Umrl je upokojeni ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran, so sporočili iz Slovenske škofovske konference (SŠK). Uran, ki je letos dopolnil 75 let, je s funkcije odstopil novembra 2009, nato pa po dekretu iz Rima nekaj časa živel v tujini. V Slovenijo se je vrnil leta 2015. Zaradi epidemije bo pogreb v družinskem krogu v ljubljanski stolnici.

V župniji Šmartno pod Šmarno Goro rojen Uran je bil vrsto let ljubljanski pomožni škof. Na mesto ljubljanskega nadškofa metropolita, na katerem je nasledil Franca Rodeta, ga je papež Janez Pavel II. imenoval oktobra 2004.

Uran je novembra 2009 nepričakovano odstopil, uradno iz zdravstvenih razlogov, kasneje pa se je izvedelo, da je od Svetega sedeža dobil navodilo, naj se umakne iz javnega življenja. Po dekretu Kongregacije za škofe v Rimu je moral kasneje zapustiti Slovenijo ter je živel in deloval v Trstu.

Leta 20015 je Uran od Svetega sedeža prejel dovoljenje, da se po bivanju v tujini lahko vrne v Slovenijo, kjer je opravljal različne pastoralne dejavnosti in pomagal pri življenju lokalne Cerkve. Zadnja leta pa je njegovo zdravje vedno bolj pešalo in omejevalo njegove dejavnosti.

Kot so še povedali v SŠK, bo zaradi izrednih razmer novega koronavirusa pogreb v družinskem krogu v ljubljanski stolnici. Ko bo nevarnost virusa minila, bo zanj opravljena slovesna maša zadušnica v ljubljanski stolnici.

Izjava nadškofa Stanislava Zoreta ob smrti nadškofa Alojza Urana

Na veliko soboto naš Gospod Jezus Kristus počiva v grobu. Kristjani se s hvaležnostjo spominjamo njegove daritve na križu, ko nam je izkazal ljubezen do konca – do tiste čudovite prošnje: »Oče, odpusti jim.« To nam razodeva, kako daleč gre Božja ljubezen. Nič je ne zaustavi. Nič in nihče. V to ljubezen se je v današnjem jutru preselil zaslužni ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran.

Že tri mesece ga je bolezen pridruževala Gospodovemu trpljenju. Prestal je več operacij. Vse je nosil v veliki vdanosti v Božjo voljo. »Molite, naj Gospod stori, kar je zame najbolje.« V zadnjem času je bil Jezusu pridružen tudi v njegovi osamljenosti, saj ga zaradi razmer nismo mogli obiskovati. Tudi to je sprejel kot del svoje daritve.

Gospodu se zahvaljujemo za dar njegovega življenja. Gospodu se zahvaljujemo za dar njegovega duhovništva in škofovstva. In Gospodu se zahvaljujemo za dar njegovega dobrega in veselega srca. Naj ga Gospod sprejme v svoje kraljestvo, vse vas pa vabim, da zanj molimo in darujemo svete maše. Naj počiva v miru.

Janša: Upokojeni nadškof Uran je deloval v dobrobit slovenskega naroda

Premier Janez Janša je ljubljanskemu nadškofu metropolitu Stanislavu Zoretu danes izrekel iskreno sožalje ob smrti upokojenega nadškofa Alojza Urana. Uran je bil eden pomembnih gradnikov slovenske Cerkve in je deloval v dobrobit slovenskega naroda, je poudaril Janša.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, je Janša v telefonskem pogovoru z Zoretom poudaril, da je bil Uran s svojim zgledom, odprtostjo in neumorno voljo eden pomembnih gradnikov slovenske Cerkve.

“Katoliško občestvo je izgubilo predanega pastirja, ki je s svojimi dejanji deloval v dobrobit slovenskega naroda,” je še dejal premier.

Zadnje novice

Sorodne vsebine