13.9 C
Ljubljana
sreda, 18 maja, 2022

Začetek četrtega vala epidemije

Piše: Petra Janša

Smo na začetku četrtega vala epidemije in v obdobju, ko imajo glavno vlogo pri razvoju epidemije uvožene okužbe, v projekciji širjenja covida-19 v Sloveniji ocenjujejo na Inštitutu Jožef Stefan (IJS). V njihovi senci pa verjetno že narašča lokalno okuževanje, so še opozorili.

Da se četrti val ne bo preveč razširil, bi bilo dobro, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni, so še poudarili. “Epidemijo bomo ustavili in obvladovali ljudje s cepljenjem in samozaščitnim obnašanjem vseh in vsakega posebej. Modelske projekcije ne morejo ustaviti epidemije, lahko pa nam pomagajo razumeti, kako naša ravnanja vplivajo na širjenje virusa,” so zapisali.

Raste dnevni sprejem v bolnišnice
Tedensko povprečje okuženih oseb je 67 (podatek na dan 26. 7.). Število dnevno pozitivnih oseb v starostni skupini nad 65 let predvidoma upada. Upada tudi zasedenost bolnišničnih kapacitet, raste pa dnevni sprejem v bolnišnice. Število dnevno potrjenih uvoženih okužb je 10. »Uvožene okužbe so obravnavane, kot da bi nastale z lokalnim okuževanjem v Sloveniji. To je poimenovano tudi efektivno reprodukcijsko število. Je dober kazalnik trenutne dinamike epidemije. Lokalno reprodukcijsko število pa je število oseb, ki jih v povprečju okuži posamezni okuženi v Sloveniji,« so pojasnili. Efektivno reproduktivno število vseh pozitivnih testov je 1,05, kar pomeni, da epidemija narašča. Upadala bi, če bi bilo reprodukcijsko število manjše od 1. Število pozitivnih oseb, ki so se okužile v lokalnem okolju, pa je 0,77. Ob tem so opozorili, da dejstvo, da je ta številka manjša od 1, za upadanje epidemije ne zadošča, saj okužbe tudi uvažamo. »Velja opozoriti, da širitev virusa v populaciji opazujemo s približno enotedenskim zamikom, kar predstavlja dobo od okužbe do rezultata testa,« so zapisali.

Zdaj kužen vsak 2000. prebivalec
V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec. Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec. V drugem in tretjem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva. Trenutno je delež kužnih približno 0,05 odstotka prebivalstva oziroma približno vsak 2000. prebivalec, so pojasnili. Opozorili so tudi na naraščanje različice delta, ki je približno 60 odstotkov bolj kužna od različice alfa. Dodali so, da je različica delta v Sloveniji zdaj že verjetno prevladujoča.

Različica delta v večjem delu Evrope
Bolj nalezljiva različica novega koronavirusa, delta, že prevladuje v večjem delu Evrope, pa sta minuli petek sporočila tudi Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in evropski urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Podatki za obdobje med 28. junijem in 11. julijem kažejo, da različica delta prevladuje v 19 od 28 evropskih držav. Povprečen delež različice delta v omenjenih 19 državah je trenutno 68,3 odstotka. Delež pred tem prevladujoče različice alfa je 22,3 odstotka. Okužbe z novim koronavirusom so se povečale v vseh starostnih skupinah, najhitreje pa v starostni skupini od 15 do 24 let, kjer so v zadnjem mesecu zaznali petkratno povečanje, v sporočilu za javnost opozarjata ECDC in evropski urad WHO. ECDC in WHO ob tem pozivata k okrepitvi prizadevanj za preprečitev okužb. Kot opozarjata, se je število potrjenih okužb v Evropi povečevalo v vseh zadnjih štirih tednih, še posebej med mladimi. Po napovedih se bo različica delta še naprej širila ter izpodrinila druge različice, dokler se ne bo pojavil nov virus.

Foto: epa

Nismo še na zeleni veji
“Kar zadeva konec pandemije, še nismo na zeleni veji,” je opozoril regionalni direktor WHO Hans Kluge. Dodal je, da trenutno žal beležijo strm porast novih okužb, dobra novica pa je, da imajo precepljeni proti covidu-19 zelo majhno možnost, da bi zboleli za hudo obliko covida-19 ali zaradi te bolezni umrli. Prav zaradi tega je Kluge znova pozval k cepljenju. Direktorica ECDC Andrea Ammon je prav tako pozvala k polnemu cepljenju, takoj ko je to mogoče. Po njenih besedah je treba še naprej ohranjati ustrezno medsebojno razdaljo, si umivati roke in se izogibati gneči ter nositi zaščitno masko, ko je to potrebno. “To so ukrepi, za katere vemo, da zaščitijo nas same in druge. Lahko jih vidimo kot ukrepe proti zaprtju, saj lahko pripomorejo k preprečevanju širjenju bolezni, ne da bi zapirali večje dele družbe,” je poudarila.

Potovanja niso brez tveganja
WHO je poleg tega državam, ki sproščajo protikoronske ukrepe, priporočil, da povečajo dostop do brezplačnega testiranja, razširijo sekvenciranje, uvedejo karanteno za stike in izolacijo za potrjene primere, okrepijo sledenje stikom, da bi tako prekinili verige prenosa, in zagotovijo cepljenje najbolj ogroženih skupin prebivalstva. WHO še dodaja, da potovanja niso brez tveganja, saj potovanja in zbiranja v skupinah pomenijo povečano možnost za okužbo in širjenje virusa. “Če želite potovati, razmislite o potrebi in ocenite tveganje. Vaša odločitev bo pripomogla h koncu te pandemije. Če se odločite za potovanje, to storite varno,” je opozoril WHO.

Poslanci Državnega zbora (Foto: STA)
Poslanci Državnega zbora (Foto: STA)

Cepljeni skoraj vsi poslanci
Predsednik DZ Igor Zorčič in vodje vseh poslanskih skupin so pred časom v skupni izjavi pozvali državljane k čim širšemu cepljenju proti covidu-19. In tudi sicer je velika večina poslancev cepljena proti covidu-19. Kot so pojasnili, so v številnih poslanskih skupinah že cepljeni vsi poslanci. V poslanskih skupinah SDS, SD, SAB in NSi ter poslanskih skupinah nepovezanih poslancev ter italijanske in madžarske narodne skupnosti so precepljeni vsi poslanci. V SMC pravijo, da so trdni zagovorniki cepljenja in da so tudi poslanci javno povedali, da so se cepili. V SNS so zapisali, da sta z obema odmerkoma cepljena Dušan Šiško in Jani Ivanuša, Zmago Jelinčič Plemeniti pa še ne, saj je prebolevnik. V LMŠ so navedli, da je odločitev za cepljenje oziroma necepljenje lahko povezana z občutljivimi osebnimi podatki ali okoliščinami, med katere spada tudi zdravstveno stanje posameznika, zato poslancev ne sprašujejo, ali so se cepili ali ne. So pa potrdili, da je cepljena velika večina poslancev LMŠ, saj so to sami povedali, med njimi tudi vodja poslanske skupine Brane Golubović in predsednik stranke Marjan Šarec. V Levici so pojasnili, da je bila cepljena večina njihovih poslancev in strokovnih sodelavcev. Tisti, ki niso izpolnjevali zdravstvenih pogojev za cepljenje, pa bodo cepljeni v novem terminu oziroma takoj, ko bo to mogoče.

Sorodne vsebine