9.1 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

(FOTOGALERIJA) Voditelji Evropske ljudske stranke na srečanju v Bruslju podprli kandidaturo Manfreda Webra za predsednika Evropske komisije

Po evropskih volitvah so se voditelji Evropske ljudske stranke (EPP) danes sestali v Bruslju pred neformalnim zasedanjem Evropskega sveta in čestitali vodilnemu kandidatu EPP Manfredu Webru za njegov volilni uspeh. Izrazili so mu soglasno podporo, da postane nov predsednik Evropske komisije, so v sporočilu za javnost zapisali pri Evropski ljudski stranki. Sestanka se je udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša.

 

Joseph Daul, predsednik Evropske ljudske stranke, je poudaril, da je na evropskih volitvah zmagala demokracija, saj je eden od dveh državljanov držav EU odšel na volišča. »Državljani so nam ponovno zaupali, saj je EPP spet postala največja politična skupina v Evropskem parlamentu,« je dejal in izrazil prepričanje, da bo naslednji predsednik Evropske komisije Manfred Weber.

Srečanje voditeljev EPP. (Slika: EPP)

Voditelji so čestitali Webru za dobro volilno kampanjo po Evropi. »Ima vizijo pametne, močne in prijazne Evrope. Po petnajstih letih v Evropskem parlamentu je pokazal, da lahko posluša, se pogaja, gradi mostove, najde in brani vizijo, zakoreninjeno v naših evropskih vrednotah. Razume, kako deluje EU, hkrati pozna pomisleke državljanov na lokalni ravni. To je potrebno za predsednika Evropske komisije,« je dejal Joseph Daul, ki je pohvalil uspešno izpeljan referendum v Romuniji.

»Pravna država, neodvisno sodstvo in boj proti korupciji so temeljne evropske demokratične vrednote. Rezultat jasno kaže, da ljudje ne dopuščajo poskusov socialistične vlade, da bi spodkopali demokracijo in pravosodni sistem.«

Voditelji EPP so izrazili tudi polno podporo grški stranki Nea Democratia in Kyriakosu Mitsotakisu. Zaželeli so mu zmago tudi na prihajajočih nacionalnih parlamentarnih volitvah, so še sporočili iz Evropske ljudske stranke.

Pozornosti je bil deležen tudi predsednik SDS Janez Janša, saj so stranke EPP v Sloveniji s 50-odstotnim izkupičkom dosegle drugi najboljši rezultat med strankami v EU.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine