3.6 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

Vladno škandalozno sprenevedanje v primeru migracij

Piše: Vida Kocjan

Ministrstvo za notranje zadeve, ki ga vodi Tatjana Bobnar, je sporočilo, da policija v zadnjem obdobju beleži povečano število nezakonitih prehodov državne meje, povečano število pričakujejo tudi v nadaljevanju. Navedli so, da je to pričakovano, hkrati pa dodali, da to ne vpliva na varnost v državi.

Od kod jim ti podatki, niso navedli, domačini iz obmejnih občin namreč poročajo drugače. Dejstvo je tudi, da se storilci kaznivih dejanj v Sloveniji ne vodijo po narodnosti ali pripadnosti. Še manj po tem, ali je neko dejanje storil migrant ali domačin. Zato so takšne izjave izvite iz trte.

Število podvojeno

Število nezakonitih prehodov državne meje, ki je hkrati tudi schengenska, se je v letošnjih prvih sedmih mesecih skorajda podvojilo. Izrazit porast je bil zaznan že po napovedi Roberta Goloba še v predvolilnem času, da bo Slovenija odstranila ograje na meji. Po volitvah pa s to politiko Golobova koalicija nadaljuje. Migranti, predvsem pa tihotapci ljudi, so sporočilo namreč zelo dobro razumeli.

V začetku julija je nato vlada sprejela odločitev, da se bodo ograje na meji umaknile, že nekaj dni zatem, 15. julija, pa je ministrica Tatjana Bobnar kar žarela, ko so v Krmačini, na območju občine Metlika, začeli z odstranitvijo prvih metrov ograj. Vsa srečna in vesela je napovedala, da bodo ograjo v celoti odstranili do februarja prihodnje leto, odstranitev nas bo stala približno 2,5 milijona evrov. Hkrati pa novinarjem ni mogla zagotoviti, da država ograj še v njenem mandatu ne bo spet postavljala nazaj. Vse to je govorila ministrica, ki je bila v času vlade Marjana Šarca generalna direktorica policije, nato pa v času od leta 2020 do letošnjih volitev na ministrstvu za notranje zadeve, ko je tega vodil Aleš Hojs, podpisana pod strokovno utemeljen predlog za dodatno širitev zaščitne ograje na meji. Na podlagi katere strokovne odločitve se je Bobnarjeva že nekaj mesecev pozneje odločila za odstranitev ograje, ni pojasnila.

Dejstvo pa je, da Bobnarjeva v vladi Roberta Goloba – tako kot vsi drugi člani s predsednikom na čelu – sledi zahtevam nevladnih organizacij, ki se močno zavzemajo za prosto pot nezakonitih migrantov.

Zaposlitev sodelavke z Metelkove

Bobnarjeva je to dokazala tudi z zaposlitvijo Simone Zavratnik, sodelavke Mirovnega inštituta z Metelkove v Ljubljani. V svojem kabinetu jo je zaposlila za določen čas, za čas svojega mandata, za točno določene naloge, po navedbah medijev s 70-odstotnim delovnim časom. Na to, da je Zavratnikova zadolžena prav za migracijsko politiko v tej vladi, pa kažejo tudi njena dejanja.

Prejšnji teden je tako napovedala pripravo celovite migracijske strategije Roberta Goloba. Kot znana zagovornica migracij na Mirovnem inštitutu je poudarila, da so »migracije stalnica človeških družb, globalizacija je odprla številne poti, države pa morajo to kompleksnost naslavljati predvsem z visokimi demokratičnimi standardi«. Napovedala je, da bodo pri pripravi zakonodaje obravnavali vse oblike migrantov, torej nikogar ne bodo klasificirali na manj ali bolj podobne nam. »Temeljni garant sodobnih migracijskih politik je spoštovanje človekovih pravic in k temu izhodišču smo v ministrstvu za notranje zadeve zavezani,« je dejala.

Škandalozna stališča ministrstva

Izjavi Zavratnikove so nato sledili še številni zapisi na uradnih straneh ministrstva na družbenih omrežjih. Zapisi so škandalozni, razvidno je, da ne ločijo zakonitih migracij od nezakonitih. Navajajo, da so migracije »del realnosti in stalnica sodobnih družb, ograje jih ne morejo zaustaviti in jih nikoli niso«. Vsa sporočila gredo k udejanjanju Marakeške deklaracije iz leta 2019, kar je bilo z vlado Janeza Janše v letu 2020 pretrgano. Spomnimo. Vlada pod vodstvom Marjana Šarca je 18. julija 2019, v času letnih dopustov, sprejela strategijo na področju migracij, ki je temeljila na globalnem migracijskem dogovoru v Marakešu. Dr. Anton Olaj je takrat o tej strategiji med drugim zapisal: »Dokument v bistvu vsebinsko odseva globalistično pro-imigrantsko politiko, ki vodi posledično v raznarodovanje. V Sloveniji bo ob izvajanju takšne politike čedalje manj Slovencev, slovenska beseda pa bo še redkeje slišana.«

Vlada poziva h kršenju zakona

Vse to, kar je bilo pretrgano v času Janševe vlade (2020–2022), se zdaj nadaljuje. Janez Janša pa je glede zadnjega »prepričevanja« ministrstva za notranje zadeve, kako so migracije del realnosti, in izenačevanja nezakonitih migracij z zakonitimi vprašal, ali zdaj že kar vlada poziva h kršenju zakona in vabi storilce kaznivih dejanj tihotapljenja ljudi, naj mirno nadaljujejo s svojimi deli? In vse to na stroške vseh davkoplačevalcev. Zapisal je, da je »zrelo za interpelacijo«, kar pomeni že tudi napoved, da namerava SDS v državnem zboru proti ministrici Tatjani Bobnar vložiti interpelacijo. Poslanec SDS Branko Grims pa je zapisal, da je stvar »zrela« že tudi za ustavno obtožbo zoper predsednika vlade Roberta Goloba.

Metlika, mejni prehod Krmacina. Tatjana Bobnar, ministrica za notranje zadeve, je prva doslej, ki ji je bolj mar za tujce kot za varnost državljanov in njihovega premoženja. (foto: STA/Katja Kodba)

Druge države povečujejo nadzor

Ob tem, ko je Golobova vlada odprla meje za nezakonite migrante, pa se v drugih državah dogaja prav nasprotno. Meje zapirajo, Avstrijci, na primer, so bistveno poostrili nadzor nad mejo med Slovenijo in Avstrijo. Podobno ravnajo tudi Madžari. Iz Srbije pa poročajo o več tisoč migrantih, ki se zbirajo v njihovih mestih. Zgolj v mestu Kanjiža so jih zabeležili že okoli 1.500, zato je lokalno prebivalstvo policijo že zaprosilo za pomoč, nekateri celo razmišljajo o selitvi iz mesta. Skrb zbujajoče novice prihajajo tudi iz srbskega mesta Sombor. Po poročanju srbskih medijev domačini mest v bližini meje trdijo, da situacija z migranti postaja vse resnejša, saj naj bi migranti sredi dneva vstopali v naseljene hiše, dogajajo se tatvine, migrantov je vse več, vedno bolj pa so tudi agresivni. Pred kratkim so na železnici v mestu Subotica in v bližini železniške postaje našli na desetine kosov orožja in lažnih dokumentov. Na glavni avtobusni postaji so bili celo poskusi posilstev, poročajo srbski mediji. V Subotici državljani tako že podpisujejo peticijo za strožje varovanje. Zahtevajo še večje zavarovanje meja in prepoved vstopa migrantom v državo. Zahtevajo določitev mejnega pasu 35 kilometrov od meje z Madžarsko, ki je že postavila več vrst ograje, napovedala pa naj bi še dodatno zaščito. Madžari so poleg vsega napovedali še napotitev več tisoč policistov in pripadnikov vojske, celo prostovoljcev, ki se bodo usposobili za pomoč pri varovanju južne madžarske meje, kar pa po drugi strani pomeni še večjo silo po varovanju srbske meje.

Organizirane kriminalne tolpe, ki odlično služijo s tihotapljenjem ljudi, čestitajo in pozdravljajo, da ministrstvo za notranje zadeve kot edino ministrstvo v EU enači nezakonite migracije z zakonitimi.

Avstrijske oblasti so napovedale množično invazijo migrantov, ki se po balkanski poti prebijajo proti Avstriji, slovenska policija in vlada pa v tem nevarnem času govorita o novi »strategiji migracijske politike«.

Odzivi na delovanje Golobove vlade

Janez Janša, predsednik prejšnje vlade in predsednik SDS: »Javno priznanje ministrstva in vlade, da so napovedali odstranitev ograje na meji zato, da povečajo dotok ilegalnih migrantov!!«

Dr. Anton Olaj, generalni direktor policije v času Janševe vlade: »Podiranje ograje na meji in de facto udejanjanje ‘nezavezujoče’ marakeške deklaracije bo seveda imelo opazne negativne posledice za varnost ljudi v Sloveniji. Mislim, da se pri sprejemanju takih odločitev ne sme zanemariti dobrobiti prebivalcev Republike Slovenije.«

Poslanec Branko Grims: »Ministrica Bobnarjeva, prisegli ste ustavi in pravnemu redu Slovenije. Vaša naloga je zagotavljanje varnosti in preprečevanje in pregon nezakonitosti. Vaše PR-prikazovanje lažne realnosti, olajševanje nezakonitosti in povzročanje nevarnosti je zato očitno protiustavno ravnanje. Odstopite!«

Nezakonitim migrantom vzamejo prstne odtise in jih vnesejo v Eurodac

V delu javnosti poskušajo izrazito povečanje nezakonitih migrantov prikazati, češ, pustimo, saj gredo vsi skozi Slovenijo naprej v izbrane evropske države. Aleš Hojs, nekdanji minister za notranje zadeve, pa je ob tem pojasnil: »Nezakonite migrante, ki zdaj v večini zaprosijo za azil, vnesejo v Eurodac, nato pa s pomočjo nevladnih organizacij nezakonito vodijo k ciljnim državam. Samo veseli smo lahko, da se dublinska uredba ne izvaja, sicer bi vsi ti, prej ali slej, bili spet tu. S podiranjem ograje jim sporočajo, da je pot odprta.«

Pojasnilo: Eurodac je sistem za identifikacijo prstnih odtisov prosilcev za azil, ki so nezakonito prestopili mejo. Dublinska uredba pa določa, da je za obravnavo prošenj za azil odgovorna tista država EU, kjer nezakoniti migranti prvič stopijo na ozemlje unije.

V številkah

Število prijetih nezakonitih migrantov v obdobju januar–julij in prve dni avgusta:

Leto 2021: 4.552

Leto 2022: 8.212

Prvi teden v avgustu 2022: 600 prijetih

Če se bo trend nadaljeval, kar je tudi pričakovano, bo avgusta mejo nezakonito prestopilo okoli 3.000 migrantov, kar bo 2,5-krat več kot avgusta lani, ko je bilo 1.323 nezakonitih prestopov.

V Bosni in Hercegovini so začeli s prisilnim vračanjem migrantov. Tako so jih pospremili do letala in nato vse to Islamabada v Pakistanu. (foto: Facebook, Služba za poslove sa strancima)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine