10 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

VSO: Ukinitev muzeja je načrtni udarec vlade po osamosvojitvi!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

“Odločno protestiramo proti odločitvi vlade, da ukine že več kot leto in pol delujoči Muzej slovenske osamosvojitve. V zahtevni situaciji, ko se soočamo s številnimi problemi, je še bolj pomembno graditi odnos do države kot skupne vrednote. Uresničili smo jo za vse na podlagi plebiscitarne volje, ki je šla čez politične delitve in nas povezala. Poslanstvo samostojnega muzeja osamosvojitve je v krepitvi državotvorne, domoljubne in demokratične zavesti. Zato je bil tudi ustanovljen”, so se na ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve odzvali v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve.

Vlada potiska s to odločitvijo Muzej slovenske osamosvojitve in s tem osamosvojitev samo v območje političnega obračunavanja in dodatne polarizacije, kar je v popolnem nasprotju z naravo osamosvojitve in njenimi vrednotami, pravijo.

Argument vlade, da je potrebno za potrebe “transparentnega in strateško začrtanega strokovnega dela” muzeja združiti, je povsem napačen in v resnici politično motiviran argument, ki je objektivno vzeto, naperjen proti razumevanju pomena slovenske samostojnosti in državnosti. Muzej slovenske osamosvojitve ne bi smel postati ping pong žogica v političnem obračunavanju in element za še eno fronto polarizacije. Kot smo se skupaj trudili za osamosvojitev, tako bi lahko povezali strokovne in politične sile za odličen muzej osamosvojitve, ki bi krepil zavest o pomenu naše državnosti in preloma s totalitarizmom. Ne moremo imeti pod vsako vlado drugega oziroma drugačnega muzeja osamosvojitve, so mnenja v VSO.

“Še enkrat pozivamo vlado, naj se tej nameri odpove in tako prepreči dodatno polarizacijo. Če se vlada do 10. februarja ne bo odpovedala odločitvi o ukinitvi samostojnega muzeja slovenske osamosvojitve, bo Združenje VSO začelo izvajati akcijski načrt v obrambo osamosvojitvi Slovenije in njenih vrednot”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine