22.8 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Vlada z pojasniloma na opomina EU glede odpadkov in pristaniških storitev

Piše: C. R.

Vlada v odgovoru na opomin Evropske komisije glede prenosa novih pravil EU o ravnanju z odpadki pojasnjuje, da bodo pravila prenesena z novim zakonom o varstvu okolja predvidoma do konca leta. V odgovoru o izpolnjevanju obveznosti glede izvajanja pristaniških storitev pa meni, da naj se področna uredba za Luko Koper ne bi uporabljala.

Vlada je v sredo na dopisni seji sprejela odgovor na drugi opomin Bruslja glede prenosa novih pravil EU o ravnanju z odpadki, v katerem je navedla, da bodo določbe področne evropske direktive, ki še niso bile prenesene, v slovenski pravni red prenesene s sprejetjem zakona o varstvu okolja (ZVO-2) in s spremembo uredbe o odpadkih, in sicer predvidoma do konca tega leta, poroča STA.

Evropska komisija je drugi opomin Sloveniji in še 16 članicam EU izrekla 9. junija v okviru postopka zaradi kršenja evropske zakonodaje. Gre za obrazloženo mnenje, s katerim države poziva, naj v nacionalno zakonodajo v celoti prenesejo nova pravila EU o ravnanju z odpadki, ki so bistvena za doseganje evropskih okoljskih ciljev.

Vlada je sprejela tudi odgovor Slovenije na opomin zaradi neizpolnjevanja obveznosti iz evropske uredbe o vzpostavitvi okvira za izvajanje pristaniških storitev in skupnih pravil o finančni preglednosti pristanišč. Evropska komisija v uradnem opominu ugotavlja, da Slovenija ni predložila dodatnih pojasnil o sprejetih ukrepih za izvajanje določb uredbe.

Vlada pravi, da bi se uredba v Sloveniji lahko uporabljala samo za koprsko tovorno pristanišče, da pa se na podlagi prehodne določbe 21. člena uredbe (ki določa, da se uredba ne uporablja za pogodbe o pristaniških storitvah, ki so bile sklenjene pred 15. februarjem 2017 in so časovno omejene) uredba tudi v tem pristanišču ne uporablja do leta 2043.

Leta 2008 je bila namreč za obdobje 35 let med Republiko Slovenijo in Luko Koper sklenjena koncesijska pogodba za opravljanje pristaniških dejavnosti, vodenje, razvoj in redno vzdrževanje pristaniške infrastrukture na območju koprskega tovornega pristanišča.

Vlada meni, da se zaradi tega za Luko Koper ne bi smeli uporabljati tudi drugi členi uredbe.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine