1.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Vrag vzel šalo tudi med državnimi uradniki v Ljubljani: UE Ljubljana na oddelku za evidence tujcev podaljšuje začasno skrajšanje uradnih ur

Piše: G. B. 

Da se zaradi vse večjega dotoka ilegalnih migrantov v našo državo razmere v naši državi, zlasti v Ljubljani, poslabšujejo, smo opozarjali že večkrat. Očitno pa je migrantski val udaril tudi po javni upravi, ki ima v Ljubljani velike težave, saj je koncentracija tujcev tam največja.

Obseg uradnih ur na oddelku za evidence tujcev bo do konca januarja 2024 skrajšan za dve uri dnevno, so sporočili iz Upravne enote Ljubljana. Ministrstvo za javno upravo je namreč na prošnjo upravne enote podaljšalo začasno skrajšanje uradnih ur, ki so sicer skrajšane že od začetka avgusta. Prošnjo za podaljšanje skrajšanega obsega uradnih ur na tem oddelku so na Upravni enoti Ljubljana podali, ker se soočajo s kadrovsko stisko, so pojasnili za STA. Kot so dodali, sprejmejo enako število strank, saj imajo v dopoldanskem času na okencih prisotnih več uradnikov. Že pred časom so za STA pojasnili, da se na tem oddelku v zadnjih letih nenehno srečujejo s povečanim obsegom dela. Zaposleni so zato prekomerno obremenjeni, kar vodi do bolniških staležev ali odpovedi. Opozarjajo, da dnevno dobijo preko 200 vlog na okencih oddelka za tujce, do 500 dokumentov na elektronskem poštnem predalu, 450 priporočenih pošiljk in 50 navadnih pošiljk. Pojasnjujejo, da uradniki zaostanke knjižijo v dopoldanskem in popoldanskem času ter ob sobotah.

“Prerazporeditve zaposlenih niso mogoče, saj so zaostanki zaradi preobremenjenosti v vseh sektorjih. Za odpravo zaostankov smo najeli tudi več študentov, vendar je študente treba dodatno uvajati in nadzirati, kar opravljajo isti zaposleni,” so dodali na upravni enoti. Skrajšanje uradnih ur so sicer uvedli že s 1. avgustom, ker zaradi pomanjkanja zaposlenih v tem sektorju niso mogli več zagotavljati dvoizmenskega dela. Upravna enota Ljubljana pa je tudi edina upravna enota v državi, ki ima dvoizmensko delo, so še dodali.

Portal gov.si sicer glede vloge za mednarodno zaščito, ki jo vložijo migranti, povzema zakon o mednarodni zaščiti, in sicer, da mora tujec v najkrajšem možnem času po vstopu v Republiko Slovenijo pri katerem koli državnem organu ali organu samoupravne lokalne skupnosti izraziti namen za vložitev prošnje za mednarodno zaščito. Sledi postopek, v katerem policija ugotovi njegovo istovetnost, pot, po kateri je prišel v Republiko Slovenijo, potem pa ga preda pristojnim organom v azilnem domu, kjer tujec vloži prošnjo za mednarodno zaščito. Tujec je pred sprejemom prošnje za mednarodno zaščito ustrezno informiran o postopku in pravicah v jeziku, ki ga razume. Tudi sprejem prošnje za mednarodno zaščito poteka ob prisotnosti prevajalca oziroma tolmača, piše gov.si.

Glede na opis obsega nalog, zaradi katerega je UE Ljubljana skrajšala delovni čas, je razvidno, da gre za postopke, ki našo državo oziroma davkoplačevalce veliko stanejo – predvsem po zaslugi dejstva, da je Golobova vlada s svojimi ukrepi poskrbela za povečan dotok migrantov v Slovenijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine