4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Vojaški viri: Putin ima problem

Piše: Andrej Žitnik / Nova24tv

Vladimir Putin verjetno ne bo mogel najti dovolj vojakov za svoj ambiciozni načrt okrepitve ruske vojske, ki se bori v Ukrajini. Ruski diktator je prejšnji teden podpisal odlok, s katerim je zahteval povečanje števila ruske vojske za 137 tisoč vojakov. Ameriški uradniki pa dvomijo, da bi Rusija takšno rekrutizacijo uspešno izvedla.

Ruski predsednik Vladimir Putin bo verjetno težko našel dovolj vojakov za nov načrt, njegov namen je namreč v prihodnjih mesecih okrepiti državno vojsko, ocenjujejo sedanji in nekdanji obrambni uradniki ZDA. Prejšnji teden je ruski voditelj podpisal odlok o povečanju števila ruske vojske za 137 tisoč vojakov, cilj pa je povečati razpoložljivo bojno osebje države z 1,01 na 1,15 milijona.

Odlok, ki naj bi začel veljati 1. januarja 2023, ne določa, kako bo potekala mobilizacija, vendar predstavniki Pentagona in nekdanji ameriški generali dvomijo, da bo cilj dejansko dosežen.

To prizadevanje verjetno ne bo uspešno, saj Rusija zgodovinsko ni izpolnjevala ciljev glede osebja in moči,” je v ponedeljek novinarjem dejal visoki ameriški obrambni uradnik. “Dejansko, če pogledate ruske oborožene sile pred invazijo, jim je morda za njihov milijonski cilj manjkalo že 150 tisoč.” Po uradnikovih besedah je bila, preden so ruske sile konec februarja vdrle v Ukrajino, približno četrtina osebja nabornikov, drugi so bili poklicni vojaki. Putin namreč v vojni na splošno raje uporablja poklicne vojake kot nabornike.

Ruska vojska (Foto: epa)

Uradnik je dodal, da je Rusija že začela širiti rekrutiranje na domači fronti na osebje prostovoljnih bataljonov. Zaradi tega je Rusija tudi znižala starostno mejo nabora in rekrutirala celo zapornike. Rusija ima običajno okoli 900 tisoč aktivnih uslužbencev – številka je veliko manjša od 3,5 milijona, ki jih je imela Sovjetska zveza na vrhuncu hladne vojne.

Upokojeni general: Rusija nima ljudi za boj
Upokojeni generalpolkovnik Ben Hodges, nekdanji poveljujoči general ameriške vojske v Evropi, je v torek za DW News povedal, da je rusko prizadevanje za dodatne enote “javno priznanje problema.” To je številka, ki je ne bodo nikoli dosegli,” je dejal. “Stavil bi veliko denarja, da 137 tisoč Rusov ne želi stopiti naprej in se pridružiti vojski.” Nadaljeval je: “V Rusiji je resna težava pridobiti delovno silo, pred meseci nisem pričakoval, da bom izrekel kaj takega. Enostavno nimajo ljudi, ki bi se želeli vključiti v ta boj.” Hodges je dejal, da če bo Rusiji nekako uspelo doseči svoj cilj, bodo minili meseci, preden bodo vojaki sploh lahko ustrezno izurjeni in opremljeni.

Odlok je začel veljati prejšnji teden, medtem ko se ruske sile še naprej soočajo s težavami in velikimi izgubami na ukrajinskem bojišču. Po zadnjih ocenah Pentagona je bilo med vojno ubitih ali ranjenih do 80 tisoč ruskih vojakov. V spopadih je bilo ubitih tudi nekaj ruskih generalov in višjih častnikov.

Načelnik generalštaba ruskih oboroženih sil Valerij Gerasimov, ruski predsednik Vladimir Putin, ruski obrambni minister Sergej Šojgu in predsednikov pooblaščeni odposlanec v Povolškem zveznem okrožju Igor Komarov. (Foto: epa)

Ukrajina je medtem v ponedeljek napovedala veliko vojaško ofenzivo proti ruskim položajem na jugu. Pritisk verjetno pomeni začetek dolgo pričakovane protiofenzive, da bi zavzeli južno mesto Herson – prvo večje ukrajinsko mesto, ki je padlo v roke ruskih sil v začetku marca.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine