17.2 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

(VREME) Slovenijo pobelil sneg, na Primorskem močna burja

Piše: C. R., STA

Večji del Slovenije je ponoči rahlo pobelil sneg, po večini države so ga zjutraj namerili kakšen centimeter. Zvečer in ponoči bo sneg rahlo naletaval le še v južni polovici Slovenije, napoveduje Arso. Na Primorskem medtem vztraja močna burja, nekoliko naj bi popustila šele v drugem delu noči. Zaradi vetra je zaprt predor Kastelec proti Ljubljani.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je največ snega padlo v hribih in v južni Sloveniji, sneženju pa so se izognili na skrajnem severovzhodu države in na Primorskem, prav tako severno od Ljubljanske kotline.

Na Kredarici je zapadlo 24 centimetrov novega snega, tako da je snežna odeja zdaj debela 250 centimetrov. Precej je zasnežilo tudi Kočevje, kjer je zapadlo 23 centimetrov snega, izraziteje pa so glede na številke, dostopne pri Arsu, belo obarvane še Rateče (14 centimetrov novega snega) ter Katarina nad Ljubljano in Črnomelj (10 centimetrov novega snega). V prestolnici so namerili dva centimetra novozapadlega snega.

Prometno-informacijski center za državne ceste ob zimskih razmerah opozarja na prepovedi za tovorni promet na cestah Col-Črni Vrh ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina; na teh lokacijah velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike. Cesta čez prelaz Vršič je prevozna le za osebna vozila z verigami.

Zaradi burje pa je na primorski avtocesti že dlje časa zaprt predor Kastelec proti Ljubljani, na odseku Kastelec-Kozina. Promet je preusmerjen na vzporedno cesto.

Na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami ter avtobuse, 3. stopnja, na regionalnih cestah Selo-Ajševica-Vogrsko, Razdrto-Podnanos-Manče-Vipava pa za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton, 1. stopnja.

Najvišja izmerjena hitrost burje v zadnji uri je bila v kraju Žapuže, 113 kilometrov na uro.

Padavine so sicer zjutraj oslabele in v večjem delu Slovenije ponehale, občasno lahko sneg naletava le še na jugu države, vremenska sprememba pa je poleg dežja in snega prinesla tudi čist zrak.

Ponoči bo oblačno in vetrovno. Arso je za danes in ponedeljek za jugozahodni del države sicer izdal oranžno vremensko opozorilo. “Od nedelje zjutraj do ponedeljka zjutraj bodo na izpostavljenih mestih najmočnejši sunki burje do 100 do 120 kilometrov na uro,” navaja na spletnih straneh. Burja na Primorskem naj bi nekoliko oslabela v drugi polovici noči. Ponekod v južni Sloveniji bo medtem občasno še naletaval sneg. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do 0, na Primorskem okoli 3 stopinje Celzija.

V ponedeljek bo prevladovalo oblačno vreme, krajša obdobja sončnega vremena bodo na Primorskem. Ponekod v južnih krajih bo še naletaval sneg. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zjutraj zmerna do močna burja, ki bo čez dan dodatno oslabela. Najvišje dnevne temperature bodo od -2 do 4, na Primorskem do osem stopinj Celzija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine