21.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Vrhovno sodišče ugodilo SDS in dopustilo revizijo sodb nižjih sodišč glede plačila odškodnine za izgubljene parlamentarne volitve leta 2011 in 2014 zaradi procesa Patria

»Vrhovno sodišče je v senatu, ki so ga sestavljali vrhovni sodnica in sodnika Rudi Štravs kot predsednik ter Mateja Končina Peternel in Tomaž Pavčnik kot člana v pravni zadevi tožeče stranke SDS, ki jo zastopa odvetniška družba Matoz, zoper toženo stranko Republika Slovenija, ki jo zastopa Državno odvetništvo zaradi plačila odškodnine o predlogu tožeče stranke zaradi revizije sodbe Višjega sodišča v Mariboru in sodbe Okrožnega sodišča v Ljubljani na seji 7. novembra 2019, sklenilo, da se revizija dopusti glede vprašanj:

 

– ali je sodišče druge stopnje zaradi odsotnosti obrazložitve oziroma zaradi pomanjkljive obrazložitve zgrešilo kršitev 22. in 25. člena ustave RS ter absolutno bistveno kršitev iz 14. točke drugega odstavka 339. člena ZPP?

– ali je sodišče druge stopnje kršilo materialni pravo in pomanjkljivo ugotavljalo pravno relevantna dejstva s tem, ko ni upoštevalo pritožbenih razlogov, ki so se nanašali na utemeljevanje, da so odločitve sodišč vseh stopenj, ki so odločala o kazenskem postopku, odstopale od jasnih odločb in dotedanje ustaljene sodne prakse ter da je šlo za grobo kršenje postopka in namerno razlago jasnih predpisov v nasprotju s sodno prakso?«

Spomnimo. Višje sodišče v Mariboru je junija letos zavrnilo pritožbo SDS na prvostopenjsko sodbo, po kateri stranka ni upravičena do odškodnine za izgubljene parlamentarne volitve leta 2011 in 2014. Na sodišču je SDS od države zahtevala skoraj 900.000 evrov zaradi škode, ki naj bi jo stranki povzročil proces Patria pred parlamentarnimi volitvami 2011 in 2014.

Sicer je ljubljansko okrožno sodišče maja 2018 v celoti zavrnilo odškodninsko tožbo, s katero je SDS od države zahtevala odškodnino, ker so v stranki ocenili, da je proces Patria vplival na parlamentarne volitve leta 2011 in 2014. Sodišče je ugotovilo, da že osrednji element odškodninske odgovornosti države, to je protipravnost, ni bil podan.

SDS je od države zahtevala odškodnino v višini 886.257 evrov. Tožbo je stranka vložila septembra 2016, potem ko je ustavno sodišče 23. aprila 2015 razveljavilo obsodbo predsednika SDS Janeza Janše na dve leti zapora v zadevi Patria in proces vrnilo na prvo stopnjo v ponovno odločanje. Primer pa je potem zastaral.

Zadnje novice

Sorodne vsebine