9 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

MZZ zanika, da bi pripravili pismo Svetu Evrope glede medijev; Vodja urada vlade za komuniciranje: Šlo je za odgovor Ukoma! Mednarodni pravnik Pogačnik: Vlada se je diplomatsko pravilno odzvala

Zunanje ministrstvo je zanikalo, da bi pripravili pismo, ki ga je slovenska vlada poslala Svetu Evrope kot odgovor na kritike o pritisku na novinarje v Sloveniji. Vodja urada vlade za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija pa je za Delo povedal, da je šlo za odgovor Ukoma.

 

Po navedbah časnika Delo na njegovi spletni strani, je Urbanija za Delo povedal, da po njegovem mnenju zunanji minister Anže Logar z vsebino depeše ni bil seznanjen, prav tako naj ne bi nič o tem vedeli premier Janez Janša niti koalicijski partnerji, čeprav gre za uradno stališče slovenske vlade.

Po besedah Urbanije je šlo v tem primeru za jasno proceduro, ki ji sledijo tudi sicer – vladni urad za komuniciranje prejme novinarska vprašanja in nanje odgovori, ne da bi o tem posebej obveščal visoke vladne funkcionarje.

Z MZZ pa so za STA glede pisma oziroma depeše, ki so ga po navedbah portala Necenzurirano pripravili na zunanjem ministrstvu, sporočili, da je šlo za “pojasnilo, s katerim je Vlada RS v okviru svojih pristojnosti odgovorila na objavljen članek na portalu https://www.coe.int/en/web/media-freedom/home z dne 28.3.2020″ in da ga niso pripravili na MZZ.

Gre sicer za platformo Sveta Evrope za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev.

Je pa ministrstvo potrdilo, da je pojasnilo “skladno z uveljavljeno diplomatsko prakso posredovalo na Svet Evrope”.

“Vlade držav članic Sveta Evrope imajo možnost, da na platformo Sveta Evrope posredujejo reakcije na objave o domnevnih kršitvah medijske svobode, ki jih prijavljajo bodisi posamezni novinarji bodisi stanovska združenja. Nekatere države na te zapise ne odgovarjajo, Slovenija se je v tem primeru odzvala”, so dodali.

Stalno predstavništvo Slovenije pri SE v Strasbourgu je pismo SE posredovalo v torek in je v celoti objavljeno tudi na spletni strani te organizacije.

Vlada je Svetu Evrope kot odgovor na kritike o pritisku na novinarje v Sloveniji posredovala pismo, v katerem je med drugim zapisala, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima. Med drugim je izpostavila javno Radiotelevizijo Slovenija, ki da so jo še do leta 2004 “vodile nekdanje komunistične strukture”.

Od vsebine so se distancirale vladne stranke SMC, NSi in DeSUS, koalicijske partnerke SDS premierja Janše.

V opozicijskih LMŠ, SD, SAB in Levica so pismo obsodili kot zlorabo oblasti v politične namene in rušenja ugleda države. Zahtevajo sklic nujne seje odborov DZ za kulturo in zunanjo politiko, v Levici pa so zunanjega ministra Logarja pozvali k odstopu. Pismo je kritiziralo tudi Društvo novinarjev Slovenije.

Ugled spodkopavajo nepotrebne obtožbe in črnjenje ugleda naše domovine v mednarodni skupnosti

Za komentar smo prosili uglednega mednarodnega pravnika dr. Miho Pogačnika, ki za spletni portal Nova24TV uvodoma poudari: “Moje strokovno stališče je, da se je vlada s pismom Republike Slovenije Svetu Evrope v interesu varovanja mednarodnega ugleda naše države pravočasno in pravilno odzvala na nepotrebne obtožbe in črnjenje ugleda naše domovine in nas vseh  v mednarodni skupnosti, kar zadeva medijsko svobodo.” Kot ocenjuje, nikakor ni odveč, še več, celo pričakuje se, da se mednarodni organizaciji, katere temeljna pristojnost in poslanstvo je prav varstvo človekovih pravic, s strani države članice izčrpno pojasni stanje v državi v zvezi z zadevno problematiko.

Vlada po Pogačnikovi oceni ravnala diplomatsko pravilno

Vlada je po Pogačnikovi oceni ob “nerazumnem in neželenem ter enostranskem političnem sporočilu mednarodni skupnosti, ki nikakor ni, ne glede na povsem nerazumno vsebino, prispevalo k ugledu naše domovine, ravnala pravočasno in diplomatsko pravilno, v skladu z mednarodnim pravom in prakso demokratičnih držav.” Ravnanje pa je, četudi bi bila vsebina diplomatske depeše sporna, kar sicer po Pogačnikovi oceni nikakor ni, transparentno in domoljubno. Ta namreč diplomatsko zrelo brani ugled naše države, še meni Pogačni

Zadnje novice

Sorodne vsebine