19.7 C
Ljubljana
četrtek, 8 junija, 2023

Vse višje cene hrane in brezalkoholnih pijač

Piše: Nina Žoher (Nova24tv.si)

Statistični urad Republike Slovenije je razkril, da je letna inflacija decembra dosegla 10,3 odstotka, medtem, ko je bila ta lani v istem obdobju 4,9-odstotna. Letno inflacijo so najbolj zaznamovale višje cene hrane ter električne energije, plina in drugih goriv. Blago se je v enem letu podražilo za kar 11,5 odstotka, storitve pa za 7,7 odstotka. Cene so se na mesečni ravni v povprečju zvišale za 0,2 odstotka.

Čeprav so bila morda pričakovanja drugačna, se je inflacija ob koncu leta še nekoliko povečala. Novembra je namreč ta znašala 10 odstotkov. Letna inflacija od junija dalje je sicer znašala okoli 10 odstotkov, ta pa je vrhunec dosegla z 11 odstotki (v juliju in avgustu). Najnižja vrednost (5, 4 odstotka) je bila zabeležena v mesecu marcu.

Največ, 3,1 odstotne točke, so k letni inflaciji v decembru prispevale višje cene brezalkoholnih pijač in hrane, ki so se zvišale za kar 18,6 odstotka. 1,4 odstotne točke so k inflaciji prispevala višje cene električne energije, plina in drugih goriv. Cene so se namreč povišale za 18 odstotkov. Dvig cen tekočega vzdrževanja stanovanj in stanovanjske in gospodinjske opreme za 12,9 odstotka pa je inflacijo zvišal za eno odstotno točko, navaja STA.

Vir: SURS

Cene na mesečni ravni v povprečju višje za 0,2 odstotka

Za 11,5 odstotka so bile v povprečju medletno višje cene blaga, cene storitev pa za 7,7 odstotka. Za 14,5 odstotka so se povišale cene blaga za dnevno porabo, za 8,2 odstotka cene trajnega blaga in za 3,8 odstotka cene poltrajnega blaga. Cene življenjskih potrebščin decembra so bile v primerjavi z mesecem novembrom v povprečju višje za 0,2 odstotka.

Podražitve hrane, ki so bile višje za 1,7 odstotka, so tiste, ki so najbolj zvišale mesečno inflacijo. Po 0,1 odstotne točke so prispevale višje cene v skupinah gospodinjsko pohištvo (za 2,7 odstotka), komunikacije (za 2,7 odstotka), restavracije in hoteli (za 1 odstotek), rekreacijske in kulturne storitve (za 3,5 odstotka) ter zdravstvo (za 0,9 odstotka). Pocenitve naftnih derivatov in pa cenejši počitniški paketi pa sta na drugi strani prispevala k znižanju skupne rasti cen.

Foto: Freepik

“Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je bila decembra 10,8-odstotna, potem ko je bila pred enim letom 5,1-odstotna. Povprečna letna rast cen je bila 9,3-odstotna, mesečna inflacija pa 0,1-odstotna,” je mogoče prebrati. Po tem kazalniku so bile cene blaga na letni ravni v povprečju višje za 12 odstotkov, cene storitev pa za 8,2 odstotka. Za 15,5 odstotka je bilo dražje blago dnevne porabe, za 6,6 odstotka trajno blago, za 4,4 odstotka pa poltrajno blago.

V prihodnjem letu naj bi se inflacija v Sloveniji in v drugih državah Evropske unije nekoliko umirila. Še naprej pa bo ta visoka. Zadnja napoved Banke Slovenije pravi, da naj bi povprečna letna inflacija v prihajajočem letu dosegla 6,8 odstotka. 6,5-odstotno inflacijo sicer pričakuje Evropska komisija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine