10.2 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Walter Wolf na dunajskem okrožnem sodišču v zadevi Patria oproščen, na mariborskem okrožnem sodišču pa očitno še niso slišali za pravno načelo ‘ne bis in idem’

Piše: Politikis.si

Spomnimo: Walter Wolf se je lani maja po skoraj štirih letih od predobravnavnega naroka na mariborskem okrožnem sodišču seznanil z obtožnico, kjer se mora zagovarjati zaradi očitkov o pranju denarja, povezanem z zadevo Patria.

Specializirano državno tožilstvo pripisuje danes 83-letnemu Walterju Wolfu, rojenemu v Mariboru, kaznivo dejanje pranje denarja, za kar je zagrožena kazen do pet let zapora. Sodeloval naj bi namreč pri prikrivanju izvora 2,3 milijona evrov, ki jih je finska družba Patria domnevno namenila za podkupovanje uradnih oseb v Sloveniji, da bi pridobila posel z oklepniki.

Na predobravnavnem naroku je Wolf označil celoten postopek kot velik konstrukt ter zanikal, da bi naredil karkoli protizakonitega. Po navedbah tožilstva naj bi tekel kazenski postopek zoper njega tudi v Avstriji, a Wolfova obramba trdi, da je bil ta že ustavljen in pravnomočno zaključen v njegovo korist. To dejansko drži in predmetno sodbo, danes objavljamo na našem spletnem portalu Politikis.si.

Wolf je namreč bil julija 2022 na Okrožnem sodišču za kazenske zadeve Dunaj v celoti oproščen obtožb, da bi v zadevi Patria deloval kriminalno, vključno z obtožbami o pranju denarja. Dunajsko sodišče je od obtožbe odstopilo celo takoj po otvoritvi glavne obravnave.

Mariborsko okrožno sodišče ima sedaj v predmetni zadevi “manjši” problem. Predsednica sodnega senata Danila Dobčnik Šošterič verjetno pozna pravno načelo ne bis in idem. Slednje pomeni pravno prepoved odločanja o isti stvari potem, ko je bilo o tem že odločeno.

Wolfovi zagovornici sta sicer že lani pozvali sodišče k ustavitvi sodnega postopka. Odvetnica Anita Peček Stramšak je podvomila v pristojnost mariborskega sodišča za ta primer, saj dejanje, ki se očita obtoženemu, ni bilo storjeno na ozemlju Slovenije, Wolf pa ni več slovenski državljan in v Sloveniji nima niti začasnega niti stalnega prebivališča. Odvetnica Cvetka Žirovnik pa je dodala, da ima Wolf v zadnjih letih tudi resne zdravstvene težave, zato so potovanja na sodišče, ki mu vzamejo več dni, zanj zelo veliko breme, hkrati pa gre za neracionalen postopek, kjer se delajo dodatni nepotrebni stroški.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine