17.2 C
Ljubljana
četrtek, 21 septembra, 2023

Vladajoča klika ne prenese resnice: zaradi Ruparjevih kritik na račun Biserke Marolt Meden prava histerija proti shodu upokojencev!

Piše: Gašper Blažič

Kdor je kdaj bral svetopisemske odlomke o tem, kako je Mojzes skušal prepričati egiptovskega faraona, naj spusti izraelsko ljudstvo, se je lahko prepričal, da je imel faraon zakrknjeno srce in šele v noči, ko so umrli egiptovski prvorojenci (med njimi faraonov sin), je popustil Mojzesovi zahtevi. Pa še to ne za dolgo, saj je kaj hitro poslal svojo mogočno vojsko, da bi dohitela Izraelce. In je nato utonila v Rdečem morju.

In kdor je včeraj spremljal govore na četrtem protestnem shodu upokojencev, je morda našel vzporednico z dogajanjem v Egiptu pred skoraj tri tisoč leti. Pavel Rupar, vodja Inštituta 1. oktober, je v govoru večkrat spomnil na neuresničene obljube, ne glede na to, da mu je uspelo priti celo do predsednika vlade. A očitno se sedaj vladajoči ne nameravajo več srečevati z njim, saj naj bi z govorom prekoračil vse meje dobrega okusa. In v čem je problem? Rupar je predsednico republike Natašo Pirc Musar javno spomnil na to, da je med svoje svetovalce vzela sedaj že nekdanjo predsednico razvpitega društva Srebrna nit Biserko Marolt Meden, ki podpira evtanazijo. Očitno so vladajoče zbodle besede, da bi “tako svetovalko (kot je Meden Maroltova) vzel samo Adolf Hitler”.

Prve reakcije so sledile že včeraj, ko je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič že napovedano srečanje z Ruparjem (za 16. maj) odpovedala, češ da imajo Ruparjeve izjave tudi znake kaznivega dejanja – karkoli naj bi že to pomenilo. Ni izključeno niti, da bi nad Ruparja poslali policijo in kriminaliste, kar pa bi bilo tipična politično motivirana represija.

Danes pa se je oglasila še predsednica Nataša Pirc Musar, češ da takšnih napadov na svoje sodelavce ne bo dovolila. »Biserka je borka in vem, da ji današnje dogajanje ne pride preveč do živega. Toda takšnega obračunavanja z nekom, ki ga izjemno cenim in spoštujem, ki na področju boja za človeka pravice premika gore, ne morem dopustiti. Zato odločno obsojam pozive k njeni »odstranitvi« in celo primerjanje z nacističnimi metodami, kar je skregano z vsako logiko ter popolnoma neprimerno in do konca zavržno. Gre za brutalno sovražne besede v režiji nekoga, ki ima s tovrstnim početjem sicer že dolgo zgodovino. Tudi pravnomočno dokazano. In gre tudi za vsebinsko zavajanje in laži. Takšnih napadov na svoje sodelavce in tudi na institut predsednika republike ne bom dovolila. Poziv k »odstranitvi« ima namreč bistveno širšo in nevarno sliko. Gre za ustrahovalno sporočilo vsem v Sloveniji, da naj pazijo, kaj govorijo in kakšna stališča zastopajo, saj se bo z njimi v nasprotnem primeru – in ob določenem volilnem razpletu – obračunalo. In to je tisto, kar nas mora ob današnjem dogajanju najbolj skrbeti. Pričakovala bi, da bi se ob današnjem grobem napadu oglasile tudi nekatere druge državne institucije in posamezniki.«

Povedano drugače: Pirc Musarjeva je celo zavajala, češ da je Rupar govoril o »odstranitvi«. Ob koncu svojega zapisa pa je povsem odkrito povedala, da evtanazijo podpira. S tem je pokazala ne samo, da ne spoštuje življenja, ampak da očitno služi istim botrom, ki so tudi postavili vlado.

Podprl jo je tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac z naslednjimi besedami: »Včerajšnje besede samooklicanega upokojenskega vodje, sicer prekajenega politika Ruparja, o delu Biserke Marolt Meden najostreje obsojam. Kažejo na njegovo primitivnost in šovinizem, človek je pač v posmeh civilizirani družbi, škodi upokojenskim gibanjem in jih izkorišča za preboj svoje politične stranke. Smešno, samooklicani vodja starejših je dokazal tudi, da je sam najglasnejši starist. Tovrstni izpadi med ljudi vnašajo razdor in podirajo, kar si solidarni del družbe prizadeva zgraditi: vključujočo in povezano družbo.«

O nivoju odziva Maljevca naj vsak presodi sam.

Odzval se je celo predsednik vlade Robert Golob, češ da vlada podpira javno in svobodno izražanje mnenj ter pravico do mirnih protestov. »V luči včerajšnjega shoda pa poudarjamo, da ima Vlada RS ničelno toleranco do širjenja in spodbujanja sovražnega govora v družbi in ga najostreje obsojamo. Politična propaganda, ki temelji na manipulaciji in zavajanju javnosti z uporabo neprimernih vizualnih elementov in sovražne retorike, je neprimerna in spodkopava demokratičen dialog v državi. Tovrstna praksa je za družbeno klimo škodljiva in nesprejemljiva, zato se vlada v dialog s takšnimi posamezniki in skupinami ne bo vključevala,« so zapisali v odzivu.

Kaj je bilo na včerajšnjem shodu sovražnega, seveda niso komentirali. Očitno računajo, da jim bo javnost verjela na besedo.

A očitno se srž problema skriva v tem, da je nekdo prepričane »antifašiste«, ki nam vladajo, povsem javno povezal s Hitlerjem. In v tem je tudi veliko resnice, saj je nacistična stranka poskrbela za to, da se je začelo fizično odstranjevati »nekoristne« ljudi: bolne starostnike, invalide… Seveda je jasno, da bodo sedanji zagovorniki evtanazije za vsako ceno zavračali kakršnokoli povezavo z zloglasno ideologijo nacionalsocializma, a dejansko gre v jedru za povsem isti problem: nihče ne more zagotoviti, da bo šlo pri evtanaziji res za lastno odločitev, ampak za selekcionirane legalne umore.

Ob tem pa velja spomniti na tudi na dejstvo, da je tudi problem kanala c0 v Ljubljani (ali t. i. drekovoda) povezan tudi z evtanazijo, saj je MO Ljubljana občina z največjim številom prebivalstva, morebitne zastrupitve z vodo pa so najbolj nevarne prav za starostnike in težko bolne. Že sedanja zakonodaja dejansko dopušča pasivno evtanazijo (da bolnik zavrne zdravljenje), a je ob tem potrebno opozoriti, da je vladajoča koalicija minirala tudi zakon o dolgotrajni oskrbi.

Seveda ni mogoče spregledati, da je zaradi Ruparjevega govora v vrstah vlade zavladala panika, zaradi česar nekateri že »brusijo kremplje« in računajo, da bo represija v slogu beloruskega režima zatrla morebitne poskuse vpliva na politiko. Ob tem pa pozabljajo, da prav v tem mesecu mineva 35 let od začetka procesa JBTZ. Histerija in zakrknjenost src v slogu egiptovskega faraona je torej dober pokazatelj, kaj se dogaja v vrhu slovenske politike. In morda je to pokazatelj, kako veliko težo ima evtanazija, ki je očitno eden od življenjskih projektov Golobove vlade…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine