23.8 C
Ljubljana
nedelja, 28 maja, 2023

Vlada zagovarja ekoludizem na sončni pogon

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Golobovo vlado več kot očitno poganja ekoludizem na sončni pogon, saj je minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer v oddaji 24ur Zvečer zatrjeval, da Slovenija naj ne bi bila v poziciji, da bi si izbirala tehnologije. “Sončna elektrarna je najmanj okoljsko škodljiva in sami državljani lahko poskrbijo za samooskrbnost, hkrati pa zmanjšujemo uvozno odvisnost Slovenije…”. Kot kaže Kumer glede na povedano “pozablja”, da je v resnici jedrska energija najvarnejša od vseh tehnologij za pridobivanje elektrike, kar jih imamo, ta pa ima na račun svoje stabilnosti pomembno vlogo pri povečanju samooskrbe države.

Ker natančne časovnice o gradnji drugega bloka nuklearne elektrarne Krško (Jek 2) še ni, opozicijo skrbi, da vlada v času energetske krize zavlačuje z gradnjo Jek 2, ki bi zagotavljal večjo samooskrbo Slovenije in s tem nižjo ceno elektrike, ker ta favorizira postavljanje sončnih elektrarn. Ministrstvo pa na drugi strani očitke zavrača češ, da zavlačevanja ni in da se odločitve sprejemajo na podlagi strokovnih argumentov.

 

Ker je minister Bojan Kumer v intervjuju za N1, povedal, da časovnica, da bi Jek 2 dobili leta 2033 oziroma 2034, ni realna, je bil to povod za včerajšnji sklic seje. Poslanec Jernej Vrtovec iz NSi je v znak nestrinjanja z zavlačevanjem dejal, da bi morala jedrska opcija in gradnja Jeka 2 v luči geopolitičnega stanja predstavljati prioritetni projekt naše družbe. “Izgradnja drugega bloka je strateška naložba ne le te generacije, politične garniture, družbe, ampak projekt za naslednje generacije. To je projekt stoletja.” Minister Kumer vztraja, da si je potrebno vzeti čas, ker gre za veliko investicijo. “Nobene analize ni, da bi bila za Slovenijo primerna samo nova velika jedrska elektrarna”, je ob tem dodal, koalicija pa je na seji komisije DZ za nadzor javnih financ po poročanju STA zavrnila predlagane sklepe, da se vladi predlaga, da maksimalno pospeši postopke umeščanja v prostor in izgradnje Jeka 2 ter da komisiji četrtletno poroča o napredku pri gradnji bloka in tudi o projektu gradnje odlagališča jedrskih odpadkov v Vrbini.

Medtem, ko se marsikje po svetu že otepajo solarnih farm, je znano, da je slovenski premier naklonjen le tem. Ta je namreč lani napovedal “osončenje” Slovenije, čeprav ta vir energije zahteva od 300-krat do 600-krat več zemlje kot drugi viri energije, povrhu pa je proizvedenih cel kup strupenih odpadkov, ki opustošajo kritične habitate divjih živali. Čeprav je postalo “trendy” (popularno), da se pod pretvezo reševanja Zemlje promovira solarne panele, se velikokrat rado pozablja, da obnovljivi viri energije prinašajo okoljske probleme, vetrnice zavzamejo veliko prostora, to vpliva na ekosistem, biotsko raznolikost, pri sončnih celicah in baterijah pa se pojavlja problem litija, pri čemer ni mogoče mimo tega, da so sami procesi izdelave umazani.

Praksa v Nemčiji je glede vetrne in sončne energije v zadnjem desetletju pokazala, da gre za nestabilen vir energije, na katerega se  brez jedrske energije ali kurjenja premoga ni mogoče zanašati. Skozi celo leto namreč ne sije sonce, ob tem pa obstajajo težave pri samem shranjevanju energije. Če hočemo imeti razogljičenje in relativno poceni energijo, je po mnenju dr. Leona Cizlja potrebno najti način, ki je praktično neodvisen od vremena. Pri jedrska.si pojasnjujejo, da je jedrska energija najbolj učinkovit nefosilni in nizkoogljični vir energije, ki najmanj posega v prostor. Kako uspešno je razogljičenje s pomočjo jedrske energije, pa so po njihovih besedah že dokazale Francija, Švedska in Švica. Ker se marsikje v Evropi zavedajo, da jedrska energija zmanjšuje toplogredne izpuste in omogoča energetsko neodvisnost, sama gradnja pa povrhu še prispeva k stimulaciji gospodarstva, so se le te pričele usmerjati v njeno smer. Večina strahov pred jedrsko energijo je po besedah Cizlja zgrajenih na različnih političnih preigravanjih. V veliki meri so namreč ti neupravičeni.

Dejstvo je, da jedrska elektrarna deluje neprestano dan in noč in temu primerno proizvede več ur elektrike kot sončna elektrarna, ki deluje le, kadar sije sonce, zato je nemogoče pričakovati, da bi se lahko zanašali zgolj na obnovljive vire energije. Še posebej je temu tako v luči fantazij v obliki vsiljevanja električnih avtov, ki pomeni povečanje potreb po elektriki. Ker druge evropske in druge države po svetu povečujejo povpraševanje po jedrski energiji, se nam lahko zgodi, da se bomo zaradi mencanja  znašli v čakalni vrsti za reaktor. Če bi se oblasti res šlo za čisto okolje in gospodarstvo, se vse skupaj nedvomno ne bi toliko zamikalo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine