16.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Z dnevom suverenosti obeležujemo spomin na odhod zadnjega vojaka JLA iz Slovenije, a rdeča zvezda še vedno straši po domovini

Z dnevom suverenosti danes obeležujemo spomin na dogodke, ko je pred 27 leti Slovenijo zapustil še zadnji vojak JLA. A žal se ta praznik praznuje z zavedanjem, da se okupatorske rdeče zvezde (in vse, kar ta predstavlja) še danes nismo znebili. Prav tako nismo razgradili mreže jugoslovanskih tajnih obveščevalnih služb.

PREBERITE TUDI: Poglejte, kaj so počeli pripadniki in sodelavci KOS

Zadnji vojak agresorske Jugoslovanske ljudske armade (JLA), ki je Slovenijo zaradi njenih osamosvojitvenih teženj napadla 27. junija 1991, je slovensko ozemlje zapustil v noči s 25. na 26. oktober 1991, ko je iz koprskega pristanišča odplula še zadnja ladja z vojaki.

Po razglasitvi samostojnosti Slovenije 26. junija 1991 in napadu JLA na Slovenijo 27. junija 1991 je namreč prišlo do desetdnevne vojne (ta je sicer neformalno trajala že od maja 1990), ki so ji sledila pogajanja na Brionih med razpadajočo Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Pogajanja so bila zaključena 7. julija 1991 s podpisom t. i. brionske deklaracije, s katero so bila osamosvojitvena dejanja v Sloveniji zamrznjena za tri mesece. Do izteka moratorija so jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče zadržati v Jugoslaviji, zato so sledili pogovori o odhodu JLA s slovenskega ozemlja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine