30.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Zakaj žrtve iz afere Fotopub na svojo pravico še vedno čakajo, medtem ko je bil napadalec na Niko Kovač rekordno hitro obsojen?

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

“Filmsko: konec novembra obtožni predlog, že čez tri tedne obsodba, pri čemer tudi napadena, ki bi sicer med postopkom morala biti ključna priča, ne ve nič in obsojeni se očitno tudi ne pritoži …?! Res filmsko! Povedano drugače: če drži, kar poroča N1 Slovenija, plus izjava Inštituta. 8. marec in Nike Kovač, potem je verjetno, da gre celo za “namještalko” velikih razsežnosti!” je objavil novinar Bojan Požar. 

Primer napada na Niko Kovač in razsodbe v njeni odsotnosti (ter nevednosti) daje slutiti, da je slovensko sodstvo še bolj “nagnito” kot se nam je zdelo doslej. V povprečju je izjemno počasno, razsodbe pa so pogosto vprašljive, kar kaže tudi praksa Evropskega sodišča za človekove pravice. Zoran Janković je imel prav, ko je na vprašanje novinarja hrvaške TV, ali bi lahko kdaj končal za zapahi, odločno odvrnil: Pa niti slučajno, jaz sem bil vsa ta leta, da tako rečem, na tem področju izvršne oblasti največji nasprotnik politike Janeza Janše.”

Imamo pa drugorazredne, ki jih sodstvo po krivem leta in leta obdeluje ter jih psihično, moralno ter premoženjsko povsem degradira. Na koncu pa po možnosti pride do zastaranja primera. Eden bolj razvpitih primerov je Milko Novič. In kdo lahko takšnemu sodstvu sploh še zaupa? Spet tretji pa se leta borijo za pravico in posledično obubožajo zaradi dragih odvetnikov, sodnih postopkov itd. In kaj je s pravico v primeru afere Fotopub/sex radiator? Sodni mlini za običajne smrtnike … V to kategorijo pa očitno ne spada Nika Kovač. Po poročanju medijev je sodišče moškega, ki naj bi jo lani oktobra fizično napadel, že obsodilo na pet mesecev pogojne zaporne kazni. In to brez njenega pričevanja kot glavne priče na sodišču in dejstva, da za postopek sploh ni vedela! Tudi obsojeni se ni pritožil?

Za to, da je bil moški ne le obtožen, ampak tudi že pogojno obsojen, so Kovačeva in ostali člani Inštituta izvedeli kar od novinarke. Izjava Inštituta: “Novica nas je presenetila, pretresla, saj od obvestila, da je tožilstvo podalo predlog na sodišče, nismo dobili nobene nove informacije. Na problematičnost takih postopkov, kjer žrtve ne vedo, kaj se na sodiščih dogaja, kako lahko to dogajanje vpliva na njihovo varnost in da to pri žrtvah ustvarja številne stiske, že leta opozarjajo nevladne organizacije, ki se ukvarjajo z zaščito žrtev nasilja.”

“Edino v Rusiji in Venezueli gre hitreje …” 
V Inštitutu še danes ne vedo, ali je sodba pravnomočna ali ne, njihova odvetnica pa se bo glede tega pozanimala jutri, torej v ponedeljek! Spomnimo, da je Kovačeva za nasilje po napadu prst uperila v našo medijsko hišo, Janeza Janšo in objave na družbenih omrežjih. So se pa že v začetku pojavljali dvomi v resničnost njenih navedb. Poznavalci so opozorili na nestrokovno “imobilizacijo” njene “poškodovane” roke … Tokrat pa izvemo, da Kovačeva za razsodbo sploh ni vedela, še manj pa, da bi se nanjo pritožila ali pritožil obsojeni. Očitno je sodni sistem le dosegel dno, od katerega se bo mogoče odriniti?

Napadalec na Niko Kovač je bil obsojen, čeprav kot glavna priča sploh ni sodelovala v procesu na sodišču? (Foto: Kazenski zakonik)

Odziv uporabnika spletnih omrežij: “A se mi zavedamo, da je Nika Kovač za slovenske pravosodne organe najpomembnejša oseba v Sloveniji. Od ovadbe napada do obsodbe je minilo manj kot 3 mesece. Edino v Rusiji in Venezueli gre hitreje. Zelo zaskrbljujoče, vam povem.” Drug uporabnik pa je zapisal: “Napadalec na Niko Kolač najden in obsojen s svetlobno hitrostjo … dekleta iz radiator afere (vsa dejstva so znana) na svojo pravico še čakajo … Tukaj se poraja par vprašanj … Zakaj ni mlin pravice vedno tako hiter?”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine