17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Vladi se izteka rok za povišanje pokojninskega odmernega odstotka

Povišanje neto odmernega odstotka za odmero pokojnine je ena redkih zavez v koalicijski pogodbi, ki ima konkretno določen datum uveljavitve, in sicer januarja 2019. Do konca januarja je še 18 dni, a v tem času sprememb ni pričakovati, se pa je vladi v tem času uspelo zadolžiti za 1,5 milijarde evrov.

Upokojenci predstavljajo velik del volilnega telesa, zato ne čudi, da se nekatere politične stranke opredeljujejo kot stranke upokojencev, čeprav zanje niso storile praktično ničesar. Koalicija LMŠ, DeSUS, SAB, SMC, Levica in SD je v koalicijski pogodbi zapisala nekaj zavez, ki bi izboljšale stanje slovenskih upokojencev, a sprememb na področju pokojnin še ni pričakovati.

Trenutna vlada je v koalicijski pogodbi obljubila, da se bo z januarjem 2019 postopno določil neto odmerni odstotek, in sicer v višini najmanj 63 %:

Odmerni odstotek za 40 let pokojninske dobe se bo postopno določil v višini najmanj 63 %, obenem se bo priznal višji odmerni odstotek za skrb za otroke. Uveljavitev ukrepa je predvidena z januarjem 2019. (Koalicijska pogodba)

Do konca januarja je še 18 dni, kar pomeni, da bo vlada v tem času težko izpolnila svoje obljube. Poleg tega je reciklirana vlada na izredni seji 5. decembra 2018 zavrnila predlog SDS za povišanje neto odmernega odstotka:

Odmerni odstotek za odmero pokojnine, ki je določen v 37. členu, se pri vseh tistih zavezancih, ki se še bodo upokojili in imajo odmerni odstotek za polno delovno dobo 40 let manjši od 63 %, poveča na 63 %, in sicer postopoma v petih letih po 0,55 % na leto vsakega 31. decembra v letu. (Predlog SDS)

Zaveza glede povišanja pokojninskega neto odmernega odstotka je ena redkih zavez s konkretno določenim datumom, a je težko verjeti, da bi trenutni vladi uspelo uresničiti svoje obljube do konca januarja. Je pa vladi že v januarju uspelo zadolžiti Slovenijo za poldrugo milijardo evrov, kljub temu da koalicijska pogodba te zadolžitve ni omenjala. Slovenski upokojenci se zato lahko upravičeno bojijo, da bo tudi ta vlada kljub obljubam pozabila nanje. V Slovenski demokratski stranki ob tem opozarjamo, da pokojnine niso miloščina in da si vsak upokojenec zasluži življenja vredno pokojnino za svoje preteklo opravljeno delo.

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine