30.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Vsaj eden od osmih migrantov otrok brez spremstva, ki so prišli v Anglijo, je bil odrasel

Novo poročilo trdi, da je bil vsaj eden od osmih beguncev oziroma migrantov, ki so prišli v Anglijo in, ki so trdili, da si otroci, v resnici odrasel.

Okoli 65% prosilcev za azil, ki so bili ocenjeni potem, ko so trdili, da so otroci, so bili ocenjeni, da imajo več kot 18 let – tako pravi poročilo opazovalca Davida Bolta. V Angliji so do junija 2017 prejeli kar 2952 prošenj za azil od otrok brez spremstva. Uradniki menijo, da so prosilci lagalo o svoji starosti v 705ih primerih, v 402 primerih pa so tudi ugotovili, d gre v resnici za odrasle osebe. Otroke sicer ocenjujejo glede na njihov fizični videz in obnašanje, le nimajo rojstnega lista ali dokumentov.

Prosilec za azil mora biti “v korist dvoma in obravnavan kot otrok”, razen če se zdi “znatno” starejši od 18 let. Socialni delavci lokalnih skupnosti nato ocenjujejo starost osebe.Poročilo gospoda Bolta pravi tudi, da uradniki niso dovolj usposobljeni, da bi lahko odločali, nekateri lokalni organi pa so zaskrbljeni, da je domači urad preveč zlahka uporabil politiko “koristi od dvoma” in poudaril tveganje, ki ga to prinaša

Tori MP Tim Loughton, član komisije za notranje zadeve, je povedal: “Do iskalcev azila smo preveč popustljivi v preveč primerih, ki zlorabljajo našo gostoljubnost. Prav je, da poskrbimo za varnost tistih, kis o v nevarnosti, ampak prepogosto smo preveč popustljivi.”
Od leta 2006 se je nabralo 12.942 spornih navedb starosti prosilcev za azil, v skoraj 6000 primerih je bilo uradno potrjeno, da ima dotični prosilec za azil res več kot 18 let.

Zadnje novice

Sorodne vsebine