12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Vzgojiteljica Branka priporoča mamicam, naj prenehajo dojiti, ker mora potem ona poslušati tečnega otroka, ki noče zaspati

Vzgojiteljica Branka Barkovič (iz vrtca Mladi rod) je na družabnem omrežju Facebook objavila nekakšna navodila za mamice, ki takoj po porodniškem dopustu dajo svoje otroke v vrtec. Ti otroci so stari od 11 mesecev dalje.

Barkovičeva mamicam nalaga, naj otroka naučijo samostojno jesti in držati žlico, kajti tako, tako je razumeti, bosta imeli s pomočnico zato manj dela, otrok pa bo hitreje nahranjen. Prav tako jim priporoča, naj se odpovedo dojenju, da bodo otroci v vrtcu hitreje zaspali.

Njen zapis je povzročil veliko ogorčenja, zato ga objavljamo v celoti (besedilo je nelektorirano).

»Danes je “moj” dan in ravno danes sem se odlocila, da ne bom vec tiho … vsak bozji dan preberem kaksem blog super mame, ki vse obvlada in vse ve v povezavi z uvajanjem otrok v vrtec. Sem vzgojitelj s srcem in duso in v temu poklicu sem ze 18 let. Malo ali veliko? Presodite sami.

Skozi moje zivljenje je slo 12 Mij, 5 Rebek, 8 Andrazev, 2 Luciji, … vsi imajo obraze in imena. Delovali smo kot skupina in bilo nam je lepo, kljub temu, da smo morali upostevati pravila.
Razumem, da imate pomisleke in razumem, da vas skrbi za vase otroke, le-ti so neprecenjljivi.

Septembra bo vecina skupin polnih in nam, otrokom in vam bo lazje, ce ga med porodnisko, naucite samostojno jesti, drzati zlico, ali vsaj z roko pobirati hrano. Zakaj? Ker mu ne bo treba cakati, da s pomocnico nahraniva 13 otrok in njega kot 14. Veste, eden je/bo vedno zadnji. Danes bo vas, jutri bo njen, pojutrisnjem njegov … Pomembno se mi zdi tudi, da jih navadite na to, da se potolazijo in zaspijo brez vas ali vsaj brez dojenja. Otroka, ki ima dojenje za tolazbo in spanje in ne samo za zadovoljevanje primarnih potreb kot je prehranjevanje je nemogoce potolaziti ?. Ko boste prisli po njega bo neskoncno utrujen, jokav, razdrazljiv, a ne zato, ker ga nisva zeleli potolaziti, nisva ga imeli s cim. Resno si zelite, da joka, brez prestanka, celo dopoldne???
In se nekaj … Osnovna naloga vrtca je socializacija. Proces socializacije se z vsako vkljucitvijo v novo okolje ali skupino pricne na novo. V vrtcu so otroci med svojimi vrstniki in samo med njimi lahko iscejo/najdejo svoje mesto pod soncem …«

Zadnje novice

Sorodne vsebine