8.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Zakaj so testi za odkrivanje okužbe s koronavirusom pri nas tako dragi?

Pri nas uporabljajo teste za odkrivanje okužb s koronavirusom podjetja TiB MolBiol. Toda zakaj so pri nas ti testi za koronavirus tako zelo dragi; eden stane namreč 65 evrov, če je to podjetje za Tagesspiegel razkrilo, da prodaja en test po le 2,50 evra, in da jih v nekatere države razpošilja celo zastonj?

Eden zmed ustanonoviteljev podjetja TiB MolBiol,biokemik Olfert Landt, je za Tagesspiegel dejal, da glede na to, da je njihova cena za test 2,50 evra, laboratoriji v primeru množičnega testiranja ne bi smeli zahtevati več kot 10 evrov za test, ter da se mu to, da v nekaterih državah cene testov dosegajo tudi po 300 evrov, zdi veliko zapravljanje denarja.

Glede tega, koliko pri nas stanejo testi, smo se že minuli petek pozanimali pri NIJZ; odgovorili pa so nam včeraj iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, v odgovoru pa niso razkrili dobavitelja. Njihov odgovor objavljamo v celoti:

»Laboratoriji, tako Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) z lokacijami v Mariboru, Ljubljani in Kopru, Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani (IMI) in Klinika Golnik, izvajamo testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 v vzorcih zgornjih dihal (največkrat je to bris nosnega dela žrela).

 Mikrobiološki laboratoriji, ki v Sloveniji izvajajo testiranje na prisotnost SARS-CoV-2 imajo dovoljenje za delo za izvajanje preiskav na področju laboratorijske medicine, ki ga je izdalo Ministrstvo za zdravje.

 Laboratoriji delujemo skladno s smernicami Koordinacijske skupine za laboratorijsko diagnostiko SARS-CoV-2, ki jo je imenovalo Ministrstvo za zdravje v kateri so najkompetentnejši strokovnjaki s področja virusne diagnostike v Sloveniji. Slovenski strokovnjaki so ves čas tudi v kontaktu z vodilnimi laboratoriji na tem področju v Evropi, z Evropskim centrom za nalezljive bolezni (ECDC) in s Svetovno zdravstveno organizacijo (SZO). V slovenskih laboratorijih se uporabljajo enake metode, ki jih uporabljajo tudi drugi laboratoriji v Evropi in svetu.

 Laboratoriji delamo s testi proizvajalca TiB MolBiol, ki je v svetu široko uporabljen in testi Seegene, ki imajo CE-IVD oznako. Oba testa določata tri tarče v genomu koronavirusa SARS-CoV-2.  Trenutno je cena testa 65 evrov. Preračun za ceno testa sledi enotni metodologiji, ki upošteva vse stroške (stroške kompletov reagentov,  potrošnega materiala,  dela in amortizacije) in je znotraj države enotno dogovorjena. 

 Hkrati opozarjamo na nepreizkušene hitre teste, ki se pojavljajo na tržišču. Taki testi niso mednarodno preizkušeni in niso verodostojni. Uporabo takih testov odsvetujemo zaradi nevarnosti predvsem lažno negativnih kot tudi lažno pozitivnih rezultatov.«

Se pravi, – če proizvajalec prodaja teste po 2,5 evra, ali jih celo pošilja zastonj, potem …? Kljub vse dodatnm stroškom vendar ne bi smel biti tako zelo drag?

TUKAJ si lahko ogledate originalni članek iz Tagesspiegla, ki poroča o ceni testov za koronavirus.

TEST koronavirus

V nadaljevanju pa si lahko preberete celoten zapis, ki ga je uporabnica »Indal« objavila v komentarju na 24ur.com. Citiramo:

»VSE KAR STE ŽELELI VEDETI O KORONA VIRUSU PA VAM JAVNE SLUŽBE NISO POVEDALE… Corona virusi so velika družina virusov (eden od njih je leta 2003 povzročil epidemijo SARS-a, večina pa pri ljudeh povzroča le običajna prehladna obolenja). Nekatere oblike se pojavljajo pri ljudeh druge pri živalih, tretje pa mutirajo in se prenesejo iz živali na človeka. Osnovna nosilna struktura teh virusov ostaja ista, nastanku COVID19 pa sta botrovali dve pomembni mikro-mutaciji, pravi epidemiolog, prof. Massimo Cicozzi, ki je v laboratorijih Centra za biomedicino v Rimu (IT), skupaj z ostalimi znanstveniki, raziskal genealoško drevo tega virusa. Prva mutacija se je zgodila konec novembra 2019, ob prenosu iz živali (v tem primeru netopirja) na človeka, nato je virus znova mutiral in oslabel, njegova smrtnost pa se je iz povprečnih 9,8% (kot je npr. pri SARS-u) zmanjšala na 3,5%. Prenos Corona virusov iz živali: netopirjev, govedi, kamel, mačk, …, se je najverjetneje zgodil na eni od velikih, prenatrpanih živilskih tržnic z živimi živalmi, pomembno pa je vedeti, da živali, s hišnimi ljubljenčki vred, niso prenašalke že mutiranega virusa – torej bolezni COVID19!

Virus je zelo prilagodljiv, zato se (hitro!) prenaša med ljudmi kapljično – torej predvsem s slino (ob dotiku, kašljanju, …, s kihanjem ga pošljemo celo do 8m daleč), v zaprtih prostorih, kjer je velika gneča, pa se ob dihanju ustvarijo drobni vlažni delci – aerosoli, na katerih lahko virus potuje celo po zraku (kar, v nasprotju z znanstveniki, na našem NIJZ zanikajo). Kljub temu, da potrebuje živega gostitelja lahko virus nekaj časa preživi tudi izven telesa – različno dolgo na različnih površinah (les, plastika, kovina, …), ki pri sobni temperaturi ostajajo kužne do 9 dni.

 Virolog, prof. Matteo Bassetti, iz bolnišnice San Martino (Genova, IT) navaja, da se pri 80% okuženih pojavijo šibki simptomi kot so blagi prehlad, vnetje oči in podobno, ali so celo brez simptomov, zato predvidevajo, da je realno število okuženih vsaj 2-3 krat večje od uradnega. Pri 20% okuženih je potek bolezni težji: s hujšim kašljem, dihalnimi težavami in pljučnico, vročina je navadno 38 – 38.5C. Med 5 in 7 dnem se bolezen poslabša, teh nekaj kritičnih dni pa premostijo z umetnim predihavanjem (navadno v intenzivni negi), na kar se bolniki odlično odzivajo (včasih je dovolj le obrat, da se pacientu razširijo pljuča in spet lažje zadiha). Za zdravljenje težjih primerov po svetu (tudi na Kitajskem) že uporabljajo anti-viralna zdravila. Prva pacienta, ki sta se pojavila v Italiji, so tam ozdravili z učinkovitim Remdesivir-om (prvotno zasnovanim za boj proti Eboli), ki ga uvažajo iz ZDA (a pri nas tega zdravila niti ne omenjajo!). Povprečna starost umrlih v Italiji je 81.3, večjemu odstotku smrtnosti pa botrujejo bolnišnične okužbe zaradi navala okuženih v ambulante in urgentne centre, ki (kljub navodilom!) namesto, da bi od doma poklicali svojega zdravnika, ogrožajo najranljivejše skupine in povzročajo zlom zdravstvenega sistema zaradi velikega števila okuženih zdravnikov, medicinskih sester, … .

Ob vsakem izrednem dogodku, kar pandemija Corona virusa gotovo je, so nujne pravočasne, jasne, ažurirane in strokovno podprte informacije, podajane iz zanesljivega uradnega vira (za razliko od nasprotujočih si, nepopolnih informacij, kot jih podaja NIJZ, ki rodijo paniko in kaos). Pravila so preprosta: če imate gripi ali prehladu podobne simptome in/ali ste se pripotovali iz spornih držav, oz. ste bili v stiku s tako osebo, NE hodite v ambulante, na urgenco – POKLIČITE vašega osebnega zdravnika ali na 112, OSTANITE DOMA 14 dni (zdaj znana inkubacijska doba), vljudna osebna razdalja 1.5m, kašljanje in kihanje v komolec, umivanje rok ter ne dotikanje obraza pa že sodijo (vsaj upam) v domeno zdrave pameti in civilizacijskih pridobitev, ali pač? (Namesto NIJZ in ostalih plačanih javnih servisov, sem za vas povzela ter prevedla informacije iz spletnih virov ter italijanske TV postaje Rete4, oddaja »Quarto Grado«: Jana K.)«

Zadnje novice

Sorodne vsebine