14.3 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Vsak nov dan, ko nam vlada Golob, se bolj zavedamo, kaj smo z Janševo vlado izgubili

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Video, ki ga je pred koncem mandata naredila Janševa vlada, danes služi kot spomin na stare dobre čase, ko so bili v sobi odrasli in se s takratno zgodovinsko neprimerljivo situacijo spopadli bolje kot skoraj vse države EU. Hkrati pa kot opomin, da lahko napačna vlada še tako plemenite trude prejšnje zruši in izniči v le pol leta.

“Že na samem začetku so nam grozili. Ko je postalo nevarno, so vrgli puško v koruzo,” spominja video. Ko se je namreč formirala vlada Janeza Janše, je namreč skrajna družba že takrat organizirala proteste, preden je bila sprejeta prva odločitev na vladi. Protesti, kjer se je v tujem jeziku kričalo “Ubi janšu!”

Protesti pred nastopom mandata vlade Janeza Janše so jasno pokazali, da civilne družbe in njenih botrov ne motijo ukrepi Janševe vlade (ki jih takrat še ni bilo), ampak že dejstvo, da bi se v Sloveniji oblast menjevala med političnimi opcijami. Slovenska levica oblast vidi kot svojo neodtujljivo pravico že osem desetletij.

 

Posnetek našteva uspehe 14. vlade RS in polena, ki so jih pod kolena metali mediji, opozicija in civilna družba.

“Povezali so različno misleče” (vsaka desna vlada v zgodovini države je imela leve partnerje – v tem primeru SMC in Desus),

“Napolnili smo prazna skladišča zaščitne opreme” (vlada Marjana Šarca je brez vsake obrazložitve pustila skladišča prazna).

“Zgradili smo nove zdravniške kapacitete” (ključne investicije v UKC Maribor v vrednosti 134 milijonov evrov in energetska sanacija UKC Ljubljana, ki se je pod novo vlado ustavila)

“Sprejeli smo 10 protikoronskih ukrepov in izpogajali 12 evropskih milijard za okrevanje in razvoj” (potem, ko so imele prejšnje vlade hude težave pri črpanju kohezijskih sredstev)

“Zadolžili smo se bistveno manj in ceneje, kot je bilo povprečje EU” (Slovenija se je zaradi izvrstnih bonitentnih ocen zadolževala celo po negativni obrestni meri)

“Nagajali so nam na vsakem koraku” (opozicija je skupaj z mediji in pravosodjem sabotirala varnostne ukrepe, kot so bile maske, aplikacija ostani zdrav in ukrep PCT).

“V Sloveniji je v času Janševe vlade delalo 900.000 ljudi”, največ v vsej naši zgodovini (ta številka pod Golobovo vlado že upada).

“Predsedovanje Svetu EU smo opravili z odliko” (kljub alarmističnim napovedim opozicije je bilo predsedovanje EU opravljeno tako dobro, da so vladi čestitali tudi evropski socialisti, npr. Frans Timmermans)

Pod Golobom je vse po starem
Tako je bilo. Zdaj so to le bridki spomini na obdobje, ko je Slovenija prvič po desetih letih dihala z obema pljučnima kriloma. Čas presežkov in čas, ko smo bili evropsko in svetovno gledano nadpovprečni. Pod Golobom se dejansko vračamo v čas pred nastopom Janševe vlade leta 2020. Umiranje na obroke je bila osnovna značilnost levih vlad Alenke BratušekMira Cerarja in Marjana Šarca. Tudi zdaj se nam ne piše nič bolje, pa je minilo komaj šest mesecev. Če je bila Slovenija pod Janševo vlado druga najuspešnejša ekonomija v EU, je zdaj druga najslabša (takoj za Latvijo).

Zdravstvo, ki je pod Janševo vlado kazalo prve znake okrevanja, je zdaj tik pred kolapsom. Inflacija presega evropsko povprečje. Davčne reforme strašijo podjetnike in preprečujejo nadaljnje tuje investicije. S 1. januarjem 2023 bomo vsi zaslužili manj, saj je Golobova vlada ukinila dohodninsko reformo Janševe vlade. Dohodninska lestvica se ne bo več usklajevala z inflacijo, kar pomeni, da bodo osebni dohodki realno tudi za 10 odstotkov nižji.

Zdaj, ko je svoboda in se megla protikoronskega volilnega zanosa počasi dviguje, počasi tudi volivci spoznavajo, da so vedno bolj revni, vedno manj svetovno konkurenčni in paradoksalno – vedno manj svobodni. Tako v tem, kaj lahko rečejo, kot v tem, kako bo zdravstveni sistem poskrbel zanje. Kar 130.000 državljanov nima osebnega zdravnika in zato polnijo urgence. Volivci se bodo kmalu spomnili, da so pred časom živeli bolje in se začeli spraševati, zakaj jim mediji tega ne želijo povedati.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine