4.9 C
Ljubljana
torek, 29 novembra, 2022

»Volitvomat je en velik nateg levičarjev!«

Piše: L.K.F.

Ste že slišali za Volitvomat? Bolje, da ne. Gre namreč – dobesedno – za nateg. Nateg preprostih, poštenih in nič hudega slutečih državljanov. Takih, ki se ne zanimajo kaj dosti za politiko in zato ne poznajo najbolje slovenskega političnega prostora. Vendar pa so vestni in bi radi svoj volilni glas namenili opciji, ki bo lahko kar najbolje vodila Slovenijo. A glej ga zlomka, Volitvomat, ki naj bi pomagal pri ustrezni odločitvi, je »prirejen« le za leve stranke.

Mladi, posebno tisti, ki se ukvarjajo bolj s humanistiko in umetnostjo in kako se bodo preživljali, žal niso najbolje seznanjeni z dogajanjem v politiki. Vseeno pa so toliko osveščeni, da se zavedajo pomena volitev. In se zato vsaj v predvolilnem času začno malo ozirati po programih strank in gibanj, ki bodo šle v volilni boj. Beseda da besedo in tako je skupinica absolventov ene od ljubljanskih fakultet izvedela za Volitvomat …

»Ker sam pri sebi še ne vem, katera politična stranka zasleduje načela, ki so podobna mojim, sem upošteval prijateljev nasvet in na spletu poiskal orodje Volitvomat. Ko sem odgovoril na 40 ponujenih trditev, vprašanj in dobil rezultat, me je najprej presenetilo to, da so bile tako na prvih treh mestih, ki jih je program izpostavil, kot še na naslednjih petih, navedene le leve stranke. A sem prepričan, da poleg vrednot levičarjev podpiram tudi veliko desnih vrednot,« pojasnjuje eden o ljubljanskih študentov, ki pa ne želi biti imenovan (ime in priimek hranimo v uredništvu).

Ob odgovarjanju na vprašanja je rezultat še pokazal najvišji odstotek ujemanja s stranko Desus, vendar je Volitvomat vseeno ni uvrstil med prve tri, ampak je na dnu seznama v opombi pisalo: »*Zaradi trenutnega nedoslednega in nestabilnega delovanja ter kršitve ključnih predvolilnih zavez zadnjih volitev stranke DeSUS nismo umestili med priporočene izbire Volitvomata.« »To je prvo, kar me je zelo razžalostilo. In je že kazalo, da Volitvomat deluje pristransko,« še izpostavlja sogovornik.

Vendar to še ni vse – za konec in največje razočaranje mladega človeka, ki kolikor toliko še verjame v stabilnost slovenske družbene stvarnosti in v njej še za silo vidi svojo prihodnost, je pod tipko »Poglej podrobne rezultate«, ki jo, tako mladi študent, utegneš tudi izpustiti. Saj si povsem zadovoljen, da si dobil odgovor na svoj dvom, katera stranka zasleduje tvoje vrednote. Ker je ni izpustil, se mu je odprlo še večje razočaranje nad Volitvomatom – na podstrani je pisalo: »Stranke, ki niso dale nobene zaveze«. In naštete so: SDS, SNS, NSi, Naša dežela, Konkretno, Povežimo Slovenijo. V anketi pa so sodelovale: Dobra država, SAB, LMŠ, SD, Vesna, Gibanje svoboda, Levica, Piratska stranka ter Desus.

Sedaj pa k obrazložitvi orodja Volitvomat: gre za orodje iniciative Glas ljudstva. Ki na svoji uvodni spletni strani z linkom vabi takole: Preizkusi Volitvomat – voli vsebino, ne obrazov!

Potem pa še obrazložijo: »Politične stranke, med katerimi bomo izbirali na volitvah 24. 4. 2022, imajo različne programe in prioritete. Ker želimo volivkam in volivcem olajšati odločitev, smo razvili Volitvomat, s pomočjo katerega lahko vsak preveri, s katerimi strankami se po stališčih in prepričanjih najbolj ujema. Orodje temelji na odgovorih strank na 138 zahtev, ki so jih skupaj postavile civilnodružbene organizacije, združene v iniciativo Glas ljudstva.

In zakaj desno sredinske stranke niso sodelovale? »H konkretnim odzivom smo večkrat pozvali prav vse stranke, toda številne svojih zavez niso želele prispevati. A ni še prepozno – vse stranke, ki nam bodo posredovale svoje zaveze, bomo takoj vključili v Volitvomat,« pojasnjujejo. Pa še, da je v Volitvomatu zbranih 40 zahtev, na katere lahko podaš svoj odgovor. Na podlagi rezultatov izveš, katera izmed sodelujočih strank najbolj ustreza tvojim stališčem, lahko pa tudi podrobneje raziščeš, na katerih točkah so razhajanja največja in zakaj. Prav na koncu vabijo: »Ne pozabi deliti povezave do Volitvomata s prijateljicami in prijatelji, saj jim lahko tako olajšaš odločitev.«

Študent sogovornik, domala jezen na pristranskost orodja Volitvomat, predvsem pa razočaran nad tovrstnim ravnanjem iniciative Glas ljudstva, sklene: »Volitvomat je en velik nateg levičarjev!«

Sicer pa je Iniciativa Glas ljudstva (ustanovljena jeseni 2022), tako se opredeljujejo na svoji spletni strani, neformalna mreža organizacij civilne družbe in aktivnih posameznikov ter posameznic, ki se zavzema za večjo politično odgovornost, množično udeležbo na prihajajočih volitvah ter transparentno vsebinsko opredelitev politikov in političnih strank. O sebi še zapišejo: »Ali Glas ljudstva predlaga oziroma priporoča katero stranko kot izbiro volivkam in volivcem? Glas ljudstva ne podpira nobene specifične politične stranke. Nasprotno – prav vse stranke so bile povabljene k sodelovanju in vključitvi v Volitvomat, ki je nevtralno orodje. Namen aktivnosti iniciative Glas ljudstva je izključno spodbuditi ljudi, naj se udeležijo volitev v čimvečjem številu in tam glasujejo informirano ter na podlagi vsebine.«

A če so Volitvomat poslali v javnost, brez da bi se v njem opredelile vse slovenske politične stranke, liste, gibanja, zagotovo niso celovito informirali javnosti.

Nasprotno, do nesodelovanja desno sredinskih strank v Volitvomatu so se celo pristransko opredelili, brez da bi prej pridobili njihov komentar, zakaj niso sodelovale v Volitvomatu: »Mislimo, da je nesodelovanje določenih strank samo po sebi močno sporočilo. Volitvomat zastavlja ključna vprašanja današnje družbe, ki so pomembna ljudem. In če stranke tega ne prepoznajo, če ne želijo biti transparente glede svojih stališč ali pa jih enostavno ne zanimajo interesi civilne družbe, je to resno sporočilo vsem, ki se bodo odločali, koga (ne) podpreti na volitvah.« Slednje je kar resno vabilo javnosti, katerih strank (ne) podpreti na volitvah, mar ne?!

Ljubljana, Trg republike.
Novinarska konferenca ob prevzemu odzivov na zahteve iniciative Glas ljudstva, posredovanih 19. januarja politicnim strankam, ki bodo kandidirale na prihajajocih drzavnozborskih volitvah. Na fotografiji spredaj so vidni predstavniki levih strank. Foto: Nebojsa Tejić

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine