10.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Vrh EPP v Salzburgu: Trajne rešitve, potrebne za Brexit in migracije

Voditelji Evropske ljudske stranke (EPP) so se včeraj v Salzburgu sestali pred neformalnim srečanjem voditeljev držav in vlad EU. Na vrhu, ki jo je gostila avstrijska članica EPP Die Neue Volkspartei, so voditelji razpravljali o varnosti in migracijah, dveh prednostnih nalogah avstrijskega predsedovanja Svetu Evropske unije, na čelu s kanclerjem Sebastianom Kurzom.

Na robu srečanja je predsednik EPP Joseph Daul podal naslednjo izjavo:

“Državljani po vsej EU zahtevajo trajnostne in dolgoročne rešitve migracijskega pritiska na Evropo. Najboljši način za izpolnjevanje humanitarne obveznosti EU za pomoč ljudem, ki potrebujejo mednarodno zaščito, je pomoč v njihovih državah izvora in tranzita. Hkrati se moramo boriti proti ilegalnim migracijam. S preprečevanjem, da bi ljudje prestopili Sredozemlje in se borili proti trgovini z ljudmi, je nadaljnji razvoj koncepta izkrcanja pomemben korak k doseganju tega cilja. Še naprej moramo zavarovati naše zunanje meje in zato pozdravljamo odločitev Evropske komisije, da do leta 2020 povečamo Evropsko mejo in obalno stražo do 10 000 članov. Prav tako moramo okrepiti naše vezi z Afriko in povečati vlaganje na celino, tako da bodo njihove ljudje imajo boljšo prihodnost doma.”
Voditelji EPP so razpravljali tudi o Brexitu in ponovno izrazili svojo nedvoumno podporo Irski in Taoiseachu Leu Varadkuju, da bi se izognili ponovni vzpostavitvi trdne meje s Severno Irsko.

(Foto: EPP)

“Ura tiktaka in postajamo nevarno blizu izstopnemu  roku 29. marca 2019. Brez dogovora bi Brexit imel resne posledice za britanske in evropske državljane. Združeno kraljestvo mora jasno določiti svoje stališče. Njihove notranje delitve ne smejo ovirati dogovora. EU, ki jo vodi pogajalec Brexita, Michel Barnier, je EU predlagala usklajeno pot do dogovora v okviru zakonodaje EU, “je izjavil predsednik EPP Daul.

Voditelji EPP so pozdravili tudi novega predsednika španske stranke Partido Popular Pabla Casada, ki se je prvič udeležil vrha stranke.


Zadnje novice

Sorodne vsebine