4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 marca, 2023

VSO: Z Zemljaričem so pokopane vrednote slovenske osamosvojitve!

Piše: C. R. 

Prejeli smo tudi sporočilo za javnost Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, ki ravno tako ostro obsoja odločitev Vlade RS, da Janeza Zemljariča, bivšega šefa Udbe, pokoplje z vojaškimi častmi, saj je bila ta odločitev v nasprotju z vrednotami in načeli samostojne ter demokratične Republike Slovenije in v posmeh vsem tistim, ki so trpeli v času totalitarizma in še posebej tistim, ki so se borili za samostojno Slovenijo in dali zanjo svoja življenja.  Sporočilo VSO v nadaljevanju objavljamo v celoti: 

“Z Zemljaričem so pokopane vrednote slovenske osamosvojitve!

Slovenija se je 25. junija 1991 odločila  za samostojno in demokratično državo. S tem se je odpovedala enopartijskemu in totalitarnemu političnemu redu, ki je sistematično kršil človekove pravice, v njegovem imenu pa je UDBA izvajala političen pritisk na državljane, vključno z zločinskimi posegi. Odpoved totalitarizmu z uvedbo demokracije in suverena državnost sta bila predpogoj za vstop Slovenije v OZN, EU in NATO.

S tega vidika je odločitev Vlade Republike Slovenije, da se gospoda Janeza Zemljariča, nekdanjega predsednika Izvršnega sveta Socialistične Republike Slovenije, ki je bil med drugim tudi šef UDBE, pokoplje z vojaškimi častmi, v nasprotju z vrednotami in načeli samostojne ter demokratične Republike Slovenije.

Ne ukvarjamo se s celovitim vrednotenjem dela gospoda Zemljariča, menimo pa, da kot eden od glavnih nosilcev nekdanjega totalitarnega sistema ni upravičen do prej omenjene časti.

S tako odločitvijo Vlada Republike Slovenije simbolno izenačuje čas totalitarizma s časom slovenske samostojnosti in demokracije v posmeh vsem tistim, ki so trpeli v času totalitarizma in še posebej tistim, ki so se borili za samostojno Slovenijo in dali zanjo tudi svoja življenja. Ukazani poklon Slovenske vojske je v tem primeru v popolnem nasprotju s poslanstvom, ki ga je imela v obrambi osamosvojitvene volje leta 1991 in pomeni njeno popolno degradacijo.

Alojz Peterle

predsednik VSO”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine