4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han v intervjuju za Siol priznal: Zaradi pojava stranke Levica se je celotni levi politični pol radikaliziral

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

“In tega Levica, vsaj do zdaj, ni pokazala, ker pač ni bila v vladi, ni imela te odgovornosti in posledično zato ne nosi težkega nahrbtnika. Govoriti o tem, kako bi bilo, če bi bilo, je najlažje, mi pa smo videli, kako je, če vladaš, ko nekaterih stvari ne moreš narediti zaradi denarja, nekaterih ne zaradi Evrope, spet drugih zaradi koalicijskih zgodb,” se je o “vladnih izkušnjah” Levice izrekel vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Matjaž Han v intervjuju za Siol.

Spletni medij Siol je objavil intervju z vodjem poslanske skupine Socialnih demokratov Matjažem Hanom. Dolgoletni vidni politik leve provience velja za govornika, kjer vsaka njegova izjava ima težo v slovenski politiki. V tokratnem intervjuju se je dotaknil lastnega bojevanja s covidem, vladnih ukrepih v sedanji krizi in realnem stanju levih političnih strank v naši državi.

Situacije glede covida se zaveda in ve, da je resna. Sam se je s to boleznijo spopadal štiri tedne in se je tudi cepil. Zato poziva vse, da vsak razmisli, kaj je najbolje za vsakega posameznika in celotno družbo. Veliko slovenskih državljanov prebira tudi ogromno znanstvenih člankov, ki dvomijo v obstoj covida, “ampak dejstvo je, da je za covid-19 v Sloveniji umrlo več kot štiri tisoč ljudi. Da bi za covid-19 umrl kdo, ki se je cepil, še nisem slišal, zato apeliram, da smo odgovorni in se cepimo”.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je kljub kritikam rešil 300 tisoč delovnih mest in poskrbel, da večina podjetij kljub hudi krizi lahko nadaljuje svojo dejavnost.  (foto: EPA)

Hana moti, da je vlada bila razsipna s corona dodatki
Za vladne rešitve, sprejete v t. i. protikoronskih paketih, pove, da so nekateri šli v pravo smer, druge je vlada zastavilo napačno. Vladi očita “podtaknjence”, ki niso imeli nobene zveze z blažitvijo krize. Kritičen je bil tudi do dodelitve covid dodatkov, kjer jih je prejelo veliko tistih, ki so jih niso zaslužili. “Absolutno sem tudi prepričan, da smo zapravili preveč denarja za covidne dodatke, predvsem tistim, ki niso imeli stika s covidnimi bolniki.”

Vlada očita, da je preveč komplicirala z nekaterimi odloki, predvsem pri gospodarstvu. Tako trdi, da bi moral tisti del gospodarstva, ki je bil zaprt, pokriti vsaj osnovne fiksne stroške. Lahko dodamo, da mogoče res ni bilo vse idealno, a so prav gospodarski in socialni ukrepi te vlade rešili 300 tisoč delovnih mest. Delodajalci pa so večinoma izrekli naklonjenost ukrepom vlade.

Slovenija  po zadnjih podatkih Evropske unije spada med najbolj uspešne gospodarske članice med sedemindvajseterico. Han priznava, da so bili nekateri ukrepi dobri in da “je lažje biti zelo pameten, potem ko se je že vse zgodilo”. Ne strinja se s tem, da se zadolžujemo le zato, da jih zapravljamo za nesmiselne ukrepe. Kateri so ti vsi nesmiselni ukrepi, Han ni povedal.

 

Stranka Levica nima težkega nahrbtnika, ker še nikoli ni bila v nobeni slovenski vladi, izpostavlja Matjaž Han. (foto: STA)

Levica ne nosi težkega nahrbtnika, ker še nikoli ni bila v nobeni slovenski vladi
Ena izmed bistvenih težav leve sredine je ta, da imajo lahko slovenski volivci večjo možnost izbire kot na desnici, meni Han. Za dolgoletnega poslanca SD je težava v tem, da so nekatere stranke na levi tradicionalne (SD) in imajo večdesetletne izkušnje v politiki, medtem ko na drugi strani nastanejo novi instant projekti pred vsakimi volitvami. “Ima pa velika izbira na levem polu tako svoje prednosti kot tudi svoje slabosti,” dodaja Han.

Za stranko Levico trdi, da je v slovenski politični prostor prinesla neko svežino. “Stranka je šla neko pot zunaj obstoječih okvirjev in je ves levi pol zamaknila bolj proti levi. Oziroma percepcija, kaj je levo, je postala drugačna, bolj ostra.” Han pa je vseeno priznal, da so vse leve parlamentarne stranke žrtev politike, ki jo zagovarja Levica, saj se je celotni levi politični pol radikaliziral. Je pa Luku Mescu in pripadnikom Levice potrkal na vest, da se v politiki vendarle vse spremeni, ko enkrat prevzameš odgovornost in vstopiš v vlado. “In tega Levica, vsaj do zdaj, ni pokazala, ker pač ni bila v vladi, ni imela odgovornosti in posledično zato ne nosi težkega nahrbtnika.”

Ne smemo pozabiti izkušnje iz Šarčeve vlade, ko je Levica zaradi položaja izsiljevala zadnjo levosredinsko vlado za vsako malenkost. Takrat se bo politika Levice drastično spremenila, kar stari politični maček Matjaž Han zelo dobro ve.

Kakšni so sicer odnosi med strankami na levici in njihovimi voditelji? Zdi se namreč, da med njimi ni ravno velike ljubezni. Han je za Siol sklenil v svojem slogu: “Kje pa je v politiki velika ljubezen? A se imata Janez Janša in predsednik NSi Matej Tonin rada? Vsak voditelj gleda na svojo stranko. Vsak pravi voditelj mora gledati tudi na državo in vsak državnik ve, da v našem političnem sistemu ne more imeti samo on prav in da se mora prilagajati.”

 

O vseh drugih zanimivih zadevah, ki jih je izrekel Matjaž Han v intervjuju, si lahko preberete TUKAJ.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine