17.2 C
Ljubljana
četrtek, 21 septembra, 2023

Začelo se je zbiranje podpisov za višje pokojnine; protestni shod 3. maja vsekakor bo!

Piše: Vida Kocjan

V ponedeljek se je začelo zbiranje podpisov volivcev in volivk za podporo predlogu zakona o izrednem zvišanju pokojnin. Pobudo je v imenu upokojencev že 1. marca letos vložil Pavel Rupar.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je nato z razpisom datuma za začetek zbiranja podpisov zavlačevala, tudi tako, da je od pobudnikov zahtevala mestoma čudne dopolnitve. Zdaj pa se je izkazalo, da je Klakočar Zupančičeva, podpredsednica stranke Gibanje Svoboda, več kot očitno čakala na vložitev druge pobude, in sicer društva Srebrna nit. Pobuda tega društva pa se nanaša na t. i. pomoč pri prostovoljnem končanju življenja. Pobudo za vložitev predloga je Srebrna nit v državni zbor vložila 6. aprila, več kot mesec dni po pobudi upokojencev za višje pokojnine. Nato pa je Klakočar Zupančičeva razpisala rok za zbiranje podpisov, v obeh primerih se je ta začel v ponedeljek, 21. aprila, 60-dnevno zbiranje podpisov se bo torej v obeh primerih končalo 22. junija 2023.

Predlog upokojencev oz. Inštituta 1. oktober

Pavel Rupar je predlog podal v imenu civilne iniciative Glas upokojencev Slovenije, zdaj preimenovane v Inštitut 1. oktober. Po njihovem zakonskem predlogu bi se pokojnine, ki ne presegajo tisoč evrov, zvišale za 20 odstotkov. Pokojnine do 1.500 evrov bi bile višje za deset odstotkov, tiste nad 1.500 evrov pa za pet odstotkov. Zakon, za katerega se zdaj zbirajo podpisi, bi veljal do sprejetja nove pokojninske reforme.

Srebrna nit bi uzakonila evtanazijo

Društvo Srebrna nit pa predlaga zakon, po katerem bi obstajala možnost prostovoljnega končanja življenja. Uzakonili bi torej evtanazijo in samomor. V Srebrni niti so zakon pripravljali še v času, ko je društvo vodila Biserka Marolt Meden, znana levičarska aktivistka in vneta zagovornica splava. Vse skupaj se je začelo že pred leti, ko je bila Marolt Medenova tudi sopodpisnica peticije za pravico do evtanazije. Bila je tudi predlagateljica in podpornica Nataše Pirc Musar za predsednico države, slednja pa se ji je zahvalila z imenovanjem za svetovalko. Biserko Marot Meden je že januarja v državnem zboru sprejela tudi Urška Klakočar Zupančič in ji pri sprejemanju zakona o evtanaziji zagotovila popolno podporo.

Marca letos je nato društvo Srebrna izvolilo novo predsednico. To je Anita Caruso, ki je v državni zbor tudi vložila pobudo za zbiranje podpisov za vložitev zakona o evtanaziji. Srebrna nit je tudi članica iniciative Glas ljudstva. Slednji bodo zdaj nedvomno sodelovali tudi pri zbiranju podpisov podpore zakonskemu predlogu.

Zbiranje podpisov za zakonski predlog

Podpisi za podporo zakonskemu predlogu morajo biti overjeni na upravni enoti. Overitev je mogoča na kateri koli upravni enoti v Sloveniji, s certificiranim potrdilom pa tudi prek e-uprave.

Z obrazcev ni razvidno, kateremu predlogu zakona daje državljan podporo. Zato je izredno pomembno, da vsak podpisnik sam poskrbi, da obrazec z overjenim podpisom pride v roke oz. na naslov tistega, kateremu je namenil svojo podporo. Obrazec lahko pošlje na poštni naslov ali pa osebno izroči tistemu, ki zbira obrazce s podpisi in ga osebno pozna.

Upokojenska iniciativa oz. Inštitut 1. oktober ob tem poziva, naj se državljani udeležijo njihovega shoda v Ljubljani 3. maja ob 15. uri. Obrazce z overjenimi podpisi naj prinesejo s seboj in jih tam izročijo za to pooblaščenim osebam. Opozarjajo še, da bo na shodu lahko tudi kdo od nepooblaščenih, ki bi obrazec lahko nato izročil npr. Društvu Srebrna nit, ki bi uzakonilo evtanazijo. Zato naj bo vsak pozoren na to.

Kdor pa se ne bo mogel udeležiti protestnega shoda, navajajo, naj overjeni obrazec pošlje po pošti na naslov: Inštitut 1. oktober, Liminjanska cesta 94E, 6320 Portorož

Še o protestnem shodu 3. maja

Protestni shod, ki ga 3. maja ob 15. uri na Trgu republike v Ljubljani pripravlja Inštitut 1. oktober, bo namenjen uporu enoumni politiki zdajšnje vladne koalicije. Ta je že napovedala, da pokojnin ne namerava povečati. Hkrati izvaja tudi ukrepe v škodo kmetom in mladim. Organizatorji pričakujejo več deset tisoč udeležencev iz vse Slovenije, mladih, manj mladih in starejših.

Naj spomnimo, da imajo upokojenci, starejši od 65 let, in invalidi pravico do brezplačne vožnje v javnem potniškem prometu. Za to pa morajo pravočasno pridobiti ustrezno kartico. Te pridobijo na prodajnih mestih avtobusnega, železniškega ali mestnega prometa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine