10.4 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Vodstvo RTV Slovenija zavrnilo očitke Sindikata novinarjev Slovenije

Piše: Ivan Šokić

“V generalnem vodstvu RTV Slovenija obžalujemo način in raven komunikacije sindikata, ki se v povezavi z oddajo Studio City v zadnjem času pojavlja v javnosti,” so v sporočilu za javnost zapisali pri RTV Slovenija v odziv na javno pismo Sindikata novinarjev Slovenije.

Vodstvo RTV Slovenija je 5. maja 2022 od Sindikata novinarjev Slovenije prejelo javno pismo, v katerem od vodstva RTV Slovenija zahtevajo, “da nemudoma preneha s pritiski na ekipo ustvarjalcev oddaje Studia City.” Vodstvo RTV Slovenija je očitke o pritiskih na ustvarjalce oddaje Studio City najostreje zavrnilo, hkrati pa obžalujejo, da  se sindikat ni odločil za neposredni dialog z vodstvom, temveč se je nemudoma obrnil na javnost.

“Tovrsten način komunikacije je nedopusten, ima pridih javnega obračunavanja, z njim pa je bil tudi okrnjen in oblaten ugled RTV Slovenija. Tak način tudi ne omogoča konstruktivnega dialoga,” je v svojem javnem odzivu opozorilo vodstvo RTV Slovenija.

Vodstvo RTV Slovenija je sicer sindikat že pozvalo, naj očitke kdo, kdaj in na kakšen način naj bi izvajal kakršenkoli pritisk na ekipo ustvarjalcev oddaje Studio City konkretno opredmeti. “Od Sindikata pričakujemo jasna pojasnila in dokazila, ki bodo opravičevala tako grobe obtožbe zoper vodstvo zavoda. V kolikor je prišlo do nedovoljenega pritiska na ustvarjalce Studia City, bomo ustrezno ukrepali, sicer pa pričakujemo opravičilo Sindikata in demantiranje izjav, ki so jih posredovali javnosti,” so zapisali na RTV.

Ob tem so pri vodstvu RTV Slovenija mnenja, da je “Sindikat z zahtevo po vrnitvi oddaje z dotičnim voditeljem presegel svoje pristojnosti,” saj je vsebina programa v celoti pristojnost odgovornega urednika, ki zato tudi pred zakonom odgovarja. Iz tega vidika je nepredstavljivo, da bi sindikat določal vsebino urednikom, ti pa bi morali kasneje zanjo odgovarjati pred javnostjo in zakonom.

Celotno izjavo vodstva RTV Slovenija najdete TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine