17.5 C
Ljubljana
torek, 21 marca, 2023

Zakaj se ignorira skrajne tvite vidnega predstavnika SD Uroša Jauševca?

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Nekdanji dolgoletni tajnik in nekdanji generalni sekretar Socialnih demokratov Uroš Jauševec je na družbenih omrežjih precej aktiven z izjavami proti vladi Janeza Janše in hujskanju k petkovim protestom. Nasprotuje prav vsakemu koraku. Vse od izbruha prvega vala epidemije se huduje nad ukrepi, izjemno glasen je bil tudi ob pozivu, da bi vojska priskočila na pomoč pri varovanju meje, saj je bil pritisk migrantov velik. Zaradi javnega zmerjanja in poniževanja ga celo kazensko ovadil minister Aleš Hojs. Medtem pa se medijski mainstream ukvarja samo s tvitanjem Janeza Janše. 

“Takšne besede izreka in preživi?” so namreč besede vidnega člana SD Uroša Jauševca takratnemu predsedniku SD Dejanu Židanu, a se besede zdaj vračajo k njemu. Jauševec namreč nikakor ne skriva svoje nenaklonjenosti sedanji vladi in na svojem Twitterju vztrajno objavlja žaljive in hujskaške vsebine. Čeprav se sam poslužuje takšne komunikacije, pa na drugi strani, v stilu svojih političnih prednikov, poziva Twitter, naj zapre profil predsednika vlade Janeza Janše. Spomnimo, da so njegovi politični predniki politične nasprotnike utišali s pomočjo cenzure.

“Janševa falanga”, “maš dost Janše?”, zmerjanje posameznikov in ministrov s “fašisti”, pozivanje k petkovim protestom, vzpodbujanje lepljenje letakov na sedežih strank, besede: “ošabnost, aroganca”, je mogoče najti na njegovem profilu. V enem zadnjih njegovih tvitov pa celo išče nov obraz, ki bi pomagal sedanji opoziciji. Zapisal je: “Angažiraj se! Maš dost Janše? Na prihodnjih volitvah ga reši le apatija. Zato se bo treba angažirati in pomagati opoziciji”. Očitno kar med med svojimi sledilci išče nov obraz: “Dobro razmisli ali bi sam/a kandidiral/a v DZ oz. h kandidaturi nagovori spoštovano osebo v tvojem okolju”, je zapisal.

Je tudi zvest podpornik petkovih nasilnih protestov in očitno podpira tudi vandaliziranje stavb političnih strank, ki so v koaliciji. Spomnimo, da so se Jenull in protestniki  sprehodili od vrat do vrat parlamentarnih strank, njihovo početje pa je močno spominjalo na neke druge čase. “Vedno nižje in bolj agresivno! Podobne prizore smo 1930 spremljali v Nemčiji, ko so nacisti po ulicah z rumeno zvezdo označevali stavbe tistih, katerih “preteklih dejanj ne bomo pozabili”. Demokratična Slovenija, zbudi se! Glasno povejmo, da je tovrstnih nadlegovanj dovolj,” je zapisal obrambni minister Matej Tonin ob posnetku, ki prikazuje govor Jaše Jenulla, pred stavbo, v  kateri domuje stranka NSi.

Zmotil ga je tudi govor ministra Aleša Hojsa na enem izmed regijskih srečanj stranke SDS, kjer je dejal, da odločitev naslednjega leta ne bo v tem, ali je nekdo fašist, nacist, domobranec ali partizan. “Te stvari smo v zdravih glavah zaključili. Naslednja odločitev na volitvah bo, ali želimo razvoja, ali tega, kar nam ponujajo petkovi kolesarji.” Jauševec je te besede pospremil z besedami, “ja, opredeliti se bo treba! Prihodnje volitve bodo referendum o Janševi falangi! Referendum, ki ga ne morejo dobiti!” A na njegovo žalost ankete kažejo drugače, saj prepričljivo vodi stranka SDS, ki dobi največ glasov.

Zaradi svojih tvitov si je že prislužil kazensko ovadbo
Jauševec si je namreč že prislužil ovadbo zaradi javnega zmerjanja in poniževanja. Ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa je označil za fašista. Hojs se je takrat odločil, da bo vložil tožbo zoper Jauševca, saj je ta zapisal. “Ta fašist še vedno sanja o aktivaciji 37. a člena Zakona o obrambi. Upam, da bo opozicija vzdržala tudi tokrat in aktivacije ne bo podprla!” Hojs je prek Twitterja sporočil, da se je že posvetoval z odvetnikom za vložitev tožbe zoper Jauševca.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine