7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Zakaj je Ivan Eržen prvič sklical sejo Strokovnega sveta NIJZ šele včeraj?

Izvedeli smo, da je bila za včeraj sklicana seja Strokovnega sveta Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). To je strokovni organ. In to je bila edina in prva seja sveta, od kar je razglašena epidemija novega koronavirusa.

 

Odgovornim smo že včeraj zjutraj poslali naslednja vprašanja:

1.       Zakaj seje strokovnega sveta NIJZ niste sklicali že prej?

2.       Kdo je zahteval sklic strokovnega sveta NIJZ?

3.       Kdo je član strokovnega sveta NIJZ?

Odgovore smo prejeli danes v popoldanskih urah. Takole so zapisali:

»Strokovni svet NIJZ je strokovni kolegijski organ, ki ga vodi direktor zavoda in obravnava vprašanja s področja strokovnega dela zavoda, določa strokovne podlage za programe dela in razvoja zavoda, daje mnenja in predloge glede organizacije dela in pogojev za razvoj dejavnosti. Člani strokovnega sveta zavoda so predstavniki posameznih strokovnih področij javnega zdravja in drugi strokovnjaki s posameznih strokovnih področij, če jih naštejemo poimensko: Nina Pirnat, Tit Albreht, Rade Brinovec Pribaković, Ivan Eržen, Mojca Gabrijelčič Blenkuš, Ada Hočevar Grom, Ana Hojs, Neda Hudopisk, Tatjana Krajnc-Nikolič, Milan Krek, Mercedes Lovrečič, Karmen Niklanovič, Dominika Novak-Mlakar, Peter Otorepec, Lucija Perharič, Ticijana Prijon, Mateja Rok-Simon, Alenka Trop-Skaza, Maja Sočan, Dalibor Stanimirovič, Ana Šinkovec, Polonca Truden Dobrin, Vesna Vižintin, Metka Zaletel.
Obravnava epidemije je v začetni fazi prvenstveno naloga strokovne skupine za obvladovanje nalezljivih  bolezni, strokovne skupine za področje higiene ter seveda strokovnjakov iz področja komuniciranja. Strokovnjaki NIJZ iz teh področji so uspešno sodelovali pri uvajanju učinkovitih ukrepov za preprečitev širjenja virusa v populaciji. 
Način sproščanja ukrepov pa je pa je izjemo kompleksno vprašanje, pri katerem morajo sodelovati vsi strokovnjaki javnega zdrava. Ker smo prešli v fazo, ko je nujna vključitev slednjih, je v. d. direktorja prim. prof. dr. Ivan Eržen sklical sejo Strokovnega svet.«

Ste razumeli?

Kot je razvidno iz zgornjega odgovora, je Strokovni svet NIJZ sklical v. d. direktorja Ivan Eržen.

Seje Strokovnega sveta NIJZ pa ni bilo potrebno sklicati prej kot včeraj?!? Ne v času, ko so v sosednji Italiji množično obolevali in tudi umirali za novim koronavirusom, niti ne po tem, ko je bila razglašena epidemija. Zdaj, ko je vlada Janeza Janše s pomočjo vseh, ki so garali, da lahko danes pišemo o sproščanju ukrepov, pa v.d. direktorja Ivam Eržen sklicuje prvo sejo Strokovnega sveta NIJZ v času epidemije.

Sicer pa se ne gre čuditi.

Spomnimo se, kdo je vodil NIJZ še v času Šarčeve vlade in kdo je vodilno zamenjal.

VIDEO Kaj je govorila Nina Pirnat (NIJZ) tik pred izbruhom COVID-19

V NIJZ globoka država odlaga politične kadre

NIJZ priznal: Eržen v funkciji direktorja sodeloval na strankarskem dogodku SD

Zadnje novice

Sorodne vsebine